Floarea Soarelui – o premieră Radu Afrim despre nebunia de a crede în unicorni
https://www.ziarulmetropolis.ro/floarea-soarelui-o-premiera-radu-afrim-despre-nebunia-de-a-crede-in-unicorni/

Napraforgó / Floarea Soarelui – noul spectacol în regia lui Radu Afrim, a cărui premieră va avea loc duminică, 14 mai, de la ora 19, pe scena Teatrului Tamási Áron – este o mare nebunie, nebunia de a crede că familia este  locul unde lumina, căldura şi iubirea sunt mereu la ele acasă.

Un articol de Liliana Matei|15 mai 2023

Să crezi în unicorni este o mare nebunie, la fel de mare precum nebunia de a crede că familia este locul unde soarele bate în fiecare zi. Napraforgó este o piesă de Andrea Pass, care în Ungaria a fost pusă în scenă în 2016, iar, în România, spectacolul semnat de Radu Afrim  este o premieră pe ţară.  

Floarea Soarelui este o poveste care ne cheamă pe urmele familiei din desenul unui copil, Janka. Un desen care vorbeşte despre toată lumea din familia noastră, o lume comică şi tristă, colorată de imaginaţia copiilor. Janka are 10 ani. E un copil fericit, plin de viață. Chiar dacă mama ei urlă uneori, iar alteori nu o bagă în seamă. Janka are prieteni. Și ei sunt copii fericiți, plini de viață. Chiar dacă părinții lor se ceartă sau divorțează sau nu există deloc. Copiii cântă, dansează, iar Janka desenează lumea din jurul ei exact cum și-o imaginează: plină de oameni ciudaţi și întâmplări neprevăzute. Toți caută lumina soarelui. Dar ce se întâmplă cu omul, dacă soarele nu străluceste zile întregi?

Andrea Pass este dramaturg, regizor, istoric de teatru. S-a născut în 1979 și a crescut în Győr. Între 1999 și 2004, a studiat istoria teatrului la Universitatea din Veszprém. Între 2005-2006,  a fost redactor de știri la Magyar Rádió Nyugat-Dunántúli Régió. Între 2007-2010, a lucrat ca asistent de regie la Compania Béla Pintér. Anul trecut și-a lansat proiectul de teatru pentru tineri numit DanteCasino. 

Colaborarea lui Radu Afrim cu Teatrul Tamási Áron a început în 2013, când a realizat un spectacol după un text din dramaturgia maghiară contemporană: Akárki  / Oricine, de Péter Kárpáti. Au urmat două spectacole la care Radu Afrim a semnat scenariul şi regia: Un copil din flori spune o poveste pe fond albastru (2018) şi Când coboară luna plină peste second hand (2020). Aşadar, Napraforgó / Floarea Soarelui este a patra producţie a Teatrului Tamási Áron în regia lui Afrim, iar din echipa spectacolului fac parte: Réka Dálnoky (asistent regie), Irina Chirilă (scenografia și costumele), Flavia Giurgiu (coregrafia), Bence Kónya-Ütő (muzica), Timea Tünde Csomós (regia tehnică), Szende Gazda (sufleor). 

Distribuţia (unii dintre actori vor juca roluri multiple, de copii şi adulţi, sau vor juca personaje în scene create în imaginația copiilor): Pál Ferenczi Gyöngyi, Gajzágó Zsuzsa, Szakács László, Erdei Gábor, Varsányi Szabolcs, Kónya-Ütő Bence, Korodi Janka, Benedek Ágnes, Vass Zsuzsanna, Pignitzky Gellért, Nagy-Kopeczky Kristóf, Csomós Tünde Tímea, Gazda Szende, Kovács Ibolya, Bartalis Szabolcs.

După premieră, următoarele reprezentaţii cu Floarea Soarelui sunt în 16, 17 şi 25 mai. Biletele pot fi procurate de la Casa Centrală de Bilete din Sfântu Gheorghe şi de pe site-ul biletmaster.ro.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă