Expoziţie de fotografie şi bandă desenată la Biblioteca Naţională: „Cu Caragiale de la Washington la Bucureşti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-de-fotografie-si-banda-desenata-la-biblioteca-nationala-cu-caragiale-de-la-washington-la-bucuresti/

„Cu Caragiale de la Washington la Bucureşti”, expoziţie de fotografie şi bandă desenată la Biblioteca Naţională. „Cu Caragiale de la Washington la Bucureşti”, o expoziţie de fotografie şi bandă desenată realizată de Mădălina Corina Diaconu şi Mihai Grăjdeanu, se va deschide joi la sediul Bibliotecii Naţionale a României, informează organizatorii într-un comunicat. Imagini din piesa […]

Un articol de |9 octombrie 2012

„Cu Caragiale de la Washington la Bucureşti”, expoziţie de fotografie şi bandă desenată la Biblioteca Naţională.

„Cu Caragiale de la Washington la Bucureşti”, o expoziţie de fotografie şi bandă desenată realizată de Mădălina Corina Diaconu şi Mihai Grăjdeanu, se va deschide joi la sediul Bibliotecii Naţionale a României, informează organizatorii într-un comunicat.

Imagini din piesa de teatru „O noapte furtunoasă” jucată la Washington (regia Toma Enache, actori TNB) şi la Bucureşti (Teatrul Masca), precum şi pagini din volumul „O scrisoare pierdută” în benzi desenate vor putea fi admirate la mezaninul bibliotecii.

Fotografiile aparţin jurnalistei Mădălina Corina Diaconu, Mihai Grăjdeanu semnând benzile desenate, prima adaptare în această tehnică a unei piese a marelui dramaturg I. L. Caragiale.

„Fotografiile mele NU sunt artistice! Sunt imagini de care un jurnalist se foloseşte la ilustrarea articolelor sale! Ele pot fi împărţite în două categorii: fotografii făcute intenţionat, atunci când am povestea şi-mi trebuie doar ilustrarea ei, şi fotografii făcute la inspiraţie, spontan, atunci când ochiul surprinde un moment din care se naşte povestea”, afirmă Mădălina Corina Diaconu, potrivit comunicatului.

Organizată împreună cu Galeria Danaart Gallery, expoziţia, care va putea fi vizitată până pe 31 octombrie, se înscrie în seria de manifestări culturale dedicate Anului Caragiale organizate de Biblioteca Naţională a României.

Mădălina Corina Diaconu este absolventă a secţiei de Grafic Design de la Universitatea Tibiscus din Timişoara şi Academia de Artă din Bucureşti.

A locuit 16 ani în Washington DC, unde s-a dedicat jurnalismului, devenind corespondent de presă atât pentru ziarele din România, cât şi pentru ziarele româneşti din SUA, colaborând cu TV Chicago, Antena 1, PRO TV şi Radiodifuziunea Română.

În prezent este preşedinta Clubului Presei Transatlantice, reporter la Radio România Cultural, redactor la Radio Prodiaspora şi s-a restabilit în oraşul natal, Bucureşti.

Născut la Mangalia şi stabilit în Bucureşti, Mihai Grăjdeanu a început să deseneze încă din timpul grădiniţei.

Copil fiind, a participat la concursurile de desene pe asfalt de la Constanţa iar mai târziu, la saloanele şi festivalurile naţionale şi locale de benzi desenate.

Este autorul a câtorva volume de benzi desenate: „Legendele Dacilor – Piatra Sacră”, „Ciutanul” (vol. 1), primul roman grafic românesc despre fotbal, „Istoria alternativă a literaturii române în benzi desenate”, „După gratii”, prima bandă desenată pentru deţinuţii din penitenciarele din România, „O scrisoare pierdută”, prima adaptare în benzi desenate a unei piese a marelui dramaturg I. L. Caragiale, revista on-line pentru copii „Atelier BD” şi programul „Artă la Pachet”.

Autorul a definitivat volumul al doilea al romanului grafic „Ciutanul”, urmând ca acesta, odată cu găsirea unei edituri, să vadă lumina tiparului.

 

Sursa: Agerpres

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.