Festivalul de Film Anonimul 2014: Lungmetraje din Brazilia, Mongolia şi Ucraina
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-anonimul-2014-lungmetraje-din-brazilia-mongolia-si-ucraina/

„Casa Grande”, de Fellipe Barbosa, „The Monk”, de The Maw Naing, şi „The Tribe”, de Miroslav Slaboshpitsky, se numără printre cele cinci lungmetraje care vor concura anul acesta pentru trofeul Festivalului International de Film Independent Anonimul, care debutează marţi, în Capitală.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2014

Celelalte două filme care intră în competiţia de lungmetraje a festivalului Anonimul sunt „September”, de Penny Panayotopoulou, şi „Remote control”, de Byamba Sakhya.

Filmul „September”, regizat de Penny Panayotopoulou, este o dramă personală ce explorează tema pierderii şi a singurătăţii.

Un film din Mongolia, regiunea pe care publicul are rareori ocazia să o vadă în cinematografe, „Remote Control” este primul lungmetraj al lui Byamba Sakhya, oferind o perspectivă specială asupra societăţii mongole contemporane şi a schimbărilor prin care trece.

Primul lungmetraj independent din Myanmar din ultimii 50 de ani, „The Monk” este debutul promiţător al regizorului aflat în plină ascensiune The Maw Naing.

De asemenea, competiţia cuprinde un debut brazilian foarte interesant, „Casa Grande”, de Fellipe Barbosa, care dezvăluie cu sensibilitate diferenţele de clasă şi problemele din societatea braziliană.

Nu în ultimul rând, filmul ucrainean „The Tribe”, realizat integral în limbajul semnelor şi autentic interpretat de actori, este o mărturie a originalităţii abordării creative contemporane a regizorului Miroslav Slaboshpitsky.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc luni, la Cinema Studio din Capitală, la care au participat Miruna Berescu, directorul festivalului, Irina Margareta-Nistor, selecţioner al Anonimul, Teodor Forlu, de la Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, Andreea Zidaru, de la Forum Film România, şi Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), organizatorii au anunţat că anul acesta au fost peste 400 de filme înscrise pentru competiţia de scurtmetraje.

„M-am bucurat că multe dintre ele sunt cu actori mari, importanţi şi o parte dintre ei vor veni în serile festivalului. (…) O să fie prezent şi Cristian Tudor Popescu”, a spus Irina Margareta Nistor, în conferinţa de presă.

Astfel, competiţia de scurtmetraje ficţiune cuprinde 31 de pelicule, iar cea de scurtmetraje de animaţie 17 filme.

De asemenea, în secţiunea Romanian Off Section vor fi proiectate scurtmetrajele „O lume nouă”, de Luiza Pârvu, „Bucureşti, te iubesc!”, de Mircea Ghinescu, „L1-L5”, de Letiţia Roşculeţ, „Să mori de dragoste rănită”, de Iulia Rugină, „Brigada neagră”, de Andrei-Nicolae Teodorescu, „Lumină firavă”, de Florina Dumitrache, „Şi băieţii câteodată”, de Matei-Lucaci Grunberg, şi „Zi de târg”, de Sergiu Ciorescu.

Lungmetrajul „Minuni/ Le meraviglie”, recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, va deschide, marţi, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti, în timp ce filmul „Vânătoarea de spioni/ A Most Wanted Man”, în care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul său rol principal, va fi proiectat duminică, în avanpremieră, în închiderea evenimentului.

Totodată, „Omnibusul Anonimul 10”, regizat de actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu, va fi proiectat miercuri, începând cu ora 20.30, la marginea râului Dâmboviţa din Capitală. Evenimentul se va desfăşura la Centrul de Ecoturism Rowmania, pe Dâmboviţa, fiind organizat alături de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23. Filmul, produs în 2013, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de existenţă a festivalului, a fost prezentat în programul „Actori în spatele camerei”.

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, organizat de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), al Institutului Cultural Român (ICR) şi al Televiziunii Române – coproducător, se va desfăşura de marţi până duminică în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.