Filmul Tigrul alb a deschis Zilele Filmului Rus la Bucuresti
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-tigrul-alb-a-deschis-zilele-filmului-rus-la-bucuresti/

Zilele Filmului Rus au debutat marţi seara la cinema Studio din Capitală, în cadrul celei de-a doua ediţii a „Zilelor culturii ruse” – „Din Rusia, cu sufletul deschis”, cu cel mai nou film al regizorului Karen Şahnazarov, „Tigrul alb”, în prezenţa ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, a criticului de film din Rusia Serghei Lavrentiev, a […]

Un articol de Andrada Văsii|27 noiembrie 2012

Zilele Filmului Rus au debutat marţi seara la cinema Studio din Capitală, în cadrul celei de-a doua ediţii a „Zilelor culturii ruse” – „Din Rusia, cu sufletul deschis”, cu cel mai nou film al regizorului Karen Şahnazarov, „Tigrul alb”, în prezenţa ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, a criticului de film din Rusia Serghei Lavrentiev, a actorului principal din „Tigrul alb”, Alexei Verkov şi a unui public numeros.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malginov, a mulţumit tuturor spectatorilor pentru interesul pe care-l arată pentru cultura rusă şi a spus că a devenit „deja o tradiţie” organizarea la Bucureşti de festivaluri ale cinematografului contemporan rus.

„Sunt recunoscător tuturor celor care prezenţi în seara aceasta, pentru că venit să ia cunoştinţă de câteva premiere ale filmului contemporan rus. Este deja o tradiţie foarte bună aceea că încercăm ca toamna să organizăm aici festivaluri ale cinematografului contemporan rus. În Bucureşti există un public care înţelege, apreciază şi se interesează de filmul rusesc şi de aceea la Bucureşti vin cu mare plăcere personalităţi ale filmului rusesc”, a afirmat Oleg Malginov.

Criticul de film Serghei Lavrentiev, după ce a amintit de Ion Popescu Gopo, de la al cărui deces se împlinesc în luna noiembrie 23 de ani, a spus că filmele aduse la Bucureşti oferă „o panoramă a cinematografului contemporan rus”.

„Am aflat şi mi-am şi reamintit că este o dată rotundă de la decesul domnului Ion Popescu Gopo. Este un regizor pe care l-am iubit foarte mult, este unul dintre regizorii pe care nu poţi să nu-i iubeşti. Astfel de oameni ca Ion Popescu Gopo sunt nişte oameni care au în sânge cinematograful. Sunt oameni care fac filme aşa cum respiră şi sper ca în programul de filme pe care vi le-am adus să fie şi filme care să poată fi comparate cu calitatea creaţiilor acestui mare regizor român. Patru dintre cele cinci filme pe care vi le-am adus au fost selectate de mine personal. Aceste filme oferă o panoramă a cinematografului contemporan rus. Este vorba de filmele atât ale unor veterani ai filmului cât şi ale unor debutanţi, sunt filme vesele şi filme triste, cu alte cuvinte vizionând aceste cinci filme veţi afla puţin mai mult despre ce şi prin ce trăieşte astăzi Rusia şi în ce măsură încearcă să reflecte substanţa vieţii sale actuale cu ajutorul cinematografului”, a declarat Serghei Lavrentiev.

El a dorit de asemenea să transmită „un gând cald” din partea regizorului Karen Şahnazarov care nu a putut fi prezent la premiera de la Bucureşti.

„Dânsul (n.r. – Karen Şahnazarov) m-a rugat să vă transmit un gând cald. El îşi aminteşte cum a fost aici în urmă cu câţiva ani când a venit cu filmul ‘Salonul nr 6’. Ar fi vrut să fie şi astăzi aici numai că din păcate trebuie să fie prezent la lansarea filmului său la Los Angeles deoarece filmul ‘Tigrul alb’ este candidat din partea Rusiei la premiul Oscar pentru film străin”, a mai spus criticul de film.

Actorul principal din filmul „Tigrul alb”, Alexei Verkov, a declarat că îi face o mare plăcere să vadă interesul stârnit în România de filmul rus. 

Şerban Popescu, director general al Institutului Cultural Român, a spus că evenimentul de marţi seară oferă posibilitatea românilor să cunoască mai bine Rusia şi cinematografia rusă „cu puterile ei de expresie”.

El a precizat că pentru ICR reprezintă „o prioritate” deschiderea unui Institutul Cultural Român la Moscova şi că aşteaptă „cu foarte mare interes” inaugurarea Centrului Cultural Rus la Bucureşti.

Zilele Filmului Rus vor avea loc în perioada 26-29 noiembrie la Cinema Studio din Capitală. Programul evenimentului include filmele „Armistiţiul”, regia Svetlana Proskurina, „Scurte povestiri miraculoase”, regia Mihail Segal, „Ispăşire”, regia Alexandr Proskin, „Tigrul alb”, regia Karen Sahnazarov , şi „Doctorul”, regia Vladimir Pankov.

Sursa: Agerpres

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.