„Fata fără zeste”, la TVR. Aniversare Alexandr Nikolaevici Ostrovski
https://www.ziarulmetropolis.ro/fata-fara-zeste-la-tvr-aniversare-alexandr-nikolaevici-ostrovski/

În continuarea demersului de a reaşeza pe un loc firesc teatrul naţional de televiziune, Casa de Producţie TVR vă propune o nouă difuzare a montării „Fata fără zeste”, de Alexandr Nikolaevici Ostrovski. Spectacolul va fi difuzat luni, 13 iunie, la ora 20.10.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2016

Anul acesta, în 14 iunie, comemorăm 130 de ani de la moartea dramaturgului Alexandr Nikolaevici Ostrovski.

Fata fară zestre – de A.N. Ostrovsky

Traducerea Alexandru Kiritescu și Sonia Filip

Premiera – 30.11.1976

În distribuție: Tricy Abramovici, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu,

Matei Alexandru, Alexandru Drăgan, Aurel Giurumia, Elena Sereda,

Gheorghe Oprina, Alexandru Hasnaș, Mitsura Arghezi, Savel Știopul

Decoruri: Vasile Rotaru

Imaginea: Beatrice Drugă

Adaptarea și regia artistică: Matei Alexandru

 

Imediat după acest spectacol puteți vedea o nouă producție a programului „PORTRET, IN MEMORIAM”

Portret In Memoriam Vlad Mugur
luni 13 iunie ora 22.30
marţi 14 iunie (noaptea) ora 2.30
sambătă 18 iunie ora 12.30

Despre Vlad Mugur au vorbit: Magda Știef, Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Dinu Cernescu, Horaţiu Mălăele.

Vlad MugurVLAD MUGUR

Născut în vara anului 1927, Vlad Mugur avea sa fie botezat de regele Mihai și ținut în brațe de regina Elena și de generalul Condeescu.

Celebrul său bunic, Gheorghe D. Mugur a fost directorul Fundațiilor Regale și al Radiodifuziunii Române în perioada anilor 1930, până după război.

Tatal său, Val Mugur, prolific dramaturg și regizor de teatru a lucrat o perioadă în radio și a fost inițiatorul teatrului radiofonic.

Educat într-o atmosfera artistică, Vlad Mugur avea să se înscrie la Institutul de Teatru, pe care îl va absolvi în 1949, ca șef de promoție, cu spectacolul Unchiul Vanea de Cehov.

Format la clasa Aurei Buzescu și a lui Nicolae Băltățeanu, Vlad Mugur s-a întalnit de-a lungul carierei sale artistice cu nume mari ale scenei românești. A montat spectacole importante, pe textele unor autori clasici și contemporani, pe scenele teatrelor: Național București, Nottara, Odeon, Bulandra, dar și la Craiova, Galați, Bacău, Cluj, Târgu Mureș.

Va forma teatrul de trupă, cu generația de aur din 1956, la Craiova și va reedita acest succes la Naționalul din Cluj în perioada directoratului său, din 1964 până în 1971, cand va părăsi România.

Va monta, timp de doua decenii, în Germania și Elveția.

Se va întoarce în Romania în 1990, ca regizor și director al Teatrului Giulești, căruia îi va schimba numele în Teatrul Odeon.

 

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.