Filmul maghiar „Versuri pocite”, câștigătorul competiției și al premiului publicului la Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-maghiar-versuri-pocite-castigatorul-competitiei-si-al-premiului-publicului-la-ceau-cinema/

Producţia maghiară „Versuri pocite” (2018), regizată de Gábor Reisz, a câştigat atât trofeul „Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film, cât şi premiul publicului în competiţia celei de-a şasea ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care a avut loc între 18 şi 21 iulie la Timişoara şi Gottlob. Peste 3.500 de spectatori au luat parte la cele 30 de proiecţii şi evenimente programate în patru zile de festival.

Un articol de Petre Ivan|23 iulie 2019

Juriul care a decis câștigătorul dintre cele șase filme din competiție a fost format din actorul Vlad Ivanov şi actriţele Maria Drăguş şi Mălina Manovici. Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” este în valoare de 1.000 de euro, acordaţi de Vitas Romania. Premiul publicului este în valoare de 500 de euro, oferiţi de Conceptual Lab by Theo Nissim.

Peste 750 de spectatori au participat, la Grădina de Vară „Capitol”, într-o proiecție sold-out, la premiera mondială a documentarului „Superhombre” (2019), produs la Timișoara, în prezenţa protagonistului, alpinistul Horia Colibăşanu, şi a echipei – realizatorii Lucian Mircu şi Mircea Gherase şi editorul Gabi Basalici.

Peste 400 de spectatori au luat parte, tot la Grădina de Vară „Capitol”, atât la proiecția filmului de epocă „Domnișoara Paradis” (Austria-Germania, 2017), prezentat la Gala de deschidere, cu participarea actriței Maria Drăguș, cât și la Gala de închidere, unde a fost proiectată comedia polițistă franceză „Ancheta” (2018), în regia lui Quentin Dupieux.

Invitatul special al ediției a șasea a fost cunoscutul regizor sârb Želimir Žilnik, omagiat printr-o retrospectivă de trei filme organizată în colaborare cu Bienala Art Encounters 2019 și premiat cu un trofeu onorific Ceau, Cinema!.

Printre alte proiecții de succes s-au numărat cele cu filmul maghiar „Apusul” (2018, r. László Nemes), în prezența actorului Vlad Ivanov, care a susținut și un masterclass de actorie, cu filmul românesc „Arest” (2019, r. Andrei Cohn) și cu documentarul „Distanţa dintre mine şi mine” (2018), despre Nina Cassian, realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu.

Prezentate în premieră în România la Ceau, Cinema!, documentarele germane „Legea lui Ioan” (1993) și „Călătorul în timp” (1995) au fost primite ca revelații de către public, care a luat parte la două discuții emoționante cu regizorul Dobrivoie Kerpenisan, sârb din Banat plecat în Germania de Vest în anii `70, când era copil.

Încărcată de emoție a fost și discuția prelungită de după proiecția documentarului „Timebox” (2018), cu regizoarea Nora Agapi și cu fotograful ieșean Ioan Matei Agapi, tatăl ei.

A şasea ediţie Ceau, Cinema! a avut loc în perioada 18-21 iulie, la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf renovat.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiectul a fost organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Consiliului Judeţean Timiş.

Parteneri culturali principali: Fundaţia Art Encounters şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Evenimentul este realizat de voluntari şi susţinut de: postul de televiziune TNT, Vitas România, Groupama Asigurări, Conceptual Lab by Theo Nissim, ISHO, Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Goethe, Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, Porsche Timişoara, Hotel Timişoara, Restaurantul Vinto, Restaurantul Intermezzo, Pulcinella, Little Hanoi, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Teatrul Auăleu, Anim`est, Balamuc – loc de joacă ş-altele, Ovride Specialty Cofee, AMBASADA, Hostel Costel, Librăria „La Două Bufnițe”, iaBilet.ro, Primăria Gottlob.

Parteneri media: Kiss FM, Ziarul Metropolis, All about Romanian Cinema (AaRC), Radio România Cultural, Radio Timişoara.

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.