Figurine de teracotă aparţinând celebrei armate îngropate de la Xi’an (China) vor putea fi admirate la MNIR
https://www.ziarulmetropolis.ro/figurine-de-teracota-apartinand-celebrei-armate-ingropate-de-la-xian-china-vor-putea-fi-admirate-la-mnir/

Figurine de teracotă aparţinând celebrei armate îngropate de la Xi’an (China) vor putea fi admirate de publicul român, cu ocazia unei ample expoziţii de arheologie chineză, care va fi deschisă în a doua parte a lunii aprilie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).   „Este vorba de soldaţi şi un cal”, a declarat […]

Un articol de Andrada Văsii|24 ianuarie 2013

Figurine de teracotă aparţinând celebrei armate îngropate de la Xi’an (China) vor putea fi admirate de publicul român, cu ocazia unei ample expoziţii de arheologie chineză, care va fi deschisă în a doua parte a lunii aprilie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

 

„Este vorba de soldaţi şi un cal”, a declarat joi directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Intitulată „Comorile Chinei”, expoziţia, cea mai mare realizată de China în România în peste 60 de ani de relaţii diplomatice, va reuni 101 piese din patrimoniul civilizaţiei chineze, care acoperă o perioadă care începe cu neoliticul final (cca 3600 Î.Hr) şi se încheie în secolul al XVIII-lea.

Alături de preţioasele exponate de la Xi’an, vor fi expuse obiecte din jad, ceramică pictată, bronz, porţelan, piatră, piese semnificative pentru ceea ce înseamnă contribuţia Chinei la moştenirea culturală comună a lumii.

„Pentru această expoziţie am pregătit un depozit special, iar holul în care va avea loc evenimentul va fi şi el supus unor amenajări specifice în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de microclimat şi de expunere modernă a acestor piese excepţionale”, a spus Târnoveanu.

Potrivit directorului MNIR, un memorandum între muzeu şi partenerii chinezii implicaţi în organizarea expoziţiei, o agenţie de stat pentru schimburi de patrimoniu, a fost încheiat la finele lunii noiembrie 2012, joi fiind semnat contractul care a fost trimis părţii chineze.

El a menţionat că partea chineză va finanţa transportul şi asigurarea pieselor din China, iar partea română va asigura cheltuielile expunerii obiectelor şi editării catalogului expoziţiei.

Expoziţia va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii august.

Celebra armată îngropată, alcătuită din câteva mii de soldaţi din teracotă îngropaţi cu caii lor, a fost descoperită în 1974 de câţiva ţărani chinezi, care săpau un puţ în apropiere de necropola lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei.

Armata de teracotă, supranumită uneori şi „armata de argilă”, reprezintă una dintre descoperirile arheologice cele mai importante din secolul al XX-lea.

Locul în care a fost descoperită a devenit unul dintre cele mai frecventate situri turistice din China.

Qin Shi Huang a rămas în istorie drept unificatorul imperiului chinez şi fondator al dinastiei Qin (221 – 206 Îr.H.).

Sursa: Agerpres

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.