Expoziții de artă cu greutate, la Memorialul Revoluției din Timișoara. Începe Mad(e) in Romania
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitii-de-arta-cu-greutate-la-memorialul-revolutiei-din-timisoara-incepe-made-in-romania/

Asociaţia Culturală Contrasens invită publicul vineri, 19 octombrie, ora 18.00, la Memorialul Revoluţiei  din Timişoara (str. Oituz, nr. 2), la seara de deschidere a unuia dintre cele mai importante evenimente de cultură şi artă contemporană din Timişoara: MAD(e) in Romania – un proiect – manifest construit în jurul energiei protestelor sociale şi politice.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2018

Programul din deschidere va cuprinde inaugurarea expoziției de grup “MADartists”, vernisată de curatorul Dana Sarmeș, în prezența artiștilor invitați.

Cei 28 de artiști a căror lucrări vor putea fi văzute în seara deschiderii, aparțin lui Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Florin Arhire, Simona Homorodean, Timotei Nicolae, Dan Perjovschi, Adrian Preda, B5 Studio, Grupul Balamuc, Grupul MindBomb, Graphic Front, Agenția Creionetica și o colecție de afișe inițiată de Mirko Ilić & Milton Glaser, expuse în Piața Unirii Timișoara.

Timp de o lună de zile, în perioada 19 octombrie – 20 noiembrie, 28 de artiști angajați social și politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe, vor contribui la intersecția dintre artă, politică și dialog. Proiectul cuprinde expoziții, conferințe, lansări de carte, ateliere, proiecții de film și spectacole de teatru.

Expozițiile din cadrul MAD(e) in Romania, pot fi vizitate în perioada 19 octombrie – 20 noiembrie 2018, la Memorialul Revoluției din Timișoara, Galeria Pygmalion, str. Episcop Augustin Pacha și Piața Unirii Timișoara.

Următoarele întâlniri MAD(e) in Romania vor avea loc în 20 octombrie, în sala StudioArt a Casei Artelor, unde vor avea loc discuții cu Caterina Preda – Lector universitar și cercetătoare, care vine să vorbească despre artă și politică în România, urmând ca în ziua de duminică, 21 octombrie, să aibă loc o întâlnire  memorabilă cu Luiza Șora și filosoful Mihai Șora, membru de onoare al Academiei Române.

Tot în acest weekend, vor avea loc la Casa Artelor atelierele creative pentru copii “Idei, cuvinte și imagini” alături de Dan Perjovschi, Mihai Șora și Mihaela Tilincă.

Participarea la toate evenimentele MAD(e) IN ROMANIA este gratuită.

Programul complet al activităților din cadrul MAD(e) IN ROMANIA este disponibil pe site și pe pagina de Facebook.

 

Despre Asociația Culturală Contrasens:

Asociația Culturală Contrasens este o organizație înființată în Timișoara (mai 2015), care promovează arta și cultura ca fiind un spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor pe care își propun să-i familiarizeze cu actul artistic şi cu actul creativ românesc contemporan. Asociația are ca misiune susținerea, dezvoltarea și promovarea culturii contemporane prin proiecte din domeniul educației prin cultură și prin proiecte interdisciplinare din câmpul artelor vizuale și al artelor spectacolului (performance, teatru, muzică etc). “Vrem să prezentăm pe piaţa de artă o ofertă culturală diversă, experimentală, multiculturală, conectată la fenomene contemporane, naţionale şi internaţionale.”, declară Dana Sarmeș, președintele al Asociației Culturale Contrasens.

Foto: Mad(e) in Romania – facebook

 

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..