Filmul documentar PALAT PENTRU POPOR, din 15 noiembrie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-documentar-palat-pentru-popor-din-15-noiembrie-in-cinematografe/

ICON production anunţă premiera în cinematografe a documentarului PALAT PENTRU POPOR regizat de Boris Missirkov şi Georgi Bogdanov, ce va avea loc pe 15 noiembrie. Selectat în competiţia oficială DOK Liepzig anul trecut, filmul spune poveştile a cinci dintre cele mai emblematice şi mai reprezentative clădiri ale fostului bloc socialist.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2019

Palatul Național al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din București, Palatul Federației din Belgrad și Palatul Republicii din Berlin sunt creaturi arhitectonice unice, construite cu mult curaj și cu un strop de nebunie pentru a le reaminti oamenilor de existența unei puteri absolute și a unui viitor luminos.

Fiecare dintre aceste clădiri este pe rând: cea mai înaltă, cea mai voluminoasă, are cel mai mare ceas din Europa, a fost construită folosind cea mai avansată tehnologie a timpului său. Toate reprezintă cele mai grandioase inițiative ale unor vremuri când binele colectiv era politică de stat. Acum, fiindcă epoca socialistă s-a terminat, a venit momentul să le dezvăluim secretele. Filmul explorează momente din viața contemporană a acestor palate prin ochii celor care au sau au avut de-a face în mod direct cu acestea: arhitecții care le-au construit, foștii și actualii lor administratori, sau oamenii obișnuiți care lucrează în ele zilnic.

PALAT PENTRU POPOR este o producție Agitprop (Bulgaria) în coproducție cu Filmtank (Germania) și ICON production (România).

„Mă bucur să aducem în cinematografe acest film. Înfățișează o frântură din istoria părții de lume în care trăim și pe care mi se pare important să o cunoaștem cât mai în detaliu. În același timp, filmul rememorează o epocă definită de contraste puternice, în care candoare și umorul reușesc să se strecoare de fiecare dată”, spune Velvet Moraru, coproducătorul filmului.

Până pe 15 noiembrie filmul va putea fi văzut în avanpremieră în cadrul UrbanEye Film Festival, joi, 7 noiembrie, de la ora 19:00 la Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez din București.

Scenariul, regia și imaginea sunt semnate de Boris Missirkov și Georgi Bogdanov, montajul de Ema Konstantinova, iar sunetul de Momchil Bozhkov, bfsa. Producătorul filmului este Martichka Bozhilova, coproducători: Thomas Tielsch și Velvet Moraru.

Realizat în cooperare cu MDR, ARTE și în coproducție cu Televiziunea Națională din Bulgaria, cu susținerea Filmförderung Schleswig-Holstein, Creative Europe – Media Programme of the EU, Centrului Național al Cinematografiei Bulgaria, Centrului Național al Cinematografiei România, Televiziunea Română, The Group, în asociere cu SVT, PALAT PENTRU POPOR va putea fi văzut în premieră în cinematografe din 15 noiembrie. Filmul este distribuit în România de ICON production.

Mai multe detalii puteți găsi aici.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și nopți, Cinemagia, Ziarul Metropolis, MovieNews, AARC – All About Romanian Cinema, CineGhid, CineFan, LiterNet, The Institute, Radio România Cultural.

 

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.