Familia Tot, în regia lui Victor Ioan Frunză, prezentat la Budapesta și Gyula
https://www.ziarulmetropolis.ro/familia-tot-in-regia-lui-victor-ioan-frunza-prezentat-la-budapesta-si-gyula/

Familia Tót va face parte, în perioada 27-29 septembrie 2013, din turneul organizat în Ungaria de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“.

Un articol de Andrada Văsii|17 septembrie 2013

Familia Tot va face parte, în perioada 27-29 septembrie 2013, din turneul organizat în Ungaria de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“. 

Direcția de scenă îi aparține lui Victor Ioan Frunză, spectacolul fiind produs de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“ din Bucureşti.

Traducerea în română a textului, decorul și costumele sunt semnate de Adriana Grand. Din distribuție fac parte actorii: George Costin (Maiorul), Adrian Nicolae (Tót, Pompier șef), Sorin Miron (Soția lui Tót), Nicoleta Hâncu (Fiica lui Tót, Gizi Gezané), Alexandru Ion (Poștașul).

Vineri, 27 septembrie 2013, de la ora 19.00, sala Studio a „Teatrului din Cetate“ din Gyula (5700 Gyula, Kossuth u. 13.) va găzdui prima reprezentație a spectacolului. Duminică, 29 septembrie 2013, de la ora 19.00, spectacolul va fi prezentat pe scena Teatrului „Katona József“ din Budapesta. Ambele reprezentații vor avea loc în limba română, publicul de limbă maghiară beneficiind de traducere simultană.

Familia Tot – o incursiune în viaţa unei familii

Monica Andronescu scria pentru Yorick.ro: „Pe scurt, povestea lui Örkény István ar arăta aşa. Un maior nebun – întruchiparea în mic a oricărui mare dictator – vine într-un concediu de două săptămâni în micuţa gospodărie a familiei Tót, trimis de fiul de pe front. Sperând că maiorul i-ar putea uşura fiului viaţa de pe front, cei trei încearcă să-l mulţumească. De aici, momentele comice sunt construite savuros de Victor Ioan Frunză, pentru că maiorul – interpretat de George Costin, într-o cheie în care personajul capătă nuanţe de Caligula grotesc şi plin de umor – instaurează cel mai ciudat regim de teroare posibil. […] ”.

Citiţi şi: Festin pe Bulevard: începe festivalul de teatru la „Nottara“

Ea continuă: ,,Fiecare moment şi fiecare nuanţă sunt puternic exploatate de regie şi de actori […] Când îngheaţă zâmbetul pe buze? Atunci când poştaşul rupe scrisoarea în care Crucea Roşie anunţă moartea fiului familiei Tót şi toate eforturile devin zadarnice. Când reapare zâmbetul? Atunci când regia te conduce în aşa fel încât înţelegi că lumea lui Tót şi a familiei lui există dincolo de front şi este în sine. Legăturile cu exteriorul sunt, de fapt, tăiate, şi de acolo nu se poate ieşi.“

Familia Tot

Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron, în Familia Tot

Maria Sârbu nota  pentru Jurnalul Național: „De admirat echipa spectacolului. Frunză îi aduce împreună pe scena de la Nicolae Bălcescu pe George Costin, Sorin Miron, Alexandru Ion, Nicoleta Hâncu și Adrian Nicolae. De reținut neapărat aceste nume! De văzut neapărat jocul acestor actori […] joacă firesc, cu patimă, cu drag pentru ceea ce au ales să facă, cu drag de teatru. E o gașcă frumoasă ce crește frumos sub ochii publicului și sub atenta grijă a unui împătimit părinte al scenei.“

Spectacolul Familia Tot a fost selectat la Festivalul Național de Teatru, ediţia a XXII-a. Actorul George Costin a primit, în cadrul Galei Premiilor UNITER 2013, Premiul Cel mai bun actor în rol principal pentru rolul din acest spectacol.

Info:

Teatrul „Katona József“ din Budapesta este un partener de durată al Institutului Cultural Român de la Budapesta, în ultimii zece ani publicul iubitor de teatru din capitala ungară având ocazia să vadă pe această scenă numeroase spectacole în limba română.

Foto credit:  Familia Tot – Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“

02
/06
/17

Prima întâlnire a elitei industriei muzicale europene în România, East European Music Conference, un eveniment organizat de ARTmania cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Sibiu, reunește, în perioada 27-29 iulie, directori ai celor mai mari festivaluri, organizatori de spectacole, specialiști internaționali în securitate, avocați sau experți în sistemul internațional de taxe.

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

01
/06
/17

"Poziţia copilului" este acum disponibil pe platforma Cinepub. Prilej pentru o scurtă rememorare a rolurilor esenţiale de cinema ale unei mari actriţe, Luminiţa Gheorghiu: de la "Moromeţii" şi până la acest film al lui Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013.

01
/06
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu susține și promovează și în cadrul ediției din acest an unele dintre cele mai importante spectacole de teatru de pe scena românească. Montări clasice sau cu abordări moderne, rupte din cotidian sau spunând povești cu tâlc, spectacolele create de instituții teatrale din România invită publicul la redescoperirea viziunilor regizorale de la noi din țară.

01
/06
/17

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, cartea pentru copii scrisă de Iulian Tănase și ilustrată de Alexia Udriște, care a fost bestseller-ul editurii Nemi la Bookfest 2017, ajunge mai aproape de copiii din Timișoara, Iași, Brașov, București și Sibiu.

01
/06
/17

Parcuri din toate sectoarele Capitalei gazduiesc astazi, Ziua Copilului,i evenimente dedicate zilei de 1 Iunie. De asemenea, de ziua lor, copiii vor beneficia de acces gratuit la Grădina Zoologică și vor avea oportunitatea de a vizita Muzeul Național Cotroceni sau sediul Televiziunii Române.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

31
/05
/17

Nouă povestioare în câte două sau trei personaje (plus un prolog și un epilog de grup), despre căutările, nesiguranțele și ratările iubirii, dar și despre micile ei mari victorii.

31
/05
/17

„Când doi oameni se iubesc, se iubesc şi atât. Este importantă arderea sentimentului, nu timpul sau spaţiul în care se întâmplă.” - Nicu Alifantis. Îndrăgitul muzician, poet şi actor împlinește, astăzi, 63 de ani.

31
/05
/17

De 10 ani vă oferim spectacole și evenimente culturale de cea mai bună calitate. Cultura și toate lucrurile frumoase se pot savura, însă, cel mai bine, atunci când suntem sănătoși. Aflând despre criza de sânge care se acutizează în fiecare an pe perioada verii, ne-am hotărât să susținem această cauză extrem de importantă prin ceea ce facem cel mai bine, adică prin teatru.

31
/05
/17

Vineri, 2 iunie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 16-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, DINCOLO DE BARIERĂ (1965) de Francisc Munteanu, o adaptare a piesei de teatru „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

30
/05
/17

Ediţia 2017 a Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara TESZT s-a încheiat cu concertul lui Ivo Dimcev, Songs from my shows. A zecea ediţie a festivalului s-a desfăşurat între 21 şi 28 mai şi a prezentat publicului 29 de spectacole din 16 ţări, pe scenele Teatrului Maghiar “Csiky Gergely” Timişoara, la Cercul Militar şi în alte săli.