Filmul câștigător Pelicam 2014, proiectat pe 21 mai la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-castigator-pelicam-2014-proiectat-pe-21-mai-la-bucuresti/

Filmul câştigător al marelui premiu Pelicam 2014, “My Name is Salt” (Elveţia/India, 2013), va fi proiectat joi, 21 mai, în grădina J’ai Bistrot din Bucureşti. Pelicam, Festivalul Internaţional de Film pentru Mediu şi Oameni, intră pe ultima sută de metri până la cea de-a patra ediţie care se întinde, de data asta, pe patru zile şi are loc între 11 şi 14 iunie 2015.

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2015

Povestea miilor de familii din India care se mută opt luni pe an în deșert unde muncesc din greu pentru a-și câștiga existența a fost alegerea juriului. Ei muncesc în condiții aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simplă, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusă pe ecran într-o manieră minunată de regizoarea Farida Pacha.

“My Name is Salt” a fost premiat la 24 de festivaluri din întreaga lume. A câștigat First Appearance la IDFA Amsterdam 2014 și a mai fost premiat la Documenta Madrid 2014 și Edinburgh Film Festival 2014. Regizoarea Farida Pacha se va alătura juriului Pelicam 2015.

În acest an, Pelicam ia startul cu o zi mai devreme, de joi, 11 iunie, zi dedicată celor mici. Sute de copii din Tulcea și din localitățile învecinate sunt așteptați la proiecțiile speciale pentru ei. Dacă anul trecut peste 700 de copii au urmărit documentarele de mediu și filmele de animație pregătite pentru ei, la această ediție ne așteptăm la un număr și mai mare. Lipsa unui cinematograf de artă în județul Tulcea accentuează și mai tare necesitatea acestui proiect.

Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, face parte din rețeaua internațională Green Film Network, alături de alte 27 de festivaluri de film de mediu din 22 de țări. GFN a organizat, în 2015, a doua ediție a GFN Award, competiția care premiază cel mai bun documentar de mediu al anului dintre cele desemnate de fiecare festival din rețea. “La mujer y el agua” (Spania, 2014) este filmul câștigător al GFN Award 2015. El a fost ales dintre filmele documentare desemnate de festivalurile dinrețea de către un juriu din care au făcut parte și doi membri din România.

Documentarul va fi proiectat la cea de-a patra ediție a Pelicam, la Tulcea, în prezența regizoarei Nocem Collado.

“După fenomenul Roșia Montană, oamenii ies în stradă pentru salvarea pădurilor de la tăierile ilegale. Iată încă un exemplu de punere în mișcare a societății civile ca urmare a unor abuzuri față de mediu. Abuzuri care arată și incapacitatea noastră de a ne organiza mai bine ca societate. A fost nevoie de 25 de ani să existe și în România mișcări de anvergură, se pare că acum în sfârșit s-a declanșat ceva. Cu Pelicam încercăm să hrănim pofta tuturor de experiențe similare sau diferite din străinătate. Atât pentru a arăta niște probleme de care cu siguranță ne vom lovi și noi în România la un moment dat, cât și pentru a prezenta inițiative frumoase și pozitive față de mediu și de societate. Experiențe autentice și lecții bune pentru toată lumea. Vă așteptăm din nou la poarta Deltei Dunării pentru lucruri care ne unesc cu adevărat pe toți”, a declarat Benjamin Ribout, președintele festivalului.

Pelicam revine și în acest an cu cele patru secțiuni competiționale consacrate: lungmetraje, scurtmetraje, Black Sea Docs și Fresh Perspectives. Black Sea Docs este secțiunea dedicată filmelor din și despre țările din jurul Mării Negre. Fresh Perspectives este categoria în care se regăsesc filmele despre soluții alternative la problemele de mediu, iar juriul este format din adolescenți.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.