Festivalul de la Avignon, dereglat de grevă
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-la-avignon-dereglat-de-greva/

Cele două spectacole din deschiderea Festivalului de teatru de la Avignon au fost anulate din cauza grevei angajaţilor responsabili cu punerea în scenă a reprezentaţiilor, care susţin mişcarea de protest a lucrătorilor sezonieri din domeniul artistic, a anunţat directorul evenimentului.

Un articol de Petre Ivan|7 iulie 2014

Potrivit lui Olivier Py, directorul Festivalului internaţional de teatru de la Avignon, spectacolele programate pentru sâmbătă se vor desfăşura conform programului stabilit.

În timpul unei adunări generale, care s-a desfăşurat joi, cei mai mulţi dintre salariaţii implicaţi în festival au votat pentru susţinerea acestei greve, promovată de uniunea sindicală CGT Spectacle, care a organizat protestele împotriva noilor reguli de austeritate privitoare la asigurarea de şomaj, ce înăspresc condiţiile de acordare a indemnizaţiilor lucrătorilor sezonieri din domeniul artistic – tehnicieni, operatori de recuzită -, denumiţi „intermitenţi” în Franţa, notează Mediafax.

Pentru cele două spectacole anulate se vânduseră bilete în valoare de 29.000 de euro. Posesorii de bilete îşi vor putea primi banii înapoi sau vor putea alege un alt spectacol din cadrul festivalului.

Angajaţii „intermitenţi” din Franţa (artişti, tehnicieni, regizori care îşi desfăşoară activitatea alternând perioade de angajare cu perioade de şomaj) au denunţat Festivalul de la Avignonnoua convenţie de asigurare de şomaj, care înăspreşte condiţiile de acordare a indemnizaţiei pentru perioadele de inactivitate, într-un domeniu marcat de instabilitate pe piaţa muncii.

Festivalul de teatru de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din lume şi se desfăşoară în sudul Franţei. Programul festivalului include spectacole de teatru ale celor mai mari artişti din lume, dar şi evenimente conexe.

Festivalul cuprinde şi secţiunea „Avignon Off”, dedicată companiilor de teatru independente, care se desfăşoară în paralel cu evenimentul tradiţional.

În cadrul acestei secţiuni, vor fi prezentate şi patru spectacole ale dramaturgului Matei Vişniec: „Moi, le mot”, „Caii la fereastră/ Les chevaux à la fenêtre”, „Trois nuits avec Madox”, „L’Homme poubelle”, dar şi lectura „Lettres d’amour à une princesse chinoise”, în interpretarea autorului şi a actorului Béla Czuppon.

Festivalul de teatru de la Avignon, ajuns anul acesta la cea de-a 68-a ediţie, are loc între 4 şi 27 iulie.

Foto cu Festivalul de la Avignon – festival-avignon.com

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.