Festivalul Anonimul va avea o retrospectivă bucureşteană, între 30 august şi 1 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-anonimul-va-avea-o-retrospectiva-bucuresteana-intre-30-august-si-1-septembrie/

Festivalul Anonimul, care a ajuns la cea de-a zecea ediţie, programată între 9 şi 18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, va avea şi o retrospectivă bucureşteană, între 30 august şi 1 septembrie, la Cinema Studio.

Un articol de Corina Vladov|9 august 2013

Festivalul Anonimul, care a ajuns la cea de-a zecea ediţie, programată între 9 şi 18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, va avea şi o retrospectivă bucureşteană, între 30 august şi 1 septembrie, la Cinema Studio.

Regizorul Istvan Szabo va fi invitatul de onoare al ediţiei de anul acesta a festivalului şi va primi vineri, în cadrul galei de deschidere a evenimentului, trofeul Anonimul – 10 ani pentru întreaga sa carieră.

Publicul prezent la Sfântu Gheorghe va avea ocazia să revadă în prezenţa regizorului filme importante semnate de acesta, precum „Mephisto” (premiul Oscar, 1982), dar şi „Colonelul Redl” (premiul juriului la Cannes, 1985) şi „Taking Sides/ Cazul Furtwängler”.

De asemenea, Istvan Szabo va susţine un masterclass şi va răspunde întrebărilor publicului prezent la festival.

Istvan Szabo s-a făcut cunoscut cu trilogia „Mephisto” (1981), „Colonel Redl” (1984) şi „Hanussen” (1988). Filmografia sa include, de asemenea, titlurile „Meeting Venus” (1991), „Sunshine” (1999) şi „Being Julia” (2004). Cel mai recent film al său, „The Door”, cu Helen Mirren în rolul principal, a fost prezentat în deschiderea Festivalului Anonimul 2012.

Festivalul va fi deschis, anul acesta, de cel mai nou film al lui Wong Kar-wai, „Marele maestru/ The Grandmaster” (foto sus), şi va fi închis cu proiecţia debutului în lungmetraj al regizorului Valentin Hotea, „Roxanne”.

Despre filmele alese în competiţia festivalului, selecţionerul Ludmila Cvikova a declarat: „Încercăm să aducem regizori din toate colţurile lumii. Este greu să alegem, dar încercăm să facem o combinaţie de regiuni şi stiluri”.

Anul acesta, în competiţia festivalului sunt înscrise filme din Afganistan („Wajma”, de Barmak Akram – care va fi prezent în Deltă), Rusia („Maiorul” de Yuri Birov) şi Kazahstan („Lecţii de armonie” de Emir Baigazin).

Singurul film românesc din competiţia de lungmetraj a festivalului este „Matei copil miner”, de Alexandra Gulea. Filmul regizoarei va fi proiectat în aceeaşi zi cu cel al tatălui său, regizorul Stere Gulea – „Sunt o babă comunistă”, cu Luminiţa Gheorghiu şi Ana Ularu în roluri principale, care va fi adus în avanpremieră în faţa publicului de la Anonimul.

Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române – coproducător.

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.