Filme noi de la Independența Film, la TIFF și pe Vimeo
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-noi-de-la-independenta-film-la-tiff-si-pe-vimeo/

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independenţa Film se văd la TIFF (31 iulie – 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuţie primeşte titluri de referinţă, producţii prezentate şi premiate la Cannes.

Un articol de Liliana Matei|29 iunie 2020

La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani (r. Nicolas Bedos), o spumoasă comedie franțuzească, cu Daniel Auteuil și Fanny Ardant în rolurile principale, programată pentru a fi lansată în cinematografe în acest an, va deschide cea de-a 19-a ediție a TIFF. Considerat de Hollywood Reporter “sexy și original” și descris de Variety drept “un Westworld francez cu actori în loc de roboți”, La Belle Époque surprinde cu umor un moment special din viața unui sextagenar deziluzionat: “o călătorie în timp”, prin intermediul unei reconstituiri inedite, într-o perioadă marcantă din viața sa, cea din urmă cu 40 de ani, când şi-a întâlnit marea dragoste.

Les Traducteurs/ Traducătorii (r. Régis Roinsard), un thriller cu hackeri și traducători de literatură, din a cărui distribuție fac parte Lambert Wilson, Olga Kurylenko, Riccardo Scamarcio, Eduardo Noriega și Alex Lawther, este unul dintre filmele care vor rula în Piața Unirii din Cluj-Napoca, alături de marele câștigător al Galei Oscar de anul acesta și al Palme d’Or la Cannes 2019, Parasite (r. Bong Joon Ho).

Martin Eden (r. Pietro Marcello), o adaptare modernă a romanului autobiografic al lui Jack London, cu Luca Marinelli, în rolul principal, câștigător al premiului de interpretare la Festivalul de la Veneția, și Il traditore, filmul lui Marco Bellocchio despre Tommaso Buscetta, primul informator infiltrat în mafia siciliană a anilor ’80, se regăsesc în secțiunea Focus Italia a TIFF.

La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani, Les Traducteurs/ Traducătorii și Martin Eden urmează a fi programate în cinematografe odată cu redeschiderea acestora.

Lansat în urmă cu o lună, contul de Vimeo al Independența Film este actualizat constant cu titluri de marcă din portofoliul companiei, în acest moment aici regăsindu-se peste 25 de filme independente, de autor, premiate în marile festivaluri internaționale.

Filme recente, precum Parasite/ Parazit (r. Bong Joon Ho), câștigător al Palme d’Or la Cannes 2019, și Les misérables/ Mizerabilii (r. Ladj Ly), nominalizat la Palme d’Or, Cannes 2019, controversate, ca Love/ Dragoste (r. Gaspar Noé) și Nymphomaniac (r. Lars von Trier), sau cu succes la public, precum Amy (r. Asif Kapadia), Perfetti sconosciuti/ Complet străini (r. Paolo Genovese) și La Grande Bellezza/ Mare frumusețe (r. Paolo Sorrentino), sunt disponibile pe platforma video on demand Vimeo. Catalogul de filme este actualizat săptămânal, printre cele mai noi titluri adăugate numărându-se Holy Motors/ Motoare sfinte (r. Leos Carax), Loveless/ Fără iubire (r. Andrey Zvyagintsev), și Mommy (r. Xavier Dolan), toate nominalizate de-a lungul timpului la Palme d’Or, Cannes Film Festival.

Parteneri media: Cinemagia.ro, Cinemap, Din Filme, Film Si, Movienews, Munteanu Recomandă, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.