F. Scott Fitzgerald, Pedro Almodovar, Aurel Giroveanu – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/f-scott-fitzgerald-pedro-almodovar-aurel-giroveanu/

Într-o zi de 24 septembrie se năştea F. Scott Fitzgerald, considerat unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai „generatiei pierdute”. În 1925 Fitzgerald a publicat The Great Gatsby (Marele Gatsby), capodopera sa.

Un articol de Petre Ivan|24 septembrie 2015

Scott Fitzgerald s-a născut pe 24 septembrie 1896, în Saint Paul, Minnesota (SUA), într-o familie de irlandezi catolici din clasa de mijloc. Când tatăl său a fost concediat de către compania Procter & Gamble, în 1908, întreaga familie s-a întors în Minnesota, unde Fitzgerald a urmat cursurile academiei „St. Paul“.

La 13 ani, îşi vedea publicată prima scriere într-un ziar local: o proză scurtă poliţistă. După absolvirea liceului, Fitzgerald a ales New Jersey şi cursurile Universităţii Princeton.

Venise aici cu un singur scop – să-şi dedice întregul timp pentru a-şi dezvolta tehnica şi pentru a deveni scriitor. Noul program autodidact a interferat însă  serios cu programa şcolară.

În 1917 este suspendat temporar de la cursuri.Dezamăgit, Scott renunţă la cursuri şi se alătură trupelor de armată americane.

Înspăimântat de ideea că ar putea să moară în Primul Război Mondial fără a-şi vedea visele literare realizate, Fitzgerald scrie, în săptămâna de dinaintea înrolării, un întreg roman, „The Romantic Egotist“.

Deşi manuscrisul este respins de editura la care fusese trimis, Fitzgerald este încurajat, printr-o scrisoare din partea editorilor, să continue să scrie.

Tot într-o zi de 24 septembrie:

622: Profetul Muhammad încheie pelerinajul de la Mecca la Medina.

787: Al șaptelea sinod ecumenic de la Niceea restabilește cultul icoanelor.

1957: La Barcelona, a fost inaugurat cel mai mare stadion din Europa, Camp Nou.

1998: O echipă internațională de chirurgi din Lyon a reușit primul transplant mondial de mană.

S-au născut:

1725: Arthur Guinness, fondatorul fabricii de bere irlandeze Guinness (d. 1803)

1896: F. Scott Fitzgerald, scriitor american (d. 1940)

1916: Aurel Giroveanu, compozitor român

1936: Jim Henson, creatorul păpușilor Muppets.

1951: Pedro Almodóvar, regizor spaniol de film

S-au stins din viaţă:

1572: Túpac Amaru I., ultimul conducător a Imperiului Inca

1994: Grigore Popa, poet, eseist și filosof român (n. 31 iulie 1910)

2003: Lyle Bettger, actor american (n. 1915)

2004: Françoise Sagan, scriitoare franceză (n. 1935)

2005: Tommy Bond, actor american (n. 1926)

Foto: F. Scott Fitzgerald, Pedro Almodóvar, Aurel Giroveanu – wikipedia, cinemagia

19
/04
/21

Cărțile asupra cărora ne oprim de această dată – „Dosarele mamei mele”, „Patrula djinnilor” și „Așa începe răul” – își poartă cititorul din Budapesta lui Kádár, în Madridul lui Franco și de acolo în tumultuoasa lume a mahalalelor de la periferia unei metropole indiene.

19
/04
/21

Marți, 20 aprilie, ora 19.30 vă invităm la o întâlnire Humanitas live online cu istoricul britanic Mark Galeotti, expert în istoria modernă, politica și securitatea Rusiei, și jurnalistul Marian Voicu despre volumele Hai să vorbim despre Putin! Ce nu înțelege Occidentul și O scurtă istorie a Rusiei. De la cneazul Rurik la Vladimir Putin apărute în colecția Istorie a Editurii Humanitas.

02
/04
/21

Primăria Municipiului București (PMB) prin Biblioteca Metropolitană București (BMB) și Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB) va desfășura, începând cu 1 aprilie, un Concurs de creație literară adresat seniorilor bucureșteni, cu tema „Timpul”.