Filmele premiate la TIFF vin la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-premiate-la-tiff-vin-la-bucuresti/

O selecţie de filme din programul celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula între 17-18 şi 20-21 iunie la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2015

În Retrospectiva TIFF la București pot fi vizionate trei dintre filmele distinse cu cele mai importante premii la ediția recent încheiată la Cluj-Napoca: Incendiul/ El Incendio (r. Juan Schnitman), câștigătorul Trofeului Transilvania, Lecția/ The Lesson (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov), recompensat cu Premiul pentru regie și Premiul de interpretare, acordat actriței Margita Gosheva, Despre oameni și oi/ Rams (r. Grímur Hákonarson), care a obținut Premiul Special al Juriului și Premiul Publicului, și Comoara lui Corneliu Porumboiu, care a câștigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj.

De neratat sunt și The Look of Silence, continuarea multi-premiatului The Act of Killing, în care regizorul Joshua Oppenheimer își îndreaptă atenția dinspre criminali înspre victimele masacrului din Indonezia, în anii 60; In the Basement, noul documentar marca Ulrich Seidl, despre secretele pe care le ascund pivnițele austriecilor; A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, filmul care i-a adus lui Roy Andersson Leul de Aur la Veneția; La isla minima (r. Alberto Rodriguez), un True Detective spaniol distins cu zece premii Goya; Force Majeure, propunerea Suediei la Oscar, premiat la Cannes 2014; Un illustre inconnu, un thriller psihologic cu Mathieu Kassovitz și Silent Heart, cel mai recent film semnat de Bille August.

La București va rula și 1001 Grams (r. Bent Hamer), propunerea Norvegiei la Oscar pe 2014, o comedie despre o cercetătoare care studiază „greutatea perfectă a unui kilogram” și își re-cântărește propria viață.

Au avut parte de mii de spectatori, în Piața Unirii din Cluj, Trash (r. Stephen Daldry), filmul de închidere al TIFF 2015, și Slow West (r. John Maclean), un western atipic cu Michael Fassbender pe afiș, premiat la Sundance. Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute My Skinny Sister (r. Sanna Lenken) și Jeremias (r. Anwar Safa).

Biletele pot fi achiziționate de pe http://eventbook.ro/program/elvirepopesco sau de la casa de bilete Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr.77), precum și de la librăriile Anthony Frost și Kyralina.

Rams -Despre oameni si oi

PROGRAM – CINEMA ELVIRE POPESCO

Miercuri, 17 iunie

18.00: Cum arată tăcerea / The Look of Silence (r. Joshua Oppenheimer) – 1h 43min
20.00: Comoara / The Treasure (r. Corneliu Porumboiu) – 1h 29min
22.00: Ilustrul necunoscut / Un Illustre inconnu (r. Matthieu Delaporte) – 1h 58min

Joi, 18 iunie

18.00: Un porumbel cugetând pe o ramură / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (r. Roy Andersson) – 1h 41min
20.00: Lecția / The Lesson (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov) – 1h 45min
22.00: În pivniță / In the Basement (r. Ulrich Seidl) – 1h 21min

Sâmbătă, 20 iunie

14.00: Slăbănoaga de soră-mea / My Skinny Sister (r. Sanna Lenken) – 1h 35min – EducaTIFF
16.00: Cu inima impacată / Silent Heart (r. Bille August) – 1h 37min
18.00: Gunoi / Trash (r. Stephen Daldry) – 1h 54min
20.15: Incendiul / El Incendio (r. Juan Schnitman) – 1h 35min
22.00: Mlaștina / La Isla Minima (r. Alberto Rodriguez) – 1h 26min

Duminică, 21 iunie

11.00: Jeremias / El Jeremias (r. Anwar Safa) – 1h 35min – EducaTIFF
16.30: 1001 Grame / 1001 Grams (r. Bent Hamer) – 1h 33min
18.15: Vestul liniștit / Slow West (r. John Maclean) – 1h 24min
20.00: Despre oameni și oi / Rams (r. Grímur Hákonarson) – 1h 30min
22.00: Forță majoră / Force Majeure (r. Ruben Ostlund) – 2h

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.