Festivalul Internațional de Poezie aduce peste 100 de poeți la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-poezie-aduce-peste-100-de-poeti-la-bucuresti/

Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) are loc în perioada 15-21 mai. Timp de o săptămână, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 10 spaţii culturale cunoscute din oraş.

Un articol de Liliana Matei|30 aprilie 2017

Peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări: conferințe, mese rotunde, dezbateri, performance-uri şi recitaluri de jazz, lansări de carte, evenimente dedicate copiilor, organizate în peste 10 spații culturale cunoscute din capitală. Evoluția proiectului din ultimii ani precum și amploarea ediției din acest an transformă FIPB în cel mai important festival de gen din România.

La ediția din acest an, Târgul Național de Carte și Poezie revine în program, propunând iubitorilor de literatură o ofertă bogată de volume de poezie din palmaresul editurilor Editura Casa Radio, Curtea Veche, Max Blecher, Editura Muzeul Literaturii Române, Națiunea, Nemira, Paralela 45, Tracus Arte. Evoluția din ultimii ani, precum și amploarea ediției din acest an transformă Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) în cel mai important festival de gen din România.

Un proiect aparte în lista evenimentelor din acest an îl reprezintă aniversarea celor 95 de ani de la înființarea Clubului PEN România, parte a PEN International, prestigioasa organizație cunoscută în întreaga lume pentru multiplele ei activități de promovare a unei literaturi fără frontiere, de apărare a libertății de expresie, de educație și de dezvoltare a creativității și responsabilității în rândul tinerilor. Între 15 și 17 mai 201, PEN România va sărbători o vârstă rotundă alături de reprezentanți ai 15 PEN cluburi naționale de pe mai multe continente, printr-un program de evenimente coordonat de scriitoarea Magda Cârneci, președinta filialei românești a acestei organizații internaționale.

Evenimentele dedicate liceenilor reprezintă, de asemenea, o noutate a ediției din acest an. Sub motto-ul „Poetry Face to Face”, 9 poeți contemporani participă la întâlniri cu tineri cititori, în cadrul a trei evenimente găzduite de Liceul „Al. I. Cuza”, Colegiul Național „Spiru Haret” și Colegiul Național „George Coșbuc”; Clubul Unesco Adolescenții este partenerul acestui proiect. La Casa Memorială „Tudor Arghezi” – Mărțișor, în cadrul FIPB 2017, vor avea loc o serie de ateliere dedicate celor mai mici dintre cititori.

Evenimentul dedicat poeziei experimentale completează lista formatelor inedite din cadrul FIPB 2017. Inspirat din citatul lui Paul Klee, celebrând plasticitatea și forța de metamorfoză a poeziei, prin hibridizare cu alte forme de expresie și genuri artistice, „metaMorph ~ un punct plecat la plimbare” aduce în fața publicului zece poeți internaționali și români, printre care poetul canadian Christian Bök, unul dintre fondatorii timpurii ai conceptualismului și autorul celebrului volum de poezie univocalică Eunoia, poeta și artista multimedia LaTasha N. Nevada Diggs din Harlem NY, multipremiată pentru originalitatea lingvistică a ultimului său volum, TwERK, vocalista și regizoarea de teatru și operă Maja Jantar din Olanda și Steve J. Fowler, poet, artist și curator britanic, editor al revistei literare on-line de avangardă „3:AM magazine”; evenimentul este curatoriat de Simona Nastac și va fi prezentat de Claudiu Komartin.

Conferințele care au în prim-plan traducătorii reprezintă un alt segment important al ediției din acest an a FIPB. „A traduce vs. a tălmăci”, „Putting a Blotch across the Sun, Tripping up for Good at the Soul: A Translator’s Evolution” și „Ospitalitatea de limbaj în traducerea poetică” sunt temele celor trei conferințe incluse în program și susținute de Bruno Mazzoni (Italia), Adam J. Sorkin (SUA), respectiv Victor Ivanovici (România/Grecia).

Un proiect devenit tradiție în cadrul FIPB este „Maratonul de Poezie şi Jazz”, eveniment care marchează prin poezie, blues şi jazz Noaptea Europeană a Muzeelor. Anul acesta, în cadrul acestui proiect sunt invitaţi 17 poeţi din generaţii şi geografii literare diferite, fiecare cu câte cu o lectură publică de 7  minute. La conducerea muzicală este Mike Godoroja & Blue Spirit, una dintre cele mai autentice şi mai rafinate trupe de blues din România, trupă care va intra în rezonanţă cu poemele celor 17 invitaţi ai Maratonului; amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.