Filme şi ateliere pentru cei mici, în cadrul MINIMEST
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-si-ateliere-pentru-cei-mici-in-cadrul-minimest/

Cei mai mici fani ai animaţiei au un nou prilej de entuziasm, la început de octombrie: ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, pregăteşte o nouă selecţie de filme îndrăgite şi premiate în toată lumea, proiectate la Bucureşti în cadrul secţiunii Minimest.

Un articol de Petre Ivan|20 septembrie 2015

MINIMEST 2015 – În plus, cei mai curioşi dintre prichindei vor avea acces în culisele animaţiei, prin intermediul unor ateliere ce le vor testa imaginaţia şi îi vor învăţa să aducă poveşti la viaţă.

De vineri până duminică, în cele două weekenduri ale festivalului (2-5 şi 9-11 octombrie), cinematografele Elvire Popesco şi Studio îi aşteaptă pe cei mici la proiecţiile Minimest.

Cinci lungmetraje de animaţie au fost selectate în secţiunea dedicată copiilor anul acesta. Trei dintre ele sunt:

Trippel Trappel. De trei ori în bucluc (r. Albert ‘t Hooft, Paco Vink), o producţie Olanda-Belgia despre trei animăluţe care îşi pretind dreptul la cadouri de Crăciun, aidoma tuturor copiilor,

Loulou şi incredibilul secret (r. Éric Omond, Grégoire Solotareff), câştigătorul premiului César pentru Cel mai bun film de animaţie în 2014, despre prietenia puţin probabilă dintre un lup şi un iepure, şi

Mune, gardianul Lunii (r. Alexandre Heboyan, Benoît Philippon), un 3D adorabil despre misiunea lui Mune, un faun pus pe şotii, de a salva omenirea.

Selecţia e completată de două titluri norvergiene:

Hocus Pocus, Alfie Atkins, în regia cunoscutei regizoare Torill Kove (a câştigat un Oscar în 2007 şi a fost nominalizată din nou anul acesta), şi

Crăciunul lui Louis şi Nolan (r. Rasmus A. Sivertsen), selectate ca parte din programul Ţara Invitată: Norvegia, cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei în România şi al NFI Norwegian Film Institute.

Selecţia de filme din cadrul Minimest va cuprinde şi o serie de scurtmetraje japoneze pentru copii semnate de Kōji Yamamura, MINIMESTunul dintre cei mai importanţi animatori independenţi ai momentului, invitat oficial la ediţia aniversară Anim’est, cu sprijinul Ambasadei Japoniei.

Un alt highlight al programului dedicat celor mici este colecţia de episoade Krtek. Aventurile cârtiţei, ce aduce pe ecranele Anim’est, cu sprijinul Centrului Ceh, celebrul personaj al seriei de filme create de animatorul ceh Zdeněk Miler începând cu 1956.

Pe lângă acestea, 25 de scurtmetraje proiectate în trei calupuri separate intră, anul acesta, în competiţia pentru trofeul Minimest.

Cei mici se vor delecta, între altele, cu poveşti despre animale care oferă lecţii de viaţă (Greierele şi furnica, r. Marina Andree Skop, Monstrul prietenos, r. Rob Shaw), despre prietenia dintre fiinţe aparent total diferite (Ivan şi lupul, r. Anna Levinson, Cravata, r. An Vrombaut), cu o mică lecţie de ecologie (Blocaţi grămadă, r. Marc Riba, Anna Solanas) şi un documentar pentru micii cercetători (Charles Darwin descoperă lumea: tatuul, r. Jernej Lunder).

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub.

Biletele pentru proiecţiile din secţiunea Minimest, în valoare de 7 lei, pot fi achiziţionate online, pe www.eventbook.ro, şi în cinematografele Elvire Popesco şi Studio, în timpul festivalului.

Accesul la proiecţiile de luni-vineri, de până în ora 16.30, este gratuit (pe baza legitimaţiei) pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari.

Foto: MINIMEST  – animest.ro

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

16
/10
/20

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va continua să aducă în această toamnă cinefililor multe din filmele și evenimentele așteptate, însă se reorganizează, urmând ca în perioada preconizată, 23 octombrie – 1 noiembrie, sa pună accentul pe evenimente desfășurate online, în aer liber, dar și la drive-in, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară – care vor fi la momentul respectiv.

15
/10
/20

PREVIEW Două filme realizate de regizori consacrați și două debuturi pot fi văzute online, gratuit, pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie, în cadrul CinePOLSKA. Mirela Lazăr, coordonatoarea CinePOLSKA din partea Institutului Polonez, vorbește într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre selecție și ediția specială din acest an.

15
/10
/20

Ediția #15 a eXplore festival - Bucharest International Dance and Performace festival se va desfășura anul acesta între 16 și 25 octombrie la Muzeul Național al Literaturii Române, WASP Working Art Space and Production, Muzeul Municipiului București: Muzeul Theodor Aman, Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Palatul Suţu, online, pe eXplore festival și WASP Working Art Space and Production dar și on-air, pe Radio Guerrilla.

13
/10
/20

O adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise și ilustrate de artistul Italian Dino Buzatti în 1945, „Vestita invazie a urșilor în Sicilia/ The Bears’ Famous Invasion of Sicily” (r. Lorenzo Mattotti) se vede pentru prima dată în România în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest.

09
/10
/20

Cel mai nou film semnat de Marian Crișan, BERLINER, a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ - Russian Cinema Club Federation la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Moscova (MIFF) care a avut loc între 1 și 8 octombrie.

08
/10
/20

La aniversarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc de animație, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest organizează, în perioada 9-15 noiembrie, o amplă retrospectivă dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone.

07
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Babyteeth” (2019), debutul în cinema al regizoarei australiene Shannon Murphy, are o premisă care poate stârni scepticism: o fată bolnavă de cancer, ai cărei părinţi au o relaţie în criză, se îndrăgosteşte de un traficant de droguri ceva mai mare. Însă regia nu doar că salvează scenariul, dar îl transformă într-un film proaspăt.