Festivalul de Film Experimental începe în decembrie cu trei noi programe
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-experimental-incepe-in-decembrie-cu-trei-noi-programe/

Festivalul de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) va avea loc în perioada 11 – 15 decembrie şi va aduce cinefililor câteva dintre cele mai îndrăzneţe pelicule româneşti şi străine ale anului.

Un articol de Andrada Văsii|4 noiembrie 2013

Festivalul de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) va avea loc în perioada 11 – 15 decembrie şi va aduce cinefililor câteva dintre cele mai îndrăzneţe pelicule româneşti şi străine ale anului, dar şi titluri din selecţia celor mai importante evenimente de gen.

Din 11 decembrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, cinefilii se vor putea delecta cu selecţii din programele celor mai importante evenimente europene de cinema, prezentate la Bucureşti prin intermediul parteneriatelor culturale unice în România realizate de Festivalul de Film Experimental şi devenite colaborări de tradiţie ale evenimentului.

Astfel, BIEFF se bucură, din 2012, de sprijinul direct al unuia dintre autorii care au scris istorie în cinema-ul contemporan, Peter Greenaway, preşedintele onorific al festivalului. Alături de celebrul cineast britanic şi împreună cu invitaţii surpriză ai acestei ediţii, care vor fi dezvăluiţi în curând, Festivalul de Film Experimental doreşte să promoveze o dată în plus cinematografia română atât pe plan local, cât şi internaţional.

Pe lângă programele devenite deja de tradiţie, Competiţia Internaţională şi Experimente cinematografice româneşti, în acest an, BIEFF lansează trei noi programe, cu totul speciale. În cadrul Golden Shorts – Best Films in Major Festivals, Festivalul Internaţional de Film Experimental va prezenta câştigătorii premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la cele mai importante evenimente de gen europene, precum cele de la Cannes, Berlin, Locarno şi Veneţia.

Cinematografie, coregrafie şi  premiere la Festivalul de Film Experimental

De asemenea, programul Cine-Dans din Olanda propune o întâlnire inedită între cinema şi coregrafie.

Totodată, Miracolul Portughez prezintă în premieră în România cele mai interesante scurtmetraje realizate în Portugalia în ultimii doi ani, filme care s-au bucurat de un impresionant succes în circuitul festivalier internaţional.

Citiţi şi: BIEFF aduce câştigătorul Leopardului de Aur 

Din programul de anul acesta nu vor lipsi secţiunile speciale inaugurate în ediţiile precedente şi dedicate filmelor din Quinzaine des Réalisateurs, secţiune a Festivalului de la Cannes al cărei centru de interes îl reprezintă tendinţele radical inovatoare din cinematografia contemporană, IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam, cel mai important festival european de film documentar, care prezintă la Festivalul de Film Experimental secţiunea sa destinată documentarului experimental şi experimentului documentar.

Vor mai fi şi filme de la Paradocs, legendarul Festival de Scurtmetraj de la Oberhausen, Muzeul Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, unul dintre cele mai importante centre de educaţie artistică din Europa, care dezvoltă tinere talente din întreaga lume sub îndrumarea unor artişti recunoscuţi, precum Jean-Luc Godard, Tsai Ming-Liang, Bruno Dumont şi João Pedro Rodrigues, şi EYE Film Institute Netherlands, cea mai importantă instituţie destinată difuzării şi distribuţiei filmului contemporan olandez.

Festivalul de Film Experimental

„Order of service“va rula la Festivalul de Film Experimental

Festivalul propune şi la ediţia de anul acesta evenimente educative, precum workshopul de film realizat în colaborare cu Nisi Masa – European Network for Young Cinema, care le va oferi şansa artiştilor români să lucreze timp de o săptămână împreună cu colegi şi traineri din întreaga Europă, iar la final să îşi adauge în portofoliu un film.

Seminariile Festivalul de Film Experimental, precum şi întâlnirile în cadru non-formal vor completa oferta de formare profesională a festivalului, notează Mediafax.

Foto credit: Festivalul de Film Experimental

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.