Festivalul Naţional de Teatru de Improvizaţie / Trei zile – Trei invitați speciali
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-teatru-de-improvizatie-trei-zile-trei-invitati-speciali/

Atunci când renunţi la scenarii şi accepţi că orice este posibil, improvizaţia devine un adevărat loc de joacă unde îţi dai frâu liber imaginaţiei, iar !MPRO dovedeşte şi prin ediţia din acest an şi prin multiplele formate prezentate că spontaneitatea şi creativitate pot cuceri publicul bucureştean.

Un articol de Petre Ivan|29 octombrie 2014

Festivalul National de Teatru de Improvizatie, !MPRO – ultimele spectacole

  • Sean Cusick, selecționerul Festivalului de Improvizație de la Chicago, antrenează douăzeci de improvizatori în cadrul !MPRO. Spectacolul va putea fi urmărit pe 30 octombrie la Teatrul Elisabeta de la ora 19:00 și 21:00
  • Bogdan Șerban, actor, voce radio Guerrilla și susținător al culturii alternative va fi prezent în formatul de teatru de improvizație “Scene din viață” jucat în premieră în România, în încheierea celei de-a doua ediții a festivalului
  • Lisa McQueen – regizor muzical, compozitor şi performer la Annoyance Theatre (de 24 de ani) şi Second City din Chicago, antrenează 20 de actori pentru spectacolul din 31 octombrie „Un musical în 4 zile”

Singurul Festival Naţional de Improvizaţie s-a deschis cu finala Campionatului de Teatru Sport. Confruntarea finală s-a dat între trupele Freeze și Backstage Boys, peFestivalul scena Teatrului de pe Lipscani, unde acum 11 ani a avut loc primul meci de Teatru Sport din România. Câstigătoare râvnitei cupe a campionatului a fost trupa Backstage Boys.

Au urmat o „Lecţie de improvizaţie muzicală cu Mircea Tiberian”, „2014: O Odisee Pământeană” (spectacol de sketch comedy), lansarea primelor traduceri în limba română pentru două cărţi importante din domeniul improvizaţiei şi „Maestro”, format adresat improvizatorilor amatori.

În această săptămână, cea de a doua ediție !MPRO are invitați doi traineri internaționali, ce organizează în cadrul festivalului două workshop-uri de patru zile pentru profesioniști și spectacolele rezultate din acestea.

Programul Festivalului poate fi accesat AICI.

Ediția a 2-a !MPRO este organizată cu sprijinul ARCUB, prin programul București 555.

Foto: Festivalul National de Teatru de Improvizatie – improfest.ro

14
/02
/17

A interpretat într-un mod cu totul original personaje aflate la granița dintre tragic și comic. A rămas în memoria cinefililor prin rolurile jucate în cele peste 50 de filme și a fost, de asemenea, un excepțional pedagog, printre studenții săi numărându-se Horațiu Mălăele, Mariana Mihuț, Valeria Seciu (cea care avea să-i devină soție), Dan Condurache și Maria Ploae. 

13
/02
/17

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivaşcu, propune, la zece ani de la înfiinţare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectaţi de maeştri ai scenei româneşti de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

13
/02
/17

Expoziția solo „Contagiune”, de Dumitru Gorzo, va avea vernisajul în data de 14 februarie, deschizând Programul Expozițional 2017 de la ARCUB.

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Cântăreaţa britanică Adele a câştigat cinci trofee cea de-a 59-a ediţie a galei premiilor Grammy, la categoriile cel mai bun album al anului, cel mai bun cântec al anului, înregistrarea anului, cel mai bun album pop şi cea mai bună interpretare pop. David Bowie a fost premiat postum, pentru ”Blackstar”, cu un trofeu Grammy.

13
/02
/17

Deschiderea ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția (11-28 februarie) a fost marcată de un show acvatic spectaculos, la care au participat, ca în fiecare an, numeroși vizitatori. Show-ul inaugural, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, a celebrat sâmbătă seara temele frumuseții, mării și vanității, printr-o paradă a creaturilor marine.

13
/02
/17

În urmă cu un secol și jumătate, într-o zi de 13 februarie (1867), Johann Strauss (fiul) prezenta în premieră, la Viena, "Dunărea Albastră", valsul care va deveni una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului classic. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul Dinastiei Strauss găzduiește o expoziție care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

11
/02
/17

"Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (...) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” - Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunțat la "Cartea de la ora 5", acesta făcând anunțul în ultima apariţie online a proiectului.

10
/02
/17

Un veritabil templu al operei, Teatro alla Scala are o tradiție de peste 300 de ani și reputația unui spațiu muzical magic, în care orice muzician își dorește să ajungă măcar o dată în carieră și fiecare iubitor de operă visează să vadă măcar un spectacol.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.