Festivalul Classix, pentru că muzica „ne ține în viață, ne dă speranță și bucurie”
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-classix-pentru-ca-muzica-ne-tine-in-viata-ne-da-speranta-si-bucurie/

Între 14-18 martie, Festivalul Classix va aduce publicului, atât la Iaşi cât şi online, ocazia de a asculta muzică clasică de cea mai bună calitate, dar şi evenimente culturale conexe – o gură de aer binevenită în această penurie de evenimente culturale.

Un articol de Cristina Enescu Aky|12 martie 2021

Este a doua ediție a Festivalului, care este organizat de Asociația Industrii Creative, înființată în 2008 în urma unui proiect de cartografiere a industriilor creative din Iași, derulat de British Council.

Classix 2021 se dorește a fi un festival de muzică și arte vizuale. Anul trecut au fost invitați în festival mai mulți artiști tineri, cu cariere deja conturate la nivel național și internațional, și a prezentat lucrări dintr-un spectru muzical larg, de la muzică clasică la muzică sacră, jazz și chiar piese din zona de divertisment.

Această a doua ediție, care va dura între 14 și 18 martie, va fi organizată în formulă hibrid. Cum, evident, trăim într-o dureroasă și prelungită penurie de evenimente culturale și artistice, am vrut să aflăm de la inițiatoarea acestui festival, Patricia Butucel, cum se va desfășura acest eveniment, în condițiile vitrege de acum pentru organizatorii de evenimente mai ales culturale.

Patricia Butucel, inițiatoarea Festivalului 

Ce își propune Classix 2021, și cărui tip de public vă adresați?

Classix în 2021 își propune să sprijine domeniul cultural și consumul artistic, chiar într-un an pandemic.

Încă de la prima ediție ne-am dorit ca acest festival să fie unul deschis atât iubitorilor de gen, cât și persoanelor care nu au ajuns până acum din varii motive la astfel de evenimente, cei care simt că muzica clasică e ca o petrecere la care nu au fost invitați și cărora le e mai greu să și-o aproprie. Iar anul trecut am avut în sală foarte mulți tineri care au intrat în contact cu muzica clasică pentru prima oară. Și le-a plăcut. Iar acest fapt ne-a bucurat și ne-a onorat foarte mult.

De ce, pentru ce și pentru cine muzică clasică acum, în plină oboseală și stres pandemice?

De ce? În primul rând pentru că avem nevoie cu toții de un strop de normalitate, iar muzica a reprezentat mereu pură terapie. De aceea, încă de la începutul toamnei, de când am început să programăm întregul festival, l-am gândit sub formă hibrid, atât cu oameni în sală, cât și cu privitori în online. Lucru care s-a și întâmplat. În continuare Iașul este în scenariul galben care permite accesul cu un public de 30% din capacitatea sălii.

Modul în care persoanele ne-au scris și rapiditatea cu care s-au epuizat invitațiile, ne-a confirmat faptul că oamenii au nevoie de astfel de escapade cotidiene, iar da, stresul și oboseala pot fi tratate cu astfel de seri. Iar privitorii de acasă pot avea acces astfel la serile speciale pe care le propune festivalul, indiferent de unde sunt, așa că îi invităm să își pună ținuta de sărbătoare și să să pregătească de un adevărat regal de muzică clasică.

În mod special pentru tineri (dar nu numai), ce highlight-uri include programul?

Înainte de toate, cea de-a doua ediție a Classix Festival nu doar că reunește la Iași 11 artiști internaționali dar concertele vor avea loc și în spații atipice din oraș: Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regina”, Aula Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu”, Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” și Palatul Culturii. Programul de anul acesta include și o serie de premiere – interpretarea ieșeană a lucrării lui Olivier Messiaen – Cvartet pentru sfârșitul timpului, debutul în România al ansamblului vienez Artio Trio și susținerea interdisciplinarității artelor prin proiecțiile video în Catedrala Romano-Catolică. Iar în concertul de pe 16 martie, Tango vs. Jazz, cei doi artiști, un duo efervescent și original: Kristina Vocetková – violoncel și Milan Řehák – acordeon, ne aduc un melanj muzical pe care îl vor gusta chiar și cei mai puțin familiari cu muzica clasică.

Cum a fost Classix 2020 și ce aduce în plus ediția de acum?

În 2020, festivalul a debutat cu 7 concerte de muzică clasică iar locațiile atipice și neconvenționale pentru audițiile interpretărilor camerale au fost o direcție insolită a Classix, care și-a propus să apropie și publicul mai puțin familiar cu muzica clasică de artiști și de lucrările prezentate. Ne-am bucurat să avem alături un public de peste 3000 de persoane iar la ediția de anul acesta formatul hibrid sperăm să bucure atât spectatorii pasionați dar și amatorii curioși. Conceptul atemporalității sub care se desfășoară festivalul în 2021 l-am ales pentru a marca revitalizarea experiențelor artistice în contextul social curent pandemic și adaptarea ei la publicul contemporan.

Continuăm, ca umanitate, să avem nevoie de artă și de cultură chiar și acum, când sunt alte urgențe, pentru că…?

Pentru că ne ține în viață, ne dă speranță și bucurie, ne face să retrăim momentele cele mai bune și să ne gândim la cele care vor reveni. De la începutul pandemiei am supraviețuit spiritual cu ajutorul artei și al muzicii și nu cred că sunt aspecte de care ne putem lipsi, dacă vrem să ne păstrăm sănătoși în toate sensurile.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.