Festivalul MultiArt pentru deţinuţi închide Fest(in) pe Bulevard
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-multiart-pentru-detinuti-inchide-festin-pe-bulevard/

Administraţia Naţională a Penitenciarelor organizează, în parteneriat cu Teatrul Nottara, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului MultiArt pentru deţinuţi, care va avea loc în zilele de miercuri, 18 şi joi, 19 noiembrie, ora 17:00, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu.

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2015

Desfăşurat în anii anteriori ca eveniment de sine stătător, ediţia din acest an marchează încheierea Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard. Intrarea la spectacole este liberă, în limita locurilor disponibile.

Încă de la prima ediţie, proiectul a oferit posibilitatea dezvoltării unor colaborări cu reprezentanţi din lumea teatrului (regizori şi actori), care au lucrat alături de deţinuţi la adaptarea unor texte cunoscute sau la scrierea unor scenarii proprii. Astfel, de la prima ediţie, din anul 2009, şi până în prezent, pe scena Teatrului Nottara au fost susţinute 47 de spectacole, la care au participat 470 de deţinuţi, iar 64 de artişti au regizat piesele de teatru.

La competiţia din acest an s-au înscris 10 unităţi penitenciare, fiind implicaţi 88 de deţinuţi.

Penitenciarele care vor susţine spectacole de teatru, conform celor stabilite în urma preselecţiei, precum şi planificarea acestora în cele două zile de festival sunt:

Miercuri, 18.11.2015: Penitenciarul Bacău – Nimic nou despre Shakespeare;
Penitenciarul Craiova – Pacea cu zmeii;
Penitenciarul Bucureşti Jilava – Cartofi prăjiţi cu orice.

Joi, 19.11.2015: Penitenciarul Bucureşti Rahova – Castingul clovnilor;
Penitenciarul Codlea – 12 oameni furioşi;
Penitenciarul Bistriţa – De mâine.

Dana Cenuşă, iniţiatorul şi animatorul Festivalului MultiArt pentru deţinuţi nu mai este printre noi, dar conceptul şi ideile sale, purtătoare de valenţe educativ-sociale sunt păstrate. De la ea au rămas aceste gânduri: „E foarte simplu să trăieşti previzibil. Cu toţii avem prejudecăţi mai multe decât ne imaginăm, sau suntem dispuşi să acceptăm. Dacă nu-ţi pui problema cu adevărat, nu ştii. Eu aveam prejudecăţi enorme înainte de a intra în acest sistem, nu puteam să asociez teatrul cu deţinuţii. Avem mereu de-a face cu lucruri care nu ne convin. Aşteptăm să le schimbe altcineva. Eu trebuie să conving societatea că aceşti oameni există, că nu sunt pe Lună. Pentru ei, teatrul e o formă de libertate.”

14
/12
/23

S-a lansat Crăciun în Amzei, un eveniment realizat de către Primăria Sectorului 1, care aduce căldura sărbătorilor de iarnă în spațiul public printr-un brad-instalație, semnat de scenografa Iuliana Vîlsan.

13
/12
/23

Compania de teatru independent Arte-Factum încheie stagiunea „Nocturnalii inside 2023” cu o distopie teatrală despre solitudine, o „colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață și fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

12
/12
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea noului său album fotografic, intitulat „emoții”. Sunt 300 de pagini cu fotografii alese din ultimii patru ani în care fotograful de wildlife a fost unul cu natura și s-a lăsat inspirat de viața ei sălbatică.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.