Expoziția „Reprezentări feminine în arta românească”, la Muzeul Național Cotroceni 17 februarie – 3 aprilie 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-reprezentari-feminine-in-arta-romaneasca-la-muzeul-national-cotroceni-17-februarie-3-aprilie-2022/

Muzeul Naţional Cotroceni, în parteneriat cu Societatea Colecţionarilor de Artă din România, invită publicul, în perioada 17 februarie – 3 aprilie 2022, în Spaţiile Medievale, să viziteze expoziţia „Reprezentări feminine în arta românească”, un elogiu adus femeii, conturată prin mijloacele de exprimare specifice artelor plastice.

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2022

„Prilejul acestei expoziții propune perspective multiple de reprezentare, înțelegere și interpretare ale artei românești din secolul XX până în secolul XXI, care pot fi urmărite atât din punctul de vedere al artistului, al colecționarului dar și al tematicilor selecției curatoriale. Expoziția etalează curatorial lucrări mai puțin cunoscute sau rar expuse din colecția Muzeului Național Cotroceni dar și din peste 29 de colecții private”, arată istoricul de artă Cosmin Năsui, curatorul expoziției.

Nume celebre ale artei clasice şi contemporane româneşti – Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Iosif Iser, Camil Ressu, Milița Petrașcu, Ștefan Vasile, Michaela Nica Crăciun, Puia Hortensia Masichievici, Sofia Uzum, Rodica Maniu, Nicolae Vermont, Frederic Storck, Costin Petrescu, alături de alţi artişti remarcabili – aduc în fața vizitatorilor, prin acest proiect expozițional, portrete de femei, ipostaze ale nudului feminin, femeia în contextul lumii rurale, dar și protagonistă pe scena urbană, precum și imagini ale maternității.

Expoziția „Reprezentări feminine în arta românească” este deschisă publicului până pe 3 aprilie 2022 și poate fi vizitată de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00. Vizitarea se face pe bază de programare, la adresa de e-mail [email protected] sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381, doar cu respectarea măsurilor speciale care au ca scop prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.