Filme românești la Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-la-divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara/

Cea de-a şasea ediţiei a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va începe pe 21 august la Craiova, urmând ca în perioada 23-30 august tot evenimentul să se mute în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj), unde vor fi proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2015

Anul acesta, printre filmele care vor rula, se vor regăsi și trei lungmetraje românești:

Primul dintre acestea este Ilustrate cu flori de câmp, în regia lui Andrei Blaier, un film dur al anilor ’70, care dezbate un subiect considerat tabu la vremea respectivă, și care va fi reluat mai târziu în 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile: drama unei românce în contextul valabilității decretului anti-avort al lui Ceaușescu.

Cel de-al doilea film românesc este Aliyah Dada (2015), în regia Oanei Giurgiu, în care aflăm o istorie bine documentată a evreilor din România, iar cel de-al treilea lungmetraj autohton este Toto și surorile lui (2014), un documentar observațional regizat de Alexander Nanau, în care se spune povestea celor trei frați (Totonel, Ana și Andreea) nevoiți să se împace cu lipsa mamei, aflată în închisoare pentru trafic de droguri.

De asemenea, în programul festivalului vor fi și cinci scurtmetraje produse în țară, Lucky (2014), Calea Dunării (2014), There’s Nothing in this World (2015), 10 ore (2015), Ela, Panda și Madame (2013), dar și spectacolul de teatru Harap-Alb?!, ce va avea loc la Craiova, în Centrul Vechi, sâmbătă, 22 august, ora 20.00.

Pe timpul desfăşurării evenimentului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.

Foto: Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară

13
/01
/22

Dacă pentru mulți dintre noi sfârșitul anului trecut a stat, din punct de vedere cinematografic, sub semnul lungmetrajului lui Sorrentino, „È stata la mano di Dio”, începutul lui 2022 ne-a pus în fața unui alt film italian – „Trei etaje” / „Tre piani”, semnat de Nanni Moretti.

10
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Miza celor mai multe filme de epocă, bazate în general pe romane, este de a crea un conflict între moravurile vremii şi secrete intime care, dacă ar fi dezvăluite, ar fi condamnate public.

07
/01
/22

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de 25 de ani filme independente de referință, premiate sau prezentate la marile festivaluri de film, anunță titlurile care vor fi lansate în cinema în primăvara anului 2022.

28
/12
/21

Anul 2021 a fost unul foarte bun pentru cinematografia română pe plan internaţional - nominalizări sau premii la mari festivaluri şi gale. Dar şi 2022 ne-ar putea oferi mai multe surprize plăcute. Ziarul Metropolis vă prezintă cele mai aşteptate filme româneşti ale noului an.

27
/12
/21

Între educație și comunitate punem semnul egal din perspectiva viitorului. „MARTORUL 1”, filmul documentar care prezintă o Românie aflată în luptă continuă pentru accesul la educație și viitor, o Românie mai puțin vizibilă care ajută copiii să-și împlinească visurile, loviți de realitatea sărăciei, va putea fi vizionat în premieră națională pe Digi Life, în data de 30 decembrie, începând cu ora 22:00.

27
/12
/21

Nominalizat la Palme d'Or 2021, cel mai nou film al cineastului italian Nanni Moretti, ajunge pe marile ecrane din România din 7 ianuarie, distribuit de Independența Film. „Trei etaje”/ „Tre piani” urmărește viețile a trei familii care locuiesc în aceeași clădire și ale căror povești se intersectează într-un mod tulburător, cu urmări nefaste pentru toată lumea.

21
/12
/21

Deşi 2021 a fost un an al revenirii, iar festivalurile au avut de unde alege, m-am oprit doar la cinci filme pentru topul de final. Trei de la Cannes, care a avut o ediţie foarte bună, în ciuda unui Palme d`Or discutabil, unul de la Berlin, care se întâmplă să fie şi românesc, şi un altul recuperat din 2020.

20
/12
/21

Voluntar la orice vârstă nu este doar o idee, ci un mod de existență pentru mulți semeni de-ai noștri care îmbracă această vocație. Documentarul „Martorul 78”, care prezintă o serie de interviuri energizante și antrenante despre viața de voluntar în comunitățile vulnerabile din România, evidențiind și configurația unui model de dezvoltare civică prin pasiune, dragoste și nu în ultimul rând, curaj, va putea fi vizionat în premieră națională pe Digi Life, în data de 23 decembrie, de la ora 22:00.