Festivalul George Enescu – Top 10 detalii inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-george-enescu-top-10-detalii-inedite/

Știaţi că instrumentele Filarmonicii din Berlin cântăresc 11 tone, că Yehudi Menuhin a mâncat în cantina muncitorilor din Casa Parlamentului şi că Bucureştiul va primi la toamnă peste 20 000 de turişti străini? Ziarul Metropolis v-a pregătit un top al evenimentelor inedite din cadrul Festivalului Enescu. Ediţia 2015 începe pe 30 august.

Un articol de Adina Scorţescu|4 august 2015

1. În anii ’90, Festivalul se desfășura doar la Sala Radio și la Ateneul Român.  Astăzi, Festivalul Enescu aduce la București și în alte orașe din țară peste 300 dintre cei mai importanți artiști și cele mai valoroase orchestre ale lumii și peste 20.000 de turiști străini pe ediție. Concertele sunt transmise live pe site-ul Festivalului, www.festivalenescu.ro, dar și la cinema – Grand Cinema Digiplex Băneasa.

Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului și al Concursului Enescu, își amintește de vizita lui Yehudi Menuhin la București, în 1995, când festivalul s-a desfășurat într-una dintre sălile Casei Parlamentului:

“Numai sala și scările existau. În rest… Am făcut din niște săli cabine pentru bărbați, femei și pentru Lordul Menuhin. Ei au aterizat la prâz. Și-au venit direct la sală, să repete. În sală totul era organizat, era foarte bine. Dar, pe la ora cinci și jumătate li s-a făcut foame. «Vrem să mâncăm!», au spus. Ăsta a fost un moment… Ce să facem?
Și-mi aduc aminte că l-am luat de braț pe Lordul Menuhin și-am mers aproape un kilometru prin catacombele Parlamentului ca să ajungem pe partea cealaltă a sălii unde era o cantină a muncitorilor care munceau la construcție. Prin moloz mergeam, pe niște platforme de lemn și Lordul Menuhin și el, încet, încet. La cantină au mâncat fiecare câte un sendivș, asta a fost masa – câte un sendviș și o apă pentru fiecare din orchestră.”

2. Cel mai greu echipament înregistrat vreodată în istoria Festivalului:11 tone și 110 metri cubi sunt cifrele instrumentelor și ale echipamentelor Orchestrei Filarmonicii din Berlin (Berliner Philharmoniker) care vor fi transporate la București pentru concertul pe care îl susțin pe 3 septembrie, la Sala Palatului, în premieră în Festivalul Enescu. Filarmonica din Berlin vine la București după 15 ani de negocieri.

3. Simfonia a III-a de George Enescu, una dintre lucrările de referință ale compozitorului român, care are o desfășurare impresionantă de forțe – orchestră, cor și cor de copii – va fi interpretată pe 18 septembrie de Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, cu unul dintre cei mai bine cotați dirijori ai momentului, Vasily Petrenko, la Sala Palatului.

Bilete mai sunt disponibile, dacă publicul se grăbește. Interpretarea vine după ce, în februarie, Simfonia a III-a a fost prezentată în premieră la Londra, în fața unui public de peste 2.000 de oameni, cu Vladimir Jurowski la pupitru, după premiera din ediția 2013 a Festivalului.

4. Poftă bună… pe note muzicale. Ce poţi degusta în timpul Festivalului? Un Piano Burger sau o Sonată în Ton Major! În Bucureștiul Creativ, câteva dintre cele mai cunoscute spații din Capitală – Cărturești Carusel, Acuarela sau M60 au în Meniu un preparat insiprat de muzică și de atmosfera Festivalului Enescu.

Lista completă a proiectelor de care se poate bucura lumea în Bucureștiul Creativ, aici.

5. Doi dintre cei mai râvniți artiști în plan internațional – violonista Anne-Sophie Mutter și dirijorul Christian Thielemann – vin pentru prima dată în Festivalul Enescu, în ediția 2015.

6. Programul Festivalului Enescu pentru ediția 2017 este definitvat în proporție de 90%, se lucrează deja la programul pentru ediția 2019.

7. Ediția 2015 a Festivalului include cel mai mare număr de soliști câștigători ai Concursului Enescu, astăzi nume celebre – de la Alexandru Tomescu, la Valery Sokolov și Elisabeth Leonskaja. Leonskaja susține două concerte in memoriam – unul dedicat legendarului Sviatoslav Richter, celălalt lui Gheorghe Halmos. Ambii au fost membri ai juriului în anul 1964, când Elisabeth Leonskaja a câștigat Concursul Enescu – secțiunea Pian.

8. Sunt trei Sir invitați în Festival: Sir SIMON RATTLE, dirijor, Sir ROGER NORRINGTON, dirijor și  Sir ANDRÁS SCHIFF, pianist.

9. În premieră în România, va fi interpretată opera „Wozzeck”, inspirată din realitate. Woyzeck a fost un soldat, un marginal, care și-a omorât amanta din gelozie. Opera Wozzeck, care a răsturnat din temelii ordinea muzicii clasice în anul 1948, când a fost prezentată la Scala din Milano, este considerată avangardistă “până la punctul în care Wozzeck este considerată ultima operă majoră din istorie, sau, dimpotrivă, prima operă dintr-o epocă nouă a istoriei muzicii”.

Bilete se găsesc aici.

10. 9 000 de nopți de cazare la hotel sunt rezervate în total pentru artiștii invitați din ediția 2015 a Festivalului.

Foto: Andrei Gîndac

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.

19
/04
/23

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani, revine, după o perioadă de absență cauzată de restricțiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marți, 25 aprilie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu.

10
/04
/23

Marți, 11 aprilie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” aniversează 60 de ani de la prima sa repetiție. Celebrul ansamblu a fost fondat în anul 1963, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, de către profesorul, dirijorul și muzicianul Marin Constantin.

05
/04
/23

În weekendul 21-23 aprilie, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” participă în premieră la a șaptea ediție a Festivalului Spotlight, eveniment de artă vizuală în aer liber, organizat în București.

31
/03
/23

100 de ani de la nașterea muzicologului, profesorului și criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanți specialiști în muzica lui George Enescu, vor fi marcați azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București.

30
/03
/23

Joi, 6 aprilie 2023 (ora 19.00), cunoscuta solistă vocală IRINA SÂRBU aniversează 20 de ani de activitate artistică printr-un concert prezentat alături de BIG BAND-ul RADIO, dirijat de SIMONA STRUNGARU. Din repertoriu nu vor lipsi piese precum ”Fascinating Rhythm”, ”Our Love Is Here To Stay”, ”I Got Rhythm”, ”A Foggy Day”, ”Travelin' Ligh”.