Festivalul UNFINISHED, în weekendul 22-24 septembrie: experimente sociale, sesiuni de dans, mese family-style, dezbateri
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-unfinished-in-weekendul-22-24-septembrie-experimente-sociale-sesiuni-de-dans-mese-family-style-dezbateri/

Între 22 şi 24 septembrie, o seră istorică, o casă de patrimoniu de 151 de ani şi o grădină urbană din inima Bucureştiului vor deveni laborator de idei şi experimente în jurul tăcerii.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 septembrie 2023

Aflat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, festivalul multidisciplinar UNFINISHED va avea loc la House of Ideas (Casa Universitarilor – str. Dionisie Lupu 46), iar 15 septembrie este ultima zi în care cei interesați se pot înscrie pentru a participa în festival: apply.unfinished.ro.

Doar 3141 de oameni vor fi selectați pentru a participa la cea de-a opta ediție a festivalului UNFINISHED, iar timp de trei zile aceștia se vor putea bucura de experiențe, conversații, momente artistice, instalații și sesiuni de wellness, alături de celebrele reuniuni în jurul mesei, degustări de vin și conversații în jurul focului.

SILENCE: tema ediției

Tăcerea va fi firul roșu al tuturor momentelor din festivalul UNFINISHED, iar zeci de invitați – artiști, filosofi, antreprenori, creativi, gânditori – din toate colțurile lumii, vor explora tema ediției din perspectiva domeniului lor de activitate.

Capucine Gros, directorul artistic al festivalului UNFINISHED, a declarat că „tăcerea (SILENCE) a devenit din ce în ce mai prezentă în conversațiile noastre și este legată de multe aspecte ale vieții pe care vrem să le abordăm: tăcerea în relații (intimitate, secrete, tabuuri, relații de muncă), tăcerea în raporturile de putere (cenzură, protest, greve), tăcerea în tehnologie (algoritmi, inteligența artificială), tăcerea în meditație și yoga. Sunt multe tipuri de tăcere și cu siguranță nu vom putea să le abordăm pe toate și nici nu avem toate răspunsurile, dar putem crea un spațiu intenționat pentru ascultare.”

Ce poți experimenta în UNFINISHED?

O parte dintre invitați vor aborda tăcerea foarte direct, așa cum este jurnalista Anelise Borges (FR), care va vorbi despre inutilitatea cuvintelor în fața realității crunte sau fotograful istoric João Paulo Barbosa (BR) ale cărui lucrări gravitează în jurul expedițiilor în peisaje tăcute. Alții vor trata tema festivalului într-un mod metaforic, cum ar fi experta în conexiuni umane, Lakshmi Rengarajan (US), care reimaginează modul în care ieșim la date-uri mai târziu în viață sau Ligia Giatti (BR), ce va discuta despre muncă și leadership.

Unii vor aplica strategii creative pentru a rupe tăcerea dintre noi, cum ar fi Topaz Adizes (MX) și duo-ul de spoken poetry Griot (US), ce vor cataliza conversații neașteptate între participanți. Alții vor trata tema într-o manieră practică și vor traduce liniștea în workshopuri cum ar fi cel de upcycling susținut de designerul Alexe Popescu (RO) sau cel de re-personalizare a tricourilor și a totebag-urilor pe care participanții le dețin deja, în încercarea de a deschide un dialog despre sustenabilitate.

Avisek Majumdar (IN) va susține sesiuni lungi de yoga, create tocmai pentru a ajunge la liniștea interioară. Muzicienii și DJ-ii se vor juca în felul lor cu tăcerea (sau lipsa ei), iar coregrafa Rafaela Sahyoun (BR) va pregăti șase dansatori pentru a se exprima folosindu-și trupurile în detrimentul cuvintelor.

Mai multe detalii despre ediția de anul acesta și mai mulți speakeri sunt anunțați pe www.unfinished.ro și pe paginile de social media ale evenimentului.

Desfășurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, UNFINISHED este primul festival multidisciplinar din România și a fost creat de Fundația Eidos ca o experiență în continuă evoluție. Din 2016 și până acum, Unfinished a avut peste 250 de invitați printre care co-fondatorul Pixar, Alvy Ray Smith, directorul artistic pentru linia masculină Louis Vuitton, Virgil Abloh, artista multipremiată, Marina Abramovic, strategul digital din timpul administraţiei Obama, muzicianul Nicolas Jaar și Esther Perel, cel mai cunoscut psihoterapeut specialist în relaţii de cuplu.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.