Festivalul SoNoRo la cea de-a XI-a ediție  – „La Muse et le Poète”
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-sonoro-la-cea-de-a-xi-a-editie-la-muse-et-le-poete/

Între 28 octombrie şi 14 noiembrie 2016 se va desfăşura cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României. Festivalul poartă în acest an numele „La Muse et le Poète” şi promite în 20 de concerte întâlniri cu 23 de muzicieni din 18 ţări, printre care pianiştii Olli Mustonen şi Louis Lortie, violoniştii Mihaela Martin, Ilya Gringolts sau Philippe Graffin, violistul Lars Anders Tomter, violonceliştii Frans Helmerson, Christian Poltera sau Maximilian Hornung.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2016

Pentru ediția a XI-a a Festivalului SoNoRo directorii artistici ai festivalului, pianista londoneză Diana Ketler (foto) și violistul roman Răzvan Popovici, au creat din nou un program remarcabil, atât prin repertoriul ales, cât și prin includerea în concertele festivalului pe câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni ai momentului.

„Anul acesta am decis să ne dedicăm festivalul subiectului care a ocupat mințile creative timp de secole: Muza și Poetul. Poeți își aduc tributul Muzelor reale sau imaginare, Petrarca Laurei, Neruda lui Matilde Urrutia, Rilke își scrie poemul muzei sale de toată viața, Lou Andreas – Salomė. Căile Muzicii și ale Poeziei s-au intersectat întotdeauna. Marii compozitori și-au găsit inspirația în sacru și profan, în natură, în viața simplă de zi cu zi, în naștere și moarte și, bineînțeles, în dragoste.

Așteptăm cu nerăbdare să vă povestim povești vechi și noi de iubire, prietenie, relații afective neașteptate și neobișnuite, ale noastre Muze și Antimuze. Ne bucurăm să vă revedem în sălile de concert, unde voi toți veți deveni Muzele noastre și ne veți ajuta să transformăm muzica în poezie și poezia în muzică.” (Răzvan Popovici, Director SoNoRo, și Diana Ketler, Director artistic SoNoRo)

Deja o tradiție, concertul de deschidere va avea loc la Palatul Cotroceni, în Sala Unirii. Evenimentul va avea loc pe 28 octombrie și va fi urmat de alte 6 concerte în București, până pe 7 noiembrie. Festivalul SoNoRo va continua până pe 14 noiembrie, în Timișoara, Cluj și Bistrița.

Titlurile sugestive precum La Muse et Le Poète, Pour Un Tombeau Sans Nom, À Clara, La Muse inspirant le Poète sau La Muse Hypnotique invită publicul la o fascinantă călătorie muzicală în unele dintre cele mai frumoase spații ale capitalei: Ateneul Roman, Palatul Cercului Militar Național, Catedrala Sf. Iosif, Muzeul Național de Artă al României și anul acesta, pentru prima dată în istoria Festivalului, Sala Radio.

afis-sonoro-2016_bucurestiAșa cum Festivalul SoNoRo și-a obișnuit auditoriul, nu vor lipsi surprizele și locurile neobișnuite unde concertele vor fi integrate unei experiențe estetice complete: librăria Cărturești Carusel, ARCUB sau cele 5 locuri amousebouche – POINT, Casa Ion Mincu (Ordinul Arhitecților din România), Reședința Fundației Löwendal, Galeria Galateca și Sala de lectură a Facultății de Litere, în care le bon vivants sunt invitați la un maraton concertistic inspirat din celebra carte a scriitorului britanic Tom Hodkinson, “Ghidul leneșului”.

Librăria Cărturești Carusel va fi locul de experiment al acestei ediții SoNoRo: MUSES AND ANTIMUSES, locul unde poezia modernistă a perioadei interbelice va întâlni capodopere ale muzicii contemporane, lucrări ale lui Steve Reich, Jörg Widmann, Rodion Schedrin, Vlad Maistorovici sau Luciano Berio. Evenimentul va fi organizat în parteneriat cu A.R.C.E.N., Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate.

În concertul Secret Letters, ce va avea loc în Centrul Cultural ARCUB din Hanul Gabroveni, vor fi citite fragmente din scrisori secrete ale lui Bohumil Hrabal către April, ale lui Paul Eduard către Gala, ale lui Leos Janacek către Camilla, ale lui Pasternak către Marina Zvetaeva, ale lui Mihai Eminescu către Veronica Micle, acompaniate de muzica de Josef Suk, Francis Poulenc, Anton Arensky și George Enescu. Scrisorile vor fi citite de Răzvan Popovici, directorul festivalului, și de Edmond Niculuşcă, președintele A.R.C.E.N.

Concertul de închidere al ediției a XI-a a Festivalului SoNoRo va avea loc în premieră la Sala Radio. Pe lângă capodopere ale lui Carl Maria von Weber și Antonin Dvorak, publicul va putea alege prin vot, pe întreaga durată a festivalului, compozitorul al cărui piesă va fi interpretată în acest concert. BE OUR MUSE / FIȚI MUZA NOASTRĂ este o invitație la adresa publicului prin care acesta poate să devină o adevărată muză a muzicienilor.

Programul complet al festivalului SoNoRo poate fi găsit pe www.sonoro.ro, iar biletele şi abonamentele pentru concertele din București sunt disponibile la prețuri promoționale până la data de 17 octombrie 2016 prin reţeaua Eventim – magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti, librăriile Humanitas şi online, pe www.eventim.ro.

În perioada promoțională, preţurile abonamentului pentru 5 concerte din București vor fi reduse cu 15%:

280 lei preț întreg – perioada presale: 252 lei

140 lei preț redus* – perioada presale: 126 lei

Acest abonament este valabil pentru: Concertul de Deschidere – La Muse et Le Poète (Palatul Cotroceni), Pour Un Tombeau Sans Nom (Palatul Cercului Militar Național), À Clara (Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditoriu), La Muse inspirant le Poète (Ateneul Roman) şi Concert Final – Be Our Muse! (Sala Radio).

*Pentru elevi, studenţi şi pensionari, preţurile abonamentelor sunt reduse la jumătate.

***

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în  unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (11 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni 10 ani), SoNoRo On Tour (9 ani), SoNoRo Arezzo (6 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (4 ani), și SoNoRo Sofia (3 ani).

SoNoRo este membru al European Festivals Association. De asemenea, SoNoRo este un proiect cultural aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedinției României.

 

 

 

20
/01
/16

Vineri, 22 ianuarie (19.00), Orchestra Națională Radio îi invită pe iubitorii muzicii la un concert MOZART / BEETHOVEN, eveniment ce se va desfășura la Sala Radio sub bagheta dirijorală a lui MĂDĂLIN VOICU - fiul marelui violonist Ion Voicu - și cu participarea apreciatului violonist ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de interpreta pe vioara Stradivarius, instrument pe care a cântat și Ion Voicu.

15
/01
/16

„Muzică, prin fond şi prin formă, poezia lui Eminescu nu mai are nevoie de nici o altă melodie”, spunea criticul şi istoricul literar Garabet Ibrăileanu, încercând să sublinieze ideea, adevăratră în fond, că muzicalitatea poeziei eminesciene, excepţională, îşi este suficientă sieşi. Cu toate acestea, nu puţini au fost artiştii români care, de-a lungul anilor, au pus pe muzică câteva dintre cele mai cunoscute poezii eminesciene.

15
/01
/16

Nana Mouskouri va susține un concert la Sala Palatului, pe 5 martie, evenimentul fiind cuprins în turneul "Happy Birthday". Recitalul artistei, care va fi acompaniată de instrumentiști francezi, va cuprinde șlagărele care au făcut-o celebră.

12
/01
/16

Victor Wooten revine în București, după show-ul sold-out din 2014, pe 10 noiembrie, la Sala Radio. Cea mai sonoră prezență din istoria chitarei bas, americanul Wooten a primit la doar 8 ani porecla „Asul Basului”, a trecut la „Titanul din Tennesee”, pentru ca apoi să fie comparat cu Michael Jordan, pentru performanțele sale fabuloase.

12
/01
/16

Ansamblul Imago Mundi va susține miercuri, de la ora 15,00, un scurt recital la Aeroportul Internațional "Henri Coandă" București (Terminalul Plecări), înaintea decolării spre New York, unde formația va concerta cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

11
/01
/16

Ca o continuare a atmosferei de sărbătoare imprimate de concertul de Anul Nou de la Viena - devenit o tradiție și un reper muzical european, eveniment ce se derulează începând din 1939, pe 1 ianuarie, în celebra sală de concerte Musikverein - Orchestra Națională Radio vă invită la primul ei concert din 2016 : Seară vieneză la Sala Radio. 

11
/01
/16

Legendarul muzician britanic David Bowie a murit, duminică, la vârsta de 69 de ani. Cântăreţul ale cărui albume s-au vândut în peste 140 de milioane de copii pe plan mondial, suferea de cancer. Ultimul videoclip lansat de Bowie, pe 7 ianuarie, a fost "Lazarus", o piesă de pe albumul "Blackstar", în care Bowie apare pe un pat de spital şi cu ochii bandajaţi.

11
/01
/16

Un documentar al regizorului american Spike Lee despre Michael Jackson va fi pus în vânzare la 26 februarie, simultan cu reeditarea albumului 'Off the Wall', potrivit unui comunicat publicat pe site-ul regretatului artist care a murit în 2009.

08
/01
/16

Atunci când era îndrăgostită, lui Edith Piaf i se părea că aceea e prima şi ultima ei iubire, cea care se întâmplă o singură dată. A declarat că a iubit un singur om, pe Marcel Cerdan, dar toată viața l-a așteptat pe Théo Sarapo. În rest, povestea ei a pendulat între triumfuri, căderi, alcool, morfină și spiritism.

07
/01
/16

Pentru primul eveniment al anului 2016, Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român a programat un recital inedit în care duo-ul alcătuit din Fernanda Romila şi Dan Racoveanu propune lucrari interpretate la spinetă și orgă.

06
/01
/16

Maestrul de pe podium este una dintre figurile emblematice ale muzicii clasice. Dă din mâini și muzica se naște parcă din mișcările lui... Dar cum se poate ca un singur om, fără să scoată vreun sunet, înarmat cu doar o bucățică de lemn, să fie responsabil de rezultatul sonor a sute de persoane?

06
/01
/16

Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 şi stă sub semnul recunoştinței. Orchestra de Cameră Radio dedică acest eveniment memoriei dirijorului LUDOVIC BÁCS. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio.