Expoziţia ‘Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină’, de Ştefan Câlţia, la Galeria Annart
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-stejar-pentru-rege-flori-pentru-regina-de-stefan-caltia-la-galeria-annart/

Expoziţia „Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină”, semnată Ştefan Câlţia, se va deschide, joi, la Galeria Annart, informează un comunicat transmis AGERPRES de instituţia gazdă. Reunind lucrări de pictură, desen şi gravură şi reprezentând capitolul V din proiectul „Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia” al Galeriei Posibile, expoziţia include o selecţie de lucrări de mare […]

Un articol de Andrada Văsii|1 noiembrie 2012

Expoziţia „Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină”, semnată Ştefan Câlţia, se va deschide, joi, la Galeria Annart, informează un comunicat transmis AGERPRES de instituţia gazdă.

Reunind lucrări de pictură, desen şi gravură şi reprezentând capitolul V din proiectul „Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia” al Galeriei Posibile, expoziţia include o selecţie de lucrări de mare intensitate simbolică din colecţia Casei Regale a României, de la Săvârşin şi de la Palatul Elisabeta, realizată de curatorul expoziţiei Adrian Buga.

Aceasta este însoţită de un grup de şapte lucrări realizate de artist în 2012 – picturi cu personaje iconice din creaţia lui Câlţia: făpturi enigmatice şi ţinuturi misterioase ieşite din memoria ţărănească transilvană şi imaginarul ludic al spaţiului cultural central-european.
„Pe lângă întâlnirea de excepţie cu lucrări reprezentative din colecţia regală, mă bucur că publicul nostru colecţionar va putea vedea, în premieră absolută, lucrări noi ale lui Ştefan Câlţia, precum şi seria impresionantă de 91 de gravuri cu flori şi ierburi – câte una pentru fiecare an de vârstă al regelui Mihai”, apreciază Gabriela Massaci, directorul Galeriei AnnArt.

Expoziţia este deschisă în parteneriat cu Galeria Posibila, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu, Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în perioada 1 noiembrie – 8 decembrie.

Artist de însemnătate definitorie pentru istoria noastră culturală, pictor şi grafician de notorietate absolută în rândul colecţionarilor din România şi din străinătate, Ştefan Câlţia (născut la 15 mai 1942, la Braşov) a avut ca mentori-formatori pe Julius Podlipny la Timişoara şi pe Corneliu Baba la Bucureşti.

A fost profesor la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti. Este decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.

Lucrările sale se află în numeroase colecţii private europene, precum şi în Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Muzeul HR Giger din Gruyere (Elveţia), MNAC din Bucureşti şi Muzeul Brukenthal din Sibiu.

În prezent, lucrează la Bucureşti şi la Şona, Făgăraş.

Sursa: Agerpres

21
/06
/16

Marele actor şi regizor se află zilele acestea la Bucureşti, după ce a participat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Compania sa de teatru – The Actors' Gang – va da trei reprezentaţii ale spectacolului «Visul unei nopţi de vară», la Teatrul de Comedie (miercuri, joi şi vineri, de la orele 19, la Sala Radu Beligan).

21
/06
/16

BUCUREȘTIUL DE TOTDEAUNA Cu mai bine de 200 de ani în urmă, Dâmboviţa era o apă capricioasă, năvalnică şi care, la vreme de ploaie repede inunda cele 17 hectare ocupate acum de parcul Cişmigiu.

21
/06
/16

"Filmul „Poziția copilului”, , regizat de Călin Netzer, a fost foarte tulburător pentru mine. E un film despre întreaga noastră societate, despre cum ieșim dintr-un fel de a trăi și intrăm în altul, ceea ce pentru unii oameni e imposibil. A fost o onoare să fac parte din juriul care a hotărât premiul pentru acest film." - Tim Robbins

21
/06
/16

"2084 e mai dur decât Supunere, descriind un adevărat totalitarism religios.” - Michel Houellebecq. Miercuri, 22 iunie, ora 19.00, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară dedicată romanului "2084. Sfârşitul lumii", de Boualem Sansal, distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015.

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Miercuri, 22 iunie, Teodora Enache îşi va lansa cel de-al doilea album în cadrul unui concert ce va avea loc în clubul Tribute. Preţurile biletelor pentru concertul din din Tribute sunt curpinse între 58 şi 95 lei (în funcţie de loc)

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

19
/06
/16

Când este vorba de Albania și prin cadru apare și generalul Anghel Iordănescu, în minte îmi vine automat un autor și o carte și dacă nu zic măcar asta, vorba lui Florin Piersic, nu mai zic nimic. „Generalul armatei moarte” este cartea și Ismail Kadare este omul care a plămădit-o. Povestea este excepțională și din câte îmi amintesc am relatat-o pe scurt în acest colț minunat de univers al internetului.

18
/06
/16

Kevin De Bruyne. Fotbalist de 55 milioane de lire. Sterline. Căci atât a scos din teşcherea Manchester City pentru a-l readuce în Premier League, anul trecut, după un minisejur catastrofal la Chelsea, în 2014. În sezonul recent încheiat a bifat 41 de apariţii sub comanda lui Pellegrini, în toate competiţiile, şi a înscris de 16 ori. Un scoresheet decent, însă de la el se doreşte mai mult.

18
/06
/16

Casa de Producție TVR îi invită pe iubitorii teatrului să fie parte a proiectului Shakespeare 400, pe intreaga durata a anului 2016. Hamlet, cel de-al șaptelea spectacol - in memoriam Vlad Mugur, va putea fi văzut luni, 25 iunie, la TVR 2, de la ora 19.20.

18
/06
/16

Tamara Buciuceanu-Botez - una dintre cele mai îndrăgite și apreciate actrițe din România - va fi celebrată la Sibiu la Festivalul Internațional de Film Transilvania (22 - 26 iunie), pentru impresionanta sa carieră de peste 60 de ani în filmul și teatrul românesc

17
/06
/16

„Vorbesc urât, spun lucrurilor pe nume, vorbesc direct şi creez neplăceri" - Lia Manţoc. Echipa emisiunii Nocturne are plăcerea şi onoarea să prezinte luni, în ultima ediţie a sezonului, un artist excepţional, care, de obicei, nu dă interviuri. Marina Constantinescu a reuşit, după mulţi ani, să aducă la TVR 1 lumea scenografei Lia Manţoc, un om care şi-a creat întreaga carieră plecând de la libertatea interioară. Ediţia Nocturne a cărei invitată este Lia Manţoc se difuzează pe 20 iunie, de la 00.15, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

17
/06
/16

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber se întoarce cu cele mai bune filme în 4 orașe din România – Arad, Sibiu, Timișoara și Brașov! 13 filme de autor vor fi proiectate de marți până duminică, de la orele 21:30, utilizând cel mai performant echipament de proiecție în aer liber din România.