Feerie in coregrafia si scenografia baletului ‘Spargatorul de Nuci’ in premiera
https://www.ziarulmetropolis.ro/feerie-in-coregrafia-si-scenografia-baletului-spargatorul-de-nuci-in-premiera/

Opera Română din Cluj-Napoca va prezenta publicului, duminică, celebrul balet „Spărgătorul de Nuci” de Ceaikovski, pe libretul inspirat de povestirea scriitorului, compozitorului şi pictorului romantic german Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Spectacolul a mai fost jucat pe scena Operei Române în urmă cu 30 de ani, în 1982, în regia semnată de coregraful Vasile Solomon, care […]

Un articol de Andrada Văsii|13 decembrie 2012

Opera Română din Cluj-Napoca va prezenta publicului, duminică, celebrul balet „Spărgătorul de Nuci” de Ceaikovski, pe libretul inspirat de povestirea scriitorului, compozitorului şi pictorului romantic german Ernst Theodor Amadeus Hoffmann.

Spectacolul a mai fost jucat pe scena Operei Române în urmă cu 30 de ani, în 1982, în regia semnată de coregraful Vasile Solomon, care îl readuce acum, într-o viziune feerică, „pentru copii şi părinţi”, dar deopotrivă pentru publicul avizat, mereu interesat de evoluţiile şcolii de balet clujene. Vasile Solomon a evidenţiat, joi, într-o conferinţă de presă, susţinută alături de balerinii Andreea Jura şi Dan Haga, că premiera se va juca, aşa precum era de aşteptat, cu casa închisă.

„În ajunul Sărbătorilor de Iarnă, ‘Spărgătorul de Nuci’ este un spectacol cerut de public şi, de regulă, prezentat pe toate marile scene ale lumii”, a arătat coregraful, amintind că pentru a realiza mişcările scenice perfecte ale balerinilor a lucrat o lună şi jumătate. Scenografia este semnată de Valentin Codoiu, iar la pupitrul dirijoral al Orchestrei Operei Române se va afla maestrul Jozsef Horvath.

În luna ianuarie 2013, peste 50 de balerini patinatori ai Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din Saint Petersburg (Rusia) vor prezenta, la Cluj-Napoca, pe scena Operei Române, în premieră în Europa de Est, spectacolul cu „Spărgătorul de nuci”. Ansamblul a fost înfiinţat în 1967, iar artiştii săi – majoritatea laureaţi la campionatele europene şi mondiale de patinaj artistic şi la olimpiadele de iarnă – evoluează pe patinoare instalate pe scene de teatru şi de operă.

Pe de altă parte, joi este ultima zi în care la Cinematograful „Florin Piersic” din Cluj-Napoca rulează filmul „Spărgătorul de Nuci”, în 3D, realizat cu stelele Ansamblului de balet „Mariinsky Teatr” din Saint Petersburg, în regia artistului german Andreas Morell. Producţia marchează aniversarea a 120 de ani de la premiera mondială a acestui spectacol de balet. Biletul costă 30 de lei.

Sursa: Agerpres

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.