Expoziția „Regina Maria – Mama Regină” la Centrul Cultural Expo Arte
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-regina-maria-mama-regina-la-centrul-cultural-expo-arte/

Pentru a marca 145 de ani de la naşterea Reginei Maria a României, Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte organizează expoziţia „Regina Maria – Mama Regină”.

Un articol de Liliana Matei|7 decembrie 2020

Evenimentul își propune să ilustreze personalitatea legendarei suverane, cea care continuă să ne dăruiască lecții despre frumos, diplomație, sacrificiu, curaj, patriotism. Expoziția poate fi vizitată la sediul Centrului Cultural Expo Arte în perioada 7 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021.

Regina Maria a scris proză, poezie, literatură pentru copii, memorii, articole de ziar. A pictat, a desenat, a decorat interioare și grădini, în 1918 fiind aleasă membru corespondent al Académie des Beaux-Arts din Paris. A fost pe front și în spitale, a încurajat și a îngrijit răniți, a făcut impresionante acte de caritate, a creat o reţea de spitale, orfelinate, un serviciu de ambulanță. A contribuit fundamental la înfăptuirea Marii Uniri și la recunoașterea ei, devenind un simbol național. A trecut din istorie în legendă. A fost numită de popor „Mama răniților”, „Mama Regina”, „Regina soldat”. După 1918, țăranii din Transilvania i-au spus „împărăteasa tuturor românilor” și i s-au închinat. S-a identificat cu năzuințele lor, le-a purtat straiele cu noblețe și asumare, transformându-le în veșminte regale.

Dacă Reginei Elisabeta i se datorează crearea unui stil național de curte, Regina Maria a fost cea care a creat un stil vestimentar propriu, purtând eclectic piese de port tradițional într-o manieră originală și devenind un adevărat icon, sursă inepuizabilă de inspirație pentru doamnele și domnișoarele de atunci și de acum.

Demersul nostru expozițional dorește să ilustreze faptul că există un „stil Regina Maria” care, asemenea stilului victorian, ar trebui documentat, studiat, predat. În acest sens, vor fi expuse piese din colecția Iuliei Gorneanu.

Expoziția este completată de planșe cu fotografii inedite, documente, acuarele și lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria, ce creează un parcurs istoric documentat de prof. Sorin Mărgărit, doctorand al Facultății de Istorie.

Expoziția „Regina Maria – Mama Regină” poate fi vizitată la sediul Centrului Cultural Expo Arte, din strada Batiște nr. 14, în perioada 7 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, de luni până vineri, între orele 10.00-17.00.

Expoziția se va desfășura respectând toate normele igienico-sanitare în vigoare, astfel că publicul este invitat să își programeze vizita în avans la numărul de telefon 0739 846 534 sau la adresa de e-mail [email protected]. Accesul este gratuit.

Mai multe detalii și fotografii găsiți pe site-ul expoarte.ro.

03
/02
/14

CRONICA DE TEATRU Tom si Jerry se joacă „de-a şoarecele şi pisica”. Nu între ei, ci cu oameni. O comedie atât de neagră, încât râsul devine un deliciu interzis. Spectacolul se joacă pe 4 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Metropolis.

03
/02
/14

CRONICA DE TEATRU Inspirați, expirați… și intrați ȋn „Panica.“ Pătrundeți dincolo de ușile ȋnchise, ȋn culisele psihicului masculin, ȋn plină criză existențială. Ce se ȋntȃmplă acolo? Trei bărbați complet diferiți se ȋntȃlnesc pe un teritoriu comun, ȋn momente de răscruce. Theodor-Cristian Popescu pune ȋn scenă piesa cunoscutului dramaturg finlandez Mika Myllyaho, scrisă ȋn 2005 și […]

03
/02
/14

„Tarelkin” are ceva din „Procesul” kafkian, fiind însă mai puțin rafinat, fiind, așadar, o esență. Intriga este oarecum caraghioasă, pare stupidă, dar oamenii au fost cândva încă mai naivi decât sunt astăzi. E doar un truc, e doar pânza pe care se putea picta, cu folos, acest mare tablou al deșertăciunii.

02
/02
/14

În 2 şi 9 februarie, „ Duminica filmului românesc” se adaptează în funcţie de transmisiunile sportive de Cupa Davis, respectiv Jocurile Olimpice. Astfel în aceste două duminci, TVR 2 a programat câte un singur film românesc în loc de două (filme semnate de Alexandru Tatos, respectiv Mircea Drăgan), aşa cum se întâmplă la „Duminica filmului românesc”, încă din 2013.

02
/02
/14

Jerry Seinfeld a confirmat faptul că actorii din serialul de comedie "Seinfeld" se vor reuni pentru un nou proiect. Acesta a spus că noul proiect TV reprezintă "o formă mai scurtă" şi "unică" şi că producţia va fi disponibilă "foarte, foarte curând".

01
/02
/14

 A-l reciti pe Caragiale, fie din necesitatea studiului sau din bucuria reîntâlnirii cu el, înseamnă a interpreta în spirit sau literă şi a descoperi de fiecare dată noi semnificaţii. A fost un geniu al expresiei, iar scriitura lui nu îngăduie modificări. Ziarul Metropolis vă prezintă portretul lui Caragiale, aşa cum îl arată însemnările personale sau aşa cum l-au consemnat contemporanii lui.

01
/02
/14

Romanul Proorocii Ierusalimului (ediţia a III-a, Cartea Românească, 2009; ediţia a IV-a, Polirom, 2012), de Radu Aldulescu, a apărut în limba maghiară, la Editura Napkút, în traducerea lui Kirilla Terez.

01
/02
/14

„Doi pe o bancă” evocă un tablou cu natură (umană) vie, ȋn care protagoniștii, un el și o ea, se reȋntȃlnesc ȋn același loc, printr-un tulburător joc al hazardului. Ȋn regia lui Emanuel Pȃrvu, spectacolul se joacă astăzi, 1 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Metropolis.

31
/01
/14

Alexandru Maftei, cunoscut ca regizor de film („Domnişoara Christina” şi „Bună, ce faci?”) a debutat ca regizor de teatru cu spectacolul „6 din 49”, de Spiró Győrgy (traducerea Zeno Fodor). Se joacă la Teatrul de Artă din București, pe Strada Sfântul Ștefan, la numărul 21. Piesa are doar doi actori, dar ce actori! Ţineţi minte aceste nume: Dana Voicu şi Liviu Cheloiu. Ei sunt aceia.