Faust – povestea lui Goethe ajunge pe marele ecran
https://www.ziarulmetropolis.ro/faust-povestea-lui-goethe-ajunge-pe-marele-ecran/

Transilvania Film anunţă premiera în România a filmului Faust, o coproducţie ruso-germană, în regia lui Aleksandr Sokurov.

Un articol de Andrada Văsii|23 octombrie 2013

Transilvania Film anunță premiera în Romania a filmului Faust, o coproducție ruso-germană, în regia lui Aleksandr Sokurov.

În mod inedit, prima proiecție a peliculei va deschide ediția de anul acesta a Festivalului Național de Teatru ce se desfășoară între 25 octombrie și 3 noiembrie la București. Tot din 25 octombrie, filmul Faust va putea fi văzut și în cinematografe.

Regizorul Darren Aronofsky, președintele juriului la Festivalul de Film de la Veneția afirma: „Unele filme te fac să plângi, altele să râzi, iar altele te schimbă pentru totdeauna odată ce le-ai văzut. Acesta este unul dintre ele.”

Din distribuția filmului Faust fac parte actori cunoscuți ai scenei de teatru precum Anton Adasinsky (foto sus), Isolda Dychauk, Georg Friedrich sau Johannes Zeiler despre a cărui prestație The Hollywood Reporter scria: ,,Inteligența și aplombul cu care Zeiler interpretează rolul principal ajută spectatorul să treacă mai ușor prin experiența în fața căreia este pus”.

Un regizor apreciat pentru filmul Faust

Producția regizată de Sokurov a adunat până acum o importantă pleiadă de aprecieri și premii dinre care amintim: Leul de Aur, Premiul SIGNIS, Premiul Future Film Festival Digital la Festivalul de Film de la Veneția 2011, Premiul Gil Parrondo și Premiul pentru Cea mai bună scenografie în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Gijón 2011, Nominalizat pentru Cel mai bun film la London Film Festival tot în 2011, Nominalizat în cadrul Satelite Awards pentru Cel mai bun film într-o limbă străină, Cea mai bună scenografie şi Cele mai bune costume, Premiul Criticii la Moscow Theater Festival 2011.

Citiţi şi: FNT 2013 – un festival naţional cu buget redus

Inspirându-se liber din opera omonimă a lui Goethe, Alexandr Sokurov reinterpretează radical mitul: Faust este un gânditor, un rebel, un pionier, dar şi o fiinţă umană anonimă, făcută din carne şi sânge şi guvernată de impulsuri, lăcomie şi dorinţă.

Creatorul primului film „nemontat” – un singur cadru ce durează aproximativ 90 de minute, Sokurov este unul dintre cei mai importanți regizori contemporani.

Faust

Secvenţă din filmul Faust, cu Johannes Zeiler

După o notabilă carieră în televiziune, Sokurov urmează cursurile prestigioasei școli de film VGIK. Filmele sale au creat tensiuni cu autoritățile sovietice însă s-a bucurat mereu de sprijinul unor importante personalități, unul dintre cei mai mari susținători ai săi fiind Andrei Tarkovski.

După prăbușirea regimului, filmele lui Sokurov au început să circule și să-i aducă numeroase premii în întreaga lume. Cunoscut mai mult pentru lungmetrajele sale, Aleksandr Sokurov a regizat și peste 20 de documentare.

Despre Faust, Sokurov spune că nu este o adaptare, ci mai degrabă o lectură a ceea ce este scris printre rânduri. „Este uimitor cât de puțină atenție i se acordă lui Faust. Orice politician care citește cartea găsește totul acolo. Parcă este scrisă în secolul 21, nu al 19-lea.”

Info:

Faust va putea fi văzut în prima săptămână în București (Cinemateca Union), Brașov (Cityplex), Cluj-Napoca (Cinema Victoria) și Constanța (Cityplex).

Foto credit: Transilvania Film, filmul Faust

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.