Expoziţia „Românii care au îmbogăţit Franţa” se deschide la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-romanii-care-au-imbogatit-franta-se-deschide-la-paris/

În perioada 10-13 ianuarie, Spaţiul Cultural Groun Control din centrul Parisului va găzdui o expoziţie dedicată personalităţilor din România care au îmbogăţit cultura franceză.

Un articol de Liliana Matei|10 ianuarie 2019

Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Anna de Noailles, Tristan Tzara… sunt tot atâtea personalități care au contribuit la excelenţa relațiilor franco-române de-a lungul secolelor şi care sunt dezvăluite publicului francez, prin fotografii de excepţie, de expoziţia „Românii care au îmbogăţit Franţa”. Realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris, în cadrul sezonului România-Franţa 2019, această expoziţie oferă publicului posibilitatea de a cunoaşte mai multe lucruri despre aceşti giganţi ai Culturii internaţionale.

Spaţiul cultural Ground Control, din centrul Parisului, va găzdui expoziţia în perioada 10 – 13 ianuarie. În data de 10 ianuarie, o dată cu vernisajul expoziţiei, vor fi organizate o serie de mese rotunde, moderate de Jean-Jacques Garnier, comisarul francez al Sezonului România-Franţa, în prezenţa ES Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franţa, a jurnalistei  Marcelei Feraru, curatoarea expoziţiei, a Doinei Marian, directoarea Institutului Cultural Român de la Paris. Vor fi invitați Vasile Tomoioagă, campion mondial și olimpic la canotaj, dramaturgul și jurnalistul Matei Vișniec, chirurgul Mihaela Bustuchină, pianista de jazz Ramona Horvath, gimnasta Ecaterina Szabo informaticianul  și Bogdan Degeratu.

Portretele acestor mari personalităţi vor fi figura şi pe gardul Pantheonului un loc binecunoscut şi emblematic, ideal pentru a pune în lumină, legăturile profunde care au îmbogățit viața culturală a celor țări.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.