Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, între 24 şi 30 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-dramaturgie-contemporana-de-la-brasov-intre-24-si-30-noiembrie/

Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, a cărui ediţie de anul trecut a fost anulată din cauza lucrărilor de modernizare la Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu”, revine anul acesta, între 24 şi 30 noiembrie, cu zece spectacole.

Un articol de Petre Ivan|22 noiembrie 2014

Lucrările de modernizare a Sălii Mari a Teatrului „Sică Alexandrescu”, care au început în 2013, au fost finalizate în vară, iar, din acest motiv, anul trecut, nu a mai fost posibilă organizarea festivalului, transmite corespondentul Mediafax.

La ediţia din acest an, a 25-a a evenimentului, vor fi prezentate zece spectacole, de la teatrele din Braşov, Iaşi, Bucureşti şi Cluj-Napoca, precum şi trei lansări de carte.

Printre actorii care vor urca pe scena de la Braşov se numără Marcel Iureş, George Mihăiţă, Florin Piersic Jr., Monica Davidescu, Demi Muraru şi Vlad Zamfirescu.

Directorul Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov, Claudiu Goga, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în prezent mai sunt disponibile bilete la doar trei dintre spectacole, restul urmând să se joace cu casa închisă.

O noutate la această ediţie a festivalului este faptul că majoritatea spectacolelor sunt comedii.

„N-a fost o ţintă anume, aşa a fost să fie, dar cred că faptul că avem mai multe comedii va fi spre bucuria publicului iubitor de teatru”, a precizat directorul teatrului.

Ediţia din acest an este mai scurtă cu trei zile faţă de ediţiile precedente, motivul fiind timpul foarte scurt disponibil pentru organizarea acestuia, bugetul redus şi faptul că nu se ştia dacă vor fi finalizate lucrările de renovare şi modernizare a Sălii Mari.

Bugetul total al festivalului a fost de aproximativ 300.000 de lei, din care contribuţia Primăriei Braşov a fost de 180.000 de lei, iar restul banilor au fost obţinuţi prin sponsorizări şi vânzări de bilete.

Festivalul va fi deschis, pe 24 noiembrie, de la ora 19.00, de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, cu spectacolul „Acasă, în miezul verii”, de Tracz Letts, în regia lui Claudiu Goga. Din distribuţie fac parte actorii Mihaela Arsenescu Weber, Doina Deleanu şi Haruna Condurache.

Vor urma, pe 25 noiembrie, Teatrul Nottara Bucureşti, cu piesa „Un pic prea intim”, de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu, pe 26 noiembrie – Teatrul Naţional Bucureşti, cu „Bârfe, zvonuri şi minciuni” (foto sus), de Neil Simon, în regia lui Ion Caramitru, pe 27 noiembrie – Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, cu piesa „American Buffalo”, de David Mamet, în regia lui Vlad Massaci, şi Teatrul Act din Bucureşti – „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ştefănescu, o adaptare după romanul „Moromeţii”, de Marin Preda, în regia lui Alexandru Dabija.

marcel iures foto Alex Iures

George Mihăiţă şi Marcel Iureş, în spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”. Foto: Alex Iureş

De asemenea, pe 28 noiembrie va fi montat în cadrul festivalului un spectacol al Teatrului „Sică Alexandrescu” Braşov, „Olenka”, de Vasili Sigarev, în regia Sânzianei Stoican, şi unul al Teatrului de Comedie din Bucureşti, „Acasă la tata”, de Mimi Brănescu, în regia lui Vlad Massaci. Va urma, pe 29 noiembrie, Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, cu „Povestiri alese”, de Donald Margulies, regia Vlad Zamfirescu, şi Teatrul Metropolis Bucureşti, cu „Tom şi Jerry”, de Rick Cleveland, regia Florin Piersic Jr.

Festivalul va fi închis, pe 30 noiembrie, cu spectacolul actorilor Teatrului Naţional din Cluj-Napoca „Sânziana şi Pepelea”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, pe versurile şi muzica Adei Milea şi Ancăi Hanu.

Tot pe 30 noiembrie va avea loc gala festivalului, când vor fi oferite marele premiu, premiul pentru cea mai bună regie, premiul pentru cea mai bună scenografie, cele pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă şi premiul special al juriului.

Juriul festivalului va fi format din Radu-Alexandru Nica – regizor, Maria Zărnescu – critic de teatru şi Adrian Titieni – actor.

02
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Inclus în Competiţia Festivalului de la Cannes, „Julieta”, noul film al spaniolului Pedro Almodóvar, bazat pe povestiri ale scriitoarei canadiene Alice Munro, laureată cu Nobel, este o melodramă plină de culoare în care sentimentele sunt aproape abstractizate, însă fără a exclude emoţia.

02
/10
/16

„Câini”, primul lungmetraj al lui Bogdan Mirică, film care rulează acum și în cinematografele din România, a ajuns pe 28 septembrie pe marile ecrane din Franța, unde este elogiat în presă.

30
/09
/16

În cadrul campaniei de promovare a filmului „Două lozuri”, susținută de AFI Palace Cotroceni și Cinema City, autoturismul Dacia 1300 care „a jucat alături de Bucur, Papadopol și Boguță” va fi expus la intrarea FAR din AFI Palace Cotroceni.

30
/09
/16

Lansat în cinematografele din Franța pe 28 septembrie, la o săptămână după premiera din România, filmul Câini, debutul regizorului Bogdan Mirică, este elogiat în marile publicații din Franța. Cotidienele franceze Le Figaro, Libération sau Nouvel Observateur, reviste precum Paris Match și Time Out și publicații online de cultură recomandă filmul ca una dintre cele mai importante lansări ale săptămânii. Câini poate fi văzut zilele acestea și în cinematografele din România.

30
/09
/16

Deja de tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional „DUELUL VIORILOR” își continuă extraordinarul traseu. În acest an, după ce în perioada 4-15 octombrie vor străbate țara, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor ajunge la 2 decembrie pe una dintre cele mai prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York.

30
/09
/16

Un horror psihologic care a polarizat presa internațională la Cannes și propunerile Franței, Spaniei și ale Filipine la Oscar se numără printre cele circa 30 de premiere din programul Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Festivalul va avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă. Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

29
/09
/16

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzica clasica” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 10 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

29
/09
/16

Nae Ionescu are motive să fie invidiat de către orice scriitor ilustru sau o altă personalitate din orice domeniu al cunoașterii, căci Dora Mezdrea i-a alcătuit cea mai vastă biografie. Nici Goethe, care s-a însurat după 80 de ani, nici Titu Maiorescu, Mihai Eminescu sau Dobrogeanu Gherea n-au ajuns la numărul de record de volume biografice.