FREE FALL – Lucian Ban & Alex Simu, la Cinéma Elvire Popesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/free-fall-lucian-ban-alex-simu-la-cinema-elvire-popesco/

Miercuri, 7 februarie, de la ora 19.30, la Cinema Elvira Popescu, pianistul Lucian Ban va susţine un concert de jazz alături de clarinetistul şi saxofonistul Alex Simu. Concertul este dedicat unuia din marii clarinetişti ai jazz-ului modern – Jimmy Giuffre.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2018

Începând cu anii 50’ când era parte din Stan Kenton’s Four Brothers şi mai ales în înregistrările cu diverse grupuri proprii în anii 60’, Jimmy Giuffre a fost una dintre forţele ce aveau să modifice jazz-ul de la mijlocul secolului XX, avansând ideea de “Third Stream” şi devenind în acelaşi timp una dintre cele mai originale voci ale clarinetului din jazz-ul modern.

Cei doi muzicieni de origine română vor susţine un concert cu piese de Jimmy Giuffre, compozitii orginiale inspirate de Jimmy Giuffre şi improvizaţii libere.

Lucian Ban

Unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban şi- a câştigat renumele pe scena newyorkeză graţie unei serii de proiecte şi albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparaţii cu Vladimir Horrowitz şi McCoy Tyner, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianişti care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter).

Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a initiat si condus Octetul Enesco Re- Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internaţională, câştigând o serie de premii BEST OF 2010 fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, şi altele.

Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „un nume de urmarit”, pianistul, compozitorul şi aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuţi în întreaga lume.

A editat 8 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane şi europene, iar in 2013 şi-a f

 

acut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records ( Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu „Transylvanian Concert”, album ce-i va aduce consacrarea internaţională.

Alex Simu

Alex Simu este un saxofonist, compozitor şi aranjor de origine română stabilit din 2003, în Amsterdam. Simu are cunoştiinţe vaste în domeniul familiei clarinetelor, iar experienţa sa inovatoare a dus la dezvoltarea unei noi abordări instrumentale atât din punct de vedere tehnic, cât şi stilistic.

Inovaţiile fac referire la acustica instrumentului, Simu dezvoltând astfel clarinetul tenor ţi clarinet d’amore, şi continuând cu extinderea posibilităţilor instrumentale ale clarinetului bas. Activ pe scena muzicii de jazz si world music încă din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, însumând 41 de ţări pe cinci continente.

Printre cele mai recente recunoaşteri internaţionale se numără distingerea cu premiul “Golden Calf” de către Academia de Film a Ţărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului “Beyond Sleep”.

Presa internaţională a scris despre Alex Simu: „Virtuos fară nici un dubiu şi cu profunzimea emotională pe care o aştepţi de la un veteran ca Ivo Papasov” – DeVolkskrant, Olanda.

Foto: Lucian Ban & Alex Simu – facebook

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.