Filip Florian ține atelier de scriere creativă la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/filip-florian-tine-atelier-de-scriere-creativa-la-bucuresti/

Club Revdepov organizează la Bucureşti un atelier intensiv de scriere creativă, în perioada 14 octombrie – 16 decembrie 2019, sub îndrumarea scriitorului Filip Florian. Masterclassul se adresează celor care scriu ficţiune şi vor să înveţe aplicat, din feedbackul primit pe texte de la scriitorul coordonator. Cele mai bune povestiri vor fi publicate după atelier în RevistadePovestiri.ro.

Un articol de Petre Ivan|24 septembrie 2019

Filip Florian a mai ținut un workshop la Club Revdepov în cadrul Creative Writing Sundays, în 2017, o întâlnire memorabilă, dar mult prea scurtă, în care a vorbit despre libertatea absolută a scrisului. Atelierul din toamnă va aborda mai multe teme legate de literatura pe care ne place să o citim și să o scriem, pe îndelete, în zece săptămâni.

„Dacă stau să mă gîndesc bine, nu știu ce minuni poate să facă un curs de creative writing, după cum nu știu ce minuni poate să facă literatura, în sensul ei cel mai larg. Din păcate, nici una, nici alta nu vindecă bolile, nu schimbă destinele și nu salvează lumea.

Ceea ce știu însă cu certitudine (și cred cu tărie) e că, uneori, scriind, din senin, cînd ești în mijlocul unor pagini oarecari, te învăluie o bucurie fără margini, amețitoare, aproape ireală. Sînt clipe rare, magice, cu un iz de alchimie. Paradoxal sau nu, e greu de spus, bucuria asta nu vine neapărat din solaritatea unor întîmplări, din exuberanța unor personaje, din tandrețe, din descrieri sau dintr-o logică optimistă. Ea vine de obicei (și abia aici ar interveni paradoxul) tocmai din zgura vieții, din marile tristeți, din cenușiul lucrurilor și din orbecăiala care îi însoțește pe oameni. E o bucurie stranie. Categoric. E bucuria scrisului. E joaca serioasă cu timpul, cu locurile și mai ales cu condiția umană.” (Filip Florian)

Antrenamentul literar are 10 întâlniri, una pe săptămână, luni de la 19:00 la 21:00. Locul care va găzdui atelierul este Librarium TNB, librăria aflată în incinta Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Vor fi admiși cel mult 10 cursanți, în funcție de calitatea textelor primite la preselecție. Taxa de înscriere e de 800 lei și se plăteșete în două tranșe.

Înscrierile sunt deschise până pe 5 octombrie și presupun un mail la adresa simina arond revdepov punct ro, cu subiectul „Scriere creativă 12”, la care să fie atașată o povestire/fragment ficțional în jur de 6000 de semne, pentru preselecție.

Pentru mai multe detalii, cercetați pagina atelierului de scriere creativă.

***

Filip Florian s-a nascut la 16 mai 1968, în București. Primul lui roman, „Degete mici” (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelență pentru debut în literatură al Uniunii Naționale a Patronatului Român și Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză. În 2006, alături de fratele său, Matei Florian, a publicat romanul „Băiuțeii”. Următorul roman al lui Filip Florian, „Zilele regelui” (2008), a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Național al Literaturii Române și a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan. „Toate bufnițele” (2012), cel mai recent roman al său, a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună carte a anului, secțiunea „Beletristică”, la Gala Bun de Tipar.

În România, cărțile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom, iar în străinătate, traduse în paisprezece țări, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp și Matthes & Seitz (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magveto si Bookart (Ungaria), Czarne și Amaltea (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela și Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie), Animar (Egipt), Altin Bilek (Turcia), Bokvennen (Norvegia) și Ili-Ili (Macedonia).

Club Revdepov organizează ateliere în care creatorii primesc feedback de la antrenori implicați. Domeniile sunt literatura (proză scurtă, poezie, literatură pentru copii) și artele vizuale (caligrafie).

Foto: Filip Florian – facebook

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.

06
/11
/20

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină” de Fang Fang și „Zâmbește” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărțile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acțiune are pe fundal orașul Napoli completează lista.

06
/11
/20

Editura Nemira lansează autobiografia legendarului muzician Carlos Santana – Tonul universal, în colecția Yorick de arte ale spectacolului, tradusă de Mihaela Ioncelescu. În 1967, la San Francisco, după doar câteva săptămâni de la Vara Iubirii, un tânăr chitarist mexican urcă pe scenă la Fillmore Auditorium și cântă un solo de neuitat. Doi ani mai târziu, după un concert legendar la Woodstock, întreaga lume îl știe pe Carlos Santana.

04
/11
/20

La finalul acestei săptămâni, Editura Pandora M le dă întâlnire online cititorilor cu scriitorii Marius Chivu și Bogdan-Alexandru Stănescu, într-un dialog în „VERSIUNE NEEDITATĂ”, față în față, în cadrul căruia cei doi invitați vor vorbi cu franchețe despre literatură, despre povești și zeii lor, despre supraviețuire prin literatură și despre supraviețuirea literaturii în „vremea holerei”.

01
/11
/20

Boualem Sansal se întoarce în librăriile din România cu o distopie-avertisment despre extremismul religios și pericolul pe care el îl reprezintă la adresa libertății.

30
/10
/20

Editura Art a publicat în această toamnă, într-o nouă ediție, a III-a, romanul „Preaiubita”, al americancei Toni Morrison, deținătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune și a Premiului Nobel pentru Literatură. O carte de o forță ieșită din comun, semnată de una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

09
/10
/20

Curtea Veche Publishing a lansat volumul „Splendidul mistreț” de Péter Demény. Un poem în proză învăluit într-o atmosferă de basm, o lectură inedită într-un format de buzunar, potrivit pentru orice iubitor de literatură.

08
/10
/20

Romanele „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și „Oameni anxioși” de Fredrik Backman, din colecția „musai” a Editurii Art, și autobiografia lui Elton John, recent apărută în limba română la Editura Publica, sunt trei dintre recomandările de lectură pe care vi le propunem în această lună.