FILMINUTE 2018: Intensitate fără limite în filme ultra scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/filminute-2018-intensitate-fara-limite-in-filme-ultra-scurte/

Filminute, festivalul international de filme de un minut, a început luna aceasta cu filme din 19 ţări în competiţie pentru titlul Best Filminute. În fiecare an, FILMINUTE prezintă o colecţie a celor mai bune filme ultrascurte din lume în nici mai mult nici mai puţin de un minut (www.filminute.com).

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2018

Cele 19 țări prezente în competiție anul acesta sunt: Argentina (2), Canada, China, Franța, Ungaria, India, Iran (3), Israel, Lesotho, România, Rusia (2), Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Thailanda, Turcia,  UK (2), USA (2).

Selecția de anul acesta prezintă povești puternice care vorbesc despre diversitate în toate aspectele. Regizorii explorează o gamă largă de teme și emoții, de la confruntarea cu momentele dureroase la contemplarea momentelor mai liniștite,  explorarea umorului și a misterului condiției umane.

“Aceste filme îmi oferă de fiecare dată o perspectivă asupra viitorului filmului independent“, spune John Ketchum, co-fondator și director executiv al Filminute. “Regizorii pe care îi aducem în competiție sunt capabili și inventivi. Ceea ce realizează cu filmele de un minut măface optimist în legătură cu viitorului filmului independent șifelul în care pot avea impact poveștile cu adevărat bune.

PUNCHY
Romania – Răzvan Dü
WRITER, DIRECTOR, EDITOR – Răzvan Dü

Comentând asupra numărului record de intrări în competiție de anul acesta, co-fondatorul Filminute Sabaa Quao spune: “Filmele din Asia sunt în fruntea numărului de aplicații. Originea filmelor pe care le primim ne dă de fiecare dată o idee despre creșterea festivalului. Mai mulți regizori din mai multe țări ne ajută să ne creștem numărul de spectatori care, la rândul lor, generează un feedback valoros pentru regizori.”

În acest an juriul internațional al Filminute este compus din regizorul chilean Sebastián Lelio, câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2017, premiatul scriitor columbian Juan Gabriel Vásquez, vice-președinta FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) și criticul de film Rita Di Santo; producătoarea americană, de asemenea agent și manager de film Nikki Weiss-Goldstein, regizoarea și antreprenoarea nigeriană/pakistaneză Iram Parveen Bilal, regizorul iranian Kaveh Jahed, câștigătorul premiului Best Filminute de anul trecut, co-fondatorul Filminute Sabaa Quaoși co-fondatorul Filminute, Directorul Executiv și Președintele Juriului, John Ketchum.

GONE FISHING
USA – Aaron Krepack & Jason Sherman
DIRECTORS – Aaron Krepack & Jason Sherman, SCREENPLAY – Jason Sherman

Premiul “BEST FILMINUTE” și cele 5 mențiuni vor fi oferite de juriul Filminute. Publicul este invitat să vizioneze, să împărtășească, să comenteze și să dea note celor 25 de filme. Fiecare spectator are de asemenea un vot de dat, pentru filmul care consideră că merită Alegerea Publicului. De asemenea,  CineCoup și Cineuropa, partenerii FILMINUTE, vor oferi premiile anuale.

Anul acesta Filminute continuă parteneriatul cu Les Film de Cannes a Bucharest, cu prezentarea câtei unui film din competitia Filminute înainte proiecțiilor de festival, în sala de cinema. Les Films de Cannes a Bucharest propune de asemenea formatul de un minut în cadrul atelierelor cu liceeni pe care le organizează în 4 licee din București.

AIR TIME
Argentina – Alejandro Itkin
WRITER, DIRECTOR – Alejandro Itkin

Festivalul are loc între 1-30 octombrie, iar votul este deschis până pe 30 octombrie, la miezul nopții. Câștigătorii celei de-a 13 ediții a Filminute și premiile vor fi anunțate pe 4 noiembrie.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.filminute.com. Puteți urmări Filminute pe Twitter lahttp://twitter.com/filminute, și Facebook, viahttp://www.facebook.com/filminute.

Despre Filminute, festivalul internațional de filme de un minut

Din 2015, Filminute provoacă regizori, scenariști, producători, animatori, artiști și designeri să producă și să înscrie într-o competiție exclusiv online cele mai bune filme de un minut din lume.www.filminute.com

În fiecare an, între 1-30 octombrie, festivalul Filminute prezintă o selecție surprinzătoare de 25 de filme online, pentru un public global invitat să le discute și împărtășească.

Foto: FILMINUTE 2018 – facebook

 

 

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.