Fii cuminte, Cristofor! un spectacol de Diana Lupescu, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/fii-cuminte-cristofor-un-spectacol-de-diana-lupescu-la-tvr-2/

Casa de Producţie TVR a programat luni, 1 septembrie, de la ora 19.45, difuzarea pe TVR 2 a spectacolului cu piesa „Fii cuminte, Cristofor!” de Aurel Baranga, în regia Dianei Lupescu, o producţie a Teatrului „George Ciprian” din Buzău, înregistrată în studiourile TVR.

Un articol de Petre Ivan|29 august 2014

Două scrisori, un cadril şi un joc de Belotă pun pe jar liniştea a două cupluri, într-un spectacol ca o lecţie de viaţă. Maestru de compoziţii muzicale, Cristofor Bellea este un bărbat în a cărui căsnicie s-a instalat monotonia…

Prietenul său, Valeriu Stambuliu, este soţul talentatei actriţe Anca Stambuliu şi profesor de limba română, cu studii de specialitate în lingvistică comparată. Visul lui este să devină şeful unei catedre de limba… malgaşă. În încercarea de a o cuceri pe Anca, soţia prietenului său, Cristofor îşi convinge propria soţie, Ema, să plece din oraş.

Şansele unei aventuri fără riscuri şi fără consecinţe cresc în momentul în care Valeriu primeşte vestea neaşteptată că trebuie să plece la Craiova pentru a prezida comisia unui examen de bacalaureat.

Anca şi Ema nu sunt sigurele femei din viaţa compozitorului, doamna Sava fiind o problemă în plus pe care nestatornicul Cristofor trebuie să o gestioneze.

Fii cuminte, Cristofor! – În distribuţie:

Ada Navrot (în rolul Victoriei Sava),

Tania Popa (Ema Bellea / Anca Stambuliu),

Ion Grosu (Cristofor Bellea),

Cristian Nicolaie (Valeriu Stambuliu).

Fii cuminte

Fii cuminte, Cristofor!

„Dacă soarta a vrut ca noi să trăim în această epocă – a politizării, a globalizării, să devenim din ce în ce mai singuri, mai străini faţă de noi înşine, mai săraci interior; dacă a vorbi despre tandreţe, încredere, iubire devine din ce în ce mai desuet şi ridicol; dacă toţi alergăm din ce în ce mai grăbiţi, mai disperaţi, mai încrâncenaţi, mai duri, mai răi către o zi de mâine, din ce în ce mai aglomerată, cu spărturi de „activităţi” şi probleme ce n-au nimic în comun cu sufletul şi simţirea noastră, mă întreb – şi aş vrea să vă întreb şi pe dumneavoastră: De ce? Încotro? Aţi putea să-mi răspundeţi? Sau… mai bine ar fi să-l întrebaţi pe EL sau pe EA… la o cafea!” (Diana Lupescu, www.teatrulgeorgeciprian.ro)

Director de imagine: Sergiu Ardelean

Regie TV şi montaj: Gini Ignat

Producători: Silviu Jicman, Sînziana Miloşoiu

Foto cu Fii cuminte Cristofor – TVR

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.