FNTi ediția a II-a, final de festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/fnti-editia-a-ii-a-final-de-festival/

Festivalul Naţional de Teatru Independent ediţia a II-a s-a încheiat duminică, 9 noiembrie. Timp de o săptămână, pe scenele din capitală s-au jucat peste 50 de producţii din Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Cluj, Craiova şi Târgu-Mureş. Juriul festivalului a acordat o serie de distincţii spectacolelor reprezentative pentru mişcarea independentă actuală.

Un articol de Petre Ivan|11 noiembrie 2014

FNTi  / Ediția a II-a a Festivalului Național de Teatru Independent a avut un caracter aparte, propunându-și să se îndepărteze de ideea clasică de competiție și să fie, în primul rând, o experiență și o sărbătoare a teatrului tânăr.

În același timp, din dorința de a evidenția meritul și caracterul inedit al producțiilor participante, juriul FNTi a acordat duminică, 9 noiembrie, o serie de distincții și mențiuni speciale spectacolelor și artiștilor care au surprins, anul acesta, necesitatea inovării în teatrul independent.

Membrii juriului principal – Coca Bloos, Ana-Maria Nistor, Ioana Moldovan, Cristian Theodor Popescu şi Pompilius Onofrei – au acordat marele premiu FNTi

Carpathian Garden

Carpathian Garden

spectacolului „Trădare” de Harold Pinter, în regia Sânzianei Stoican (co-producție Unteatru București, Centrul Cultural „Casa Artelor” și Primăria Sectorului 3), care va fi susținut de către FNTi într-un turneu național.

Pentru secțiunea separată dedicată spectacolelor one-man/woman show, juriul format din Andreea Bibiri, Maria Zărnescu și Cristina Modreanu a acordat distincții producțiilor: „Exercițiu după Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes, cu Iulia Colan, regia Iulia Colan (Compania Teatrulescu, Craiova); „Cinci ore cu Mario” de Miguel Delibes, cu Florina Gleznea, regia Mariana Cămărășan (Unteatru, București); „G.O.D.” de Eric Bogosian, cu Toma Dănilă, regia Marcel Țop (Teatrul LUNI de la Green Hours, București).

FNTiPremiul pentru debut i-a revenit lui Vlad Bălan, pentru spectacolul „Elevator” de Gabriel Pintilei, producție Teatrul Mignon, București, regia Dorin Boca.

Premiul pentru pamflet social a fost acordat producției Godot Cafe-Teatru “Carpathian Garden” de Radu Iacoban, regizat de Radu Iacoban și Tudor Istodor.

Spectacolul “Kampf”, producție Studio M, Sfântu Gheorghe, realizat de Fehér Ferenc, a primit premiul pentru teatru-dans.

Premiul pentru management și strategie artistică le-a revenit Andreei și lui Andrei Grosu, reprezentanții teatrului Unteatru, București. Producțiile Unteatru participante în festival au primit și premiul voluntarilor.

Producției UNATC “I.L. Caragiale” București „Omul-Pernă” de Martin McDonagh, în regia lui Florin Ion Grigoraș, i-a fost decernată distincția trapa de lansare.

Omul Perna

Omul Perna

Premiul mioritic carpato danubiano pontic a fost adjudecat de „Mălăieș în Călcăieș”, producție Frilensăr, Iași, în regie colectivă.

“Advertego”, producție Varoterem Projekt, Cluj-Napoca, regizată de Botos Bálint, a primit distincția pentru versatilitatea convenției teatrale.

Premiul 24 Hour Play, dedicat producțiilor concepute în cadrul workshopului FNTi cu același nume, i-a revenit spectacolului “Interioare delicat mobilate” de Jean Lorin Sterian, în regia lui George Dușu, avându-i în distribuție pe Viorica Vodă, Mihai Niță, Alina Tofan și Adrian Lepădatu.

Juriul acestei secțiuni a fost format din Lia Bugnar, Vlad Massaci și Șerban Pavlu. Godot Cafe-Teatru oferă posibilitatea de finalizare a acestui proiect de spectacol.

Foto: FNTi  – fnti.ro

05
/01
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a ansamblului Operei Naționale București, asta după ce reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către public, fiind sold-out.

05
/01
/24

Luna iubirii începe la Sala Dalles în acorduri romantice, cu Chansons D’Amour: cele mai vibrante poveşti de dragoste şi momentele de maximă intensitate sentimentală din lirica universală şi din repertoriul pop-opera vor fi celebrate în acest eveniment în care se contopesc rafinamentul, pasiunea şi emoţia.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.