FILM + lansează apelul de proiecte pentru tinerii cineaști – ediția a V-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/film-lanseaza-apelul-de-proiecte-pentru-tinerii-cineasti-editia-a-v-a/

FILM +, programul alternativ de susţinere a producţiilor cinematografice independente cu buget redus, se adresează tinerilor cineaşti din România, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova, cu apelul de proiecte pentru cea de-a V-a ediţie (2020-2021).

Un articol de |11 iunie 2020

FILM +, laboratorul de lucru, consultanță și sprijin, invită tinerii realizatori de film din România și din regiune să aplice la cea de-a cincea ediție a programului. FILM + este dedicat tinerilor realizatori de film care au un proiect de scurtmetraj sau lungmetraj în derulare și au nevoie de consultanță și sprijin, indiferent de stadiul în care se află proiectul.
Aceștia își pot înscrie proiectele prin completarea formularelor online de pe site-ul FILM + https://film-plus.ro/how-to-apply/, indiferent de genul acestora (ficțiune, animație, documentar, experimental) și stadiul în care se află la momentul aplicației (dezvoltare de scenariu, producție, post-producție).
Data limită pentru aplicații este 15 iulie 2020.

Programul pune la dispoziția aplicanților resurse fizice, precum și expertiza îndrumătorilor și a partenerilor pentru susținerea proiectelor selectate, după cum urmează:

  • FILM + Dezvoltare
    Proiectele selectate pentru acest modul vor beneficia de îndrumare și consultanță pentru dezvoltarea scenariului și pregătire pentru etapa de finanțare și producție.
  • FILM + Producție
    Această categorie a programului este destinată proiectelor aflate într-un stadiu avansat de pregătire, ce au nevoie de sprijin și consultanță pentru filmare și producție (regie, imagine, sunet, în funcție de nevoile specifice ale proiectului), precum și de acces la resurse fizice (echipamente, locații de filmare, completarea echipei și altele).
  • FILM + Work in Progress
    Realizatorii de film selectați în această secțiune vor primi sprijin pentru finalizarea proiectelor, beneficiind de consultanță specifică etapei de post-producție artistică sau tehnică, în funcție de nevoile fiecărui proiect (montaj, postprocesare, imagine, sunet, efecte speciale, grafică etc), precum și acces la resurse fizice (studio de sunet, de procesare imagine, grafică ș.a.m.d.).

Programul FILM+ a fost inițiat în anul 2016 de o echipă de tineri cineaști, formată din directorul de imagine Ana Drăghici, Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, regizorul Paul Negoescu și producătoarea Anamaria Antoci, cu scopul de a reuni resurse și expertiză în cadrul unei platforme de colaborare ce vine în sprijinul realizatorilor de film.

„FILM + vine în întâmpinarea tuturor celor care nu au mers pe calea bătătorită. Le oferă know-how, resurse diverse, chiar și sprijin financiar, plus o rețea bogată de contacte la nivel european. Ni se foarte important ca ei să învețe, mai ales la începutul carierei, cum să-și folosească resursele disponibile în sprijinul filmului și să nu rămână blocați fără opțiuni.”, spune Alex Trăilă, co-fondator FILM +.

Prin edițiile anterioare, FILM + a susținut dezvoltarea a peste 50 de proiecte și a oferit tinerilor realizatori de film ocazia de a participa, în cadrul secțiunii FILM + Pop-Up, la workshop-uri și masterclass-uri susținute de cineaști consacrați precum Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Ralitza Petrova, Andrei Ujică, Ada Solomon și alte personalități importante ale industriei de film.

Cea de-a patra ediție FILM +, lansată în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2019, a inclus 16 proiecte selectate din cele 73 înscrise: 7 lungmetraje, 5 producții de scurtmetraj și 4 documentare. Cei 21 de realizatori din România, Bulgaria, Moldova și Serbia ai celor 16 proiecte selectate s-au reunit în perioada 28 octombrie – 2 noiembrie 2019, la București, într-o rezidență în cadrul căreia au avut loc masterclass-uri, sesiuni de îndrumare individuală, laboratoare, urmate de stabilirea calendarului de lucru pentru fiecare proiect în parte, croit pe necesitățile acestora. Programul anului 2020 a inclus și sesiuni de lucru la Chișinău, Belgrad și Sofia (aceasta din urmă s-a desfășurat online).

Conceput ca un laborator de lucru, sprijin și promovare dedicat proiectelor de film, animație și video art independente, FILM+ este singurul proiect românesc și din regiune destinat formării profesionale, care are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget, realizate de tineri artiști proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova, folosind experiența acumulată de profesioniștii români din cinematografie.

Programul este inițiat de Asociația Graphis 122 și implementat alături parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.

Cea de-a cincea ediție este cofinanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA al Comisiei Europene*.

Parteneri media: Cinemap, Zile și Nopți, Radio România Cultural, AaRC.ro, IQAds, Ziarul Metropolis, Films in Frame, Filmsi.ro.

* Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru realizarea acestui program nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opinia autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în acesta.

 

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.