Festivalul Ideo Ideis începe pe 18 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-ideo-ideis-incepe-pe-18-august/

În perioada 18-26 august,  se desfăşoară cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, în Alexandria.

Un articol de Liliana Matei|30 iulie 2014

Ideo Ideis continuă într-un ritm susținut procesul de educație alternativă prin artă, început în 2006. În plus, începând de anul acesta, în structura festivalului, celor nouă trupe de liceeni din toată țara li se alătură o a zecea trupă locală, iar secțiunea „Competiție” devine „Spectacole de Teatru Tânăr”.

”În fiecare an când începem pregătirile pentru ediția curentă, ne gândim cum putem să evoluăm, și-atunci e timpul să evaluăm. Așa am realizat că la Ideo Ideis e ca-n familie, fiecare învață de la ceilalți și îi învață pe ceilalți la rândul său, și-atunci a devenit clar că la Ideo Ideis nu există competiție. De fapt, nu este vorba de o schimbare în structura festivalului, ci despre o formalizare a unui proces care se întampla deja natural, la nivel informal. Cele 10 trupe de liceeni nu concurează într-o competiție în fața unui juriu, ci joacă pe o scenă în fața unor mentori.”, a declarat Andreea Borțun, co-președinte Ideo Ideis.

Campania de comunicare „Tu când mai ajungi pe-acasă?”, realizată de echipa festivalului, pune accent pe asemănările dintre relațiile care se leagă între membrii unei familii și cele dintre participanții la festival.

” Tot timpul, atât noi cât și cei care participă la festival, vorbim despre întâlniri fericite, despre magia și energia de la Ideo Ideis. Suntem ca o familie care se mărește an de an și în care fiecare membru învață constant ceva nou, e ajutat să crească, să-și descopere și să-și pună în valoare calitățile, dar uneori familia te mai și enervează. De exemplu, imediat ce ai părăsit casa părintească, fiecare conversație se încheie cu <tu când mai ajungi pe-acasă?>, și de-aici a pornit campania de anul ăsta. De 9 ani suntem o familie, iar anul ăsta suntem familia cicălitoare care te cheamă acasă, la Alexandria între 18 și 26 august.” spune Alexandru Ion, co-președinte Ideo Ideis.

Marcel Iureș, președintele de onoare al Ideo Ideis, va urca și anul acesta pe scena Casei de Cultură din Alexandria împreună cu George Mihăiță, cu spectacolul ‘PĂI…DESPRE CE VORBIM NOI AICI, DOMNULE?’, de Cătălin Ştefănescu, după romanul “Moromeţii” al lui Marin Preda, în regia lui Alexandru Dabija.

La fel ca în fiecare an, Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria include opt secţiuni: Atelierele de Teatru Tânăr, Atelierele de Măiestrie, Spectacolele de Teatru Tânăr, Spectacolele de teatru profesionist, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor, Masterclass-urile Ideo Ideis și evenimentele dedicate comunității din Alexandria (spectacolele de stradă, proiecții gratuite de film, ateliere de dezvoltare personală pentru copii și părinți și reprezentațiile din cadrul terasei Conciato, spațiul inaugurat anul trecut ca scenă de debut pentru studenți sau tineri absolvenți ai facultăților de teatru din România).

Programul complet al celei de-a IX-a ediții a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria va fi disponibil pe www.ideoideis.ro la începutul lunii august.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.