„Familly Affairs” – O familie de nebuni de un comic grotesc, savuros
https://www.ziarulmetropolis.ro/familly-affairs-o-familie-de-nebuni-de-un-comic-grotesc-savuros/

Premiera de la Teatrul Odeon „Family Affairs”, în regia lui Radu Afrim (decorul – Tudor Prodan, costumele – Cosmin Florea), este un prilej de bună dispoziţie pentru spectatori.

Un articol de Monica Andrei|12 octombrie 2015

Comedia, la care râsul curge în cascade în sala de spectacol, are ca suport piesa de debut a scriitoarei finlandeze Rosa Liksom. Doru Mareş semnează traducerea remarcabilă şi adaptează textul pentru teatru.

Rosa Liksom, scriitoare şi artist plastic, mărturiseşte că a scrie şi a crea mai multe feluri de artă sunt o formă de a trăi pentru ea. „Fac toate astea pur şi simplu pentru că îmi fac o enormă bucurie.”

„Family Affairs”, piesă scrisă în 1993 şi montată în diverse teatre din Europa, nu tratează numai problemele unei familii, ci este şi o satiră contemporană la adresa societăţii finlandeze.

Spectacolul realizat în maniera inconfundabilă a lui Radu Afrim merită văzut pentru că este dinamic, plin de haz şi populat cu personaje groteşti ce stârnesc râsul. E oglinda prin care vedem familia, celula de groază a unei societăţi prăbuşite.

Paradisul comicului grotesc savuros începe cu Reiska (Marius Damian), capul de familie, umil, supus, dependent de valium. Din când în când, se spovedeşte la biserică, cerându-i lui Dumnezeu favoruri pentru ai lui. Aflat la dispoziţia tuturor, nu iese din cuvântul soţiei autoritare, Jaana (Antoaneta Zaharia), mama specialistă în „liposubţiere”, afacerista familiei, care dă ordine, controlează tot, e mai frumoasă decât fetele sale şi prea absorbită de prezenţa ei.

Cele două fiice, Tina şi Isadora, la poluri opuse (una slabă şi prostituată, alta grasă şi incestuoasă), amplifică comicul. Tina (Nicoleta Lefter) e prostituata anorexică şi ecologistă, rece şi seacă. Înrăită, poartă mască pe faţă, umblă mai mult în costum de baie şi se teme de obsesiile freudiene de care s-ar molipsi de la mama sa.

Ajunge acasă bătută şi fără banii care-i merita după partida se sex. Isadora (Ruxandra Maniu) e fata supraponderală ce ascultă numai ABBA, vorbeşte despre formaţie şi o impune tuturor în casă. Râvneşte la o partidă de sex cu tata şi alege la şcoală religia, ca materie opțională.

Mika (Vlad Bîrzanu), baiatul mămos şi virgin, cu multe traume din copilărie, marcat şi el de scânteia nebuniei, vine acasă gata însurat cu Sexygernara (Rodica Mandache), spre disperarea mamei lui.

Un cuplu comic ce stârneşte râsul este format din Buni şi Nina. Buni (Virginia Rogin) e bunica drogată care stă într-o cuşcă cu gratii, se deplasează prin casă cu un scripete cu lanţ agăţat în spatele ei, merge cu Nina (Cezar Antal) la party-uri dubioase, poartă batic cu paiete şi tocuri înalte, îşi siliconează sânii şi speră să-şi subţieze fundul, ca să fie la modă. E o minune de haz în travesti şi un motiv în plus să mergeţi la „Odeon” să vedeţi spectacolul.

Fernando (Mihai Smarandache), negrul din “Basarabia Saudită”, se ascunde în familia ciudată, iar Isadora e cea care-l bagă sub patul ei când îl caută poliţia. Completează simfonia nebunilor Mohaci (Pavel Bartoş), bărbatul care şi-a redescoperit virilitatea, dar care nu face parte din familie. Stârneşte râsul, în travesti.

În familia unde dramele personale ies la suprafaţă treptat, comicul vine din situaţii şi din replica vie a textului. Vedem pe scenă familia finlandeză, care parcă a trăit prin România zilelor noastre.

FOTO: Teatrul Odeon



04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.