Festivalul de Film Anonimul 2014: Lungmetraje din Brazilia, Mongolia şi Ucraina
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-anonimul-2014-lungmetraje-din-brazilia-mongolia-si-ucraina/

„Casa Grande”, de Fellipe Barbosa, „The Monk”, de The Maw Naing, şi „The Tribe”, de Miroslav Slaboshpitsky, se numără printre cele cinci lungmetraje care vor concura anul acesta pentru trofeul Festivalului International de Film Independent Anonimul, care debutează marţi, în Capitală.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2014

Celelalte două filme care intră în competiţia de lungmetraje a festivalului Anonimul sunt „September”, de Penny Panayotopoulou, şi „Remote control”, de Byamba Sakhya.

Filmul „September”, regizat de Penny Panayotopoulou, este o dramă personală ce explorează tema pierderii şi a singurătăţii.

Un film din Mongolia, regiunea pe care publicul are rareori ocazia să o vadă în cinematografe, „Remote Control” este primul lungmetraj al lui Byamba Sakhya, oferind o perspectivă specială asupra societăţii mongole contemporane şi a schimbărilor prin care trece.

Primul lungmetraj independent din Myanmar din ultimii 50 de ani, „The Monk” este debutul promiţător al regizorului aflat în plină ascensiune The Maw Naing.

De asemenea, competiţia cuprinde un debut brazilian foarte interesant, „Casa Grande”, de Fellipe Barbosa, care dezvăluie cu sensibilitate diferenţele de clasă şi problemele din societatea braziliană.

Nu în ultimul rând, filmul ucrainean „The Tribe”, realizat integral în limbajul semnelor şi autentic interpretat de actori, este o mărturie a originalităţii abordării creative contemporane a regizorului Miroslav Slaboshpitsky.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc luni, la Cinema Studio din Capitală, la care au participat Miruna Berescu, directorul festivalului, Irina Margareta-Nistor, selecţioner al Anonimul, Teodor Forlu, de la Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, Andreea Zidaru, de la Forum Film România, şi Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), organizatorii au anunţat că anul acesta au fost peste 400 de filme înscrise pentru competiţia de scurtmetraje.

„M-am bucurat că multe dintre ele sunt cu actori mari, importanţi şi o parte dintre ei vor veni în serile festivalului. (…) O să fie prezent şi Cristian Tudor Popescu”, a spus Irina Margareta Nistor, în conferinţa de presă.

Astfel, competiţia de scurtmetraje ficţiune cuprinde 31 de pelicule, iar cea de scurtmetraje de animaţie 17 filme.

De asemenea, în secţiunea Romanian Off Section vor fi proiectate scurtmetrajele „O lume nouă”, de Luiza Pârvu, „Bucureşti, te iubesc!”, de Mircea Ghinescu, „L1-L5”, de Letiţia Roşculeţ, „Să mori de dragoste rănită”, de Iulia Rugină, „Brigada neagră”, de Andrei-Nicolae Teodorescu, „Lumină firavă”, de Florina Dumitrache, „Şi băieţii câteodată”, de Matei-Lucaci Grunberg, şi „Zi de târg”, de Sergiu Ciorescu.

Lungmetrajul „Minuni/ Le meraviglie”, recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, va deschide, marţi, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti, în timp ce filmul „Vânătoarea de spioni/ A Most Wanted Man”, în care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul său rol principal, va fi proiectat duminică, în avanpremieră, în închiderea evenimentului.

Totodată, „Omnibusul Anonimul 10”, regizat de actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu, va fi proiectat miercuri, începând cu ora 20.30, la marginea râului Dâmboviţa din Capitală. Evenimentul se va desfăşura la Centrul de Ecoturism Rowmania, pe Dâmboviţa, fiind organizat alături de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23. Filmul, produs în 2013, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de existenţă a festivalului, a fost prezentat în programul „Actori în spatele camerei”.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, organizat de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), al Institutului Cultural Român (ICR) şi al Televiziunii Române – coproducător, se va desfăşura de marţi până duminică în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.