Funcţionalism cehoslovac – obiectele din viaţa noastră de zi cu zi
https://www.ziarulmetropolis.ro/functionalism-cehoslovac-obiectele-din-viata-noastra-de-zi-cu-zi/

Expoziţia „Made in CZ / Found in RO”, organizată de Centrul Ceh în colaborare cu Teatrul Naţional Bucureşti, prezintă obiecte de design cehoslovac produse în ultimii 100 de ani care au fost importate în România de-a lungul timpului.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2017

Centrul Ceh a adunat obiecte produse în Cehoslovacia care formează o colecţie bine conturată, uniformă, dar cu elemente diverse. Obiectele expuse sunt menite nu doar să prezinte o latură istorică a designului de produs, dar şi faţeta estetică a unor produse obişnuite utilizate în viaţa de zi cu zi. Fiecare dintre noi îşi aminteşte de anumite obiecte de mobilier sau decor, veselă sau electrocasnice pe care le găseam în casa bunicilor. Cu siguranţă cel puţin unul dintre aceste obiecte era de origine cehoslovacă sau inspirat din estetica şi tehnica speficice.

Rădăcinile tradiţiei designului cehoslovac provin din perioada ce a urmat Primului Război Mondial, când proaspăt constituita Republică Cehoslovacă a inaugurat o periodă de creativitate şi înflorire în domeniului arhitecturii şi designului. Influenţele veneau din partea funcţionalismului stilului Bauhaus şi Art Deco, combinând astfel materiale de înaltă calitate cu forme rigide, margini drepte, fără decoraţiuni care să nu fi avut şi o componentă practică.

Cu timpul obiecte de mobilier, lămpi, sticle de soluţii pentru curăţenie, chiar şi fierăstraie sau rulete, au preluat în designul lor un substrat estetic îmbinat cu funcţionalitatea specifică fiecărui obiect. De asemenea, producerea în masă a acestora a condus la extinderea lor în zona Europei de Est, cu atât mai mult în ţările din blocul comunist. De aceea o varietate de obiecte au ajuns şi în România, fiind integrate în cotidian.

Un exemplu este tipul de lampă 11126 proiectat de Eric Kirkham Cole și a fost produs de EKCO Ltd în anii 30. De atunci lampa a parcurs un drum lung, în final fiind autorizată să fie produsă în masă în Cehoslovacia. Acesta a fost un model foarte popular, mai ales datorită brațului și a șeii reglabile.

Deschiderea expoziţiei face parte din recepţia pentru sărbătoarea naţională a Republicii Cehe, 26 octombrie 2017, de la ora 17:00. Expoziţia poate fi vizitată până pe 15 decembrie 2017, în rotonda din foaierul Sălii Mici a TNB.

Eveniment organizat de Centrul Ceh şi Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.

Detalii pe Facebook aici.

Foto: Emil Ghiță, Raluca Dumitru

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.

24
/11
/23

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu deschide magia printr-un program special dedicat întregii familii. Sibiu Magic Show va avea loc anul acesta în perioada 6 – 11 decembrie și reunește în premieră națională artiști din Argentina, Germania, Marea Britanie, Spania și România, într-un program captivant, cu spectacole de magie, iluzionism, baloane de săpun, stand-up comedy, dar și ateliere de magie pentru copii.

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”