„Faust” revine într-o nouă formulă
https://www.ziarulmetropolis.ro/faust-revine-intr-o-noua-formula/

„Faust”, unul dintre cele mai aşteptate spectacole produse de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, revine la Fabrica de Cultură, cu primele reprezentaţii din acest an, programate în 8 şi 9 aprilie. Spectacolul a avut până acum 160 de reprezentaţii, vizionate de aproximativ 57.600 de spectatori.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2017

Un reper important al teatrului românesc de după 1989, Faust a avut premiera pe data de 19 septembrie 2007 și reprezintă unul din proiectele de referință ale Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.

Inclus pe lista celor mai mari spectacole ale lumii, spectacolul regizat de Silviu Purcărete a avut reprezentații pe unele dintre cele mai importante scene europene: Festivalul Goethe de la Frankfurt (Germania, 2008), Festivalul Internațional de la Edinburgh (Regatul Marii Britanii, 2009), Tour & Taxis Bruxelles (Belgia, 2011)șiMaribor Capitală Culturală Europeană (Maribor, 2012).

Spectacolul se bazează pe relația cu totul specială dintre Faust și Mefisto. Încă de la început, regizorul Silviu Purcărete a lucrat cu mai mulți actori pentru a găsi formula ideală în care să construiască spectacolul, printre care Ștefan Iordache, Gheorghe Dinică și Coca Bloss. Rezultatul căutărilor a fost distribuția formată din Ilie Gheorghe (Faust) și Ofelia Popii (Mefisto).

Constantin Chiriac

Constantin Chiriac

Dat fiind faptul că actorul Ilie Gheorghe se confruntă cu unele probleme de sănătate și datorită faptului că la teatru au ajuns foarte multe solicitări venite din România și din străinătate, atât din partea publicului cât și din partea unor programatori culturali, organizatori de mari evenimente din Ungaria, Franța, Germania, China, Japonia și Statele Unite ale Americii, am hotărât să reluăm spectacolul cu Miklós Bács, actor care a evoluat în nenumărate spectacole ale regizorului Silviu Purcărete, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, dar și în coproducția internațională a TNRS, Cumnata lui Pantagruel. –  Constantin Chiriac.

Două reprezentații, în premieră cu această distribuție, se vor juca la Fabrica de Cultură, în 8 și 9 aprilie 2016, de la ora 19:00, urmând ca spectacolul să fie prezentat în 27 și 28 aprilie la Budapesta, în cadrul Madách International Theatre Meeting (MITEM). Cele două reprezentații de la Budapesta, sold out, vor avea loc de la ora 19:00, la Eiffel Műhelyház (Eiffer Workshop House), hală amenajată special pentru producția naționalului sibian.

În cadrul turneului, reprezentația din 27 aprilie va fi urmată de o discuție cu publicul, iar în 28 aprilie, de la ora 15:00, la Teatrul Național din Budapesta, va avea loc și o conferință specială, moderată de George Banu, cu tema „Faust ca poetică teatrală a lui Silviu Purcărete”, care îi are ca invitați pe regizorul spectacolului, pe scenograful Helmut Stürmer, pe compozitorul Vasile Șirli și pe directorul general al TNRS, Constantin Chiriac.Turneul este realizat cu sprijinul ICR.

Biletele pentru reprezentațiile de la Sibiu au fost puse în vânzare și se pot achiziționa de la Agenţia teatrală de pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 17 și online prin eventim.ro.

Foto: Faust – tnrs.ro

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.