Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-folclor-muzici-si-traditii-in-cismigiu/

În perioada 24-26 iunie 2016, pentru al X-lea an consecutiv, Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, organizează FIF – Festivalul Internaţional de Folclor „Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu” care sărbătoreşte anul acesta ediţia aniversară!

Un articol de Petre Ivan|24 iunie 2016

De zece ani, FIF înseamnă spectacole de muzică și dans din folclorul național și internațional, o paradă a costumelor populare, spectacole de folclor reinterpretat, târg de meșteșugari, ateliere de creație, teatru pentru copii, o secțiune de folclor interpretat de copii, o zonă gastronomică și multe alte activități pentru un public de toate vârstele.

Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu” se bucură de recunoaștere națională și internațională datorită prezenței pe scenă, la fiecare ediție, a peste 2.000 de invitați din toate zonele țării și ale lumii. Evenimentul este cu intrare liberă și se adresează publicului român, dar și turiștilor, care se pot bucura de o experiență unică, intrând în contact cu diversitatea culturală autohtonă și internațională.

În anul 2016 Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu” sărbătorește 10 ani de diversitate culturală, cu 10 ansambluri invitate din străinătate: Spania, Irlanda, Bulgaria, Cipru, Italia, Maroc, Republica Moldova, Serbia, Slovacia și Turcia, 10 minorități și comunități, precum maghiară, ucraineană, germană, aromână, rușilor lipoveni, italiană, turco-tătară, slovacă, rromă, greacă, 10 tineri interpreți de muzică populară și 10 ansambluri românești.

Retrospectiva Festivalului Internațional de Folclor

Prima ediție a Festivalului Național de Folclor a debutat cu succes în anul 2007, prezentând în Capitala României tradițiile și obiceiurile țării, 2008 fiind anul în care festivalul și-a schimbat statutul din festival național în Festival Internațional de Folclor, fiind invitate ansambluri din Serbia și Peru.

În 2009 am avut parte de o experiență multiculturală, care a adus pe scenă, pe lângă artiștii naționali, ansambluri din Republica Cehă, Congo, Marea FolclorBritanie. Aplauzele publicului s-au îndreptat în 2010 către spectacolele de muzică și dans ale ansamblurilor din Georgia, Grecia, Mexic, Serbia, Turcia, Ucraina, iar în anul 2011invitații speciali din Bulgaria, Macedonia și Serbia și-au prezentat costumele, coregrafia și ritmurile într-un spectacol de neuitat.

Ansamblurile din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Rusia și Turcia au scris istoria ediției din 2012, prezentând tradițiile autentice și apropiind culturile participanților. În2013, alături de artiștii naționali, ansambluri din Bulgaria, Grecia, India, Republica Moldova și Serbia s-au adunat să celebreze diversitatea culturală în capitala României, urmând ca ediția din 2014 să pună în evidență tradițiile românești și specificul popular al țărilor Bulgaria, Letonia, Serbia, Republica Moldova.

Ultima ediție a festivalului s-a bucurat de un public de 25.000 de oameni, care au urmărit spectacolele oferite de minorități și comunități naționale, precum și de ansambluri din India, Armenia, Republica Moldova, Serbia și Scoția. De-a lungul celor nouă ediții ne-am bucurat de prezența unor ansambluri din 20 de țări și a 20.000 de artiști naționali și internaționali.

Foto: Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”

30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.