Furtuna, la TNB – o nouă provocare marca Alexander Morfov
https://www.ziarulmetropolis.ro/furtuna-la-tnb-o-noua-provocare-marca-alexander-morfov/

Spectacolul Furtuna după William Shakespeare, o nouă premieră a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti se pregăteşte de prima întâlnire cu publicul, care va avea loc duminică, 27 aprilie 2014, de la ora 19.30, pe scena Sălii Studio.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

Piesă romantică, scrisă la 1611, comedia Furtuna este o adevărată piatră de încercare pentru creatorii de teatru, montată rar şi de obicei de mari personalităţi.

Pentru regizorul bulgar Alexander Morfov, întâlnirea cu această piesă a fost de la început un succes -1996, premieră la Naţionalul din Sofia, iar patru ani mai târziu i-a adus recunoaşterea şi la Sankt Petersburg, unde spectacolul de la Teatrul „V.F.Komissarjevskaia” a fost recompensat cu prestigiosul premiu rusesc „Masca de aur”.

Cum va arăta versiunea pentru scena românească vom vedea în curând, la Sala Studio, într-o formulă de sală de tip elisabetan, în decorurile concepute de colaboratorul regizorului, bulgarul Nikola Toromanov (premiul UNITER, în 2012, pentru scenografia spectacolului „Vizita bătrânei doamne”).

Alexander Morfov este unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai scenei bulgare contemporane, premiat în ţara natală şi peste graniţe, cu spectacole văzute în toată lumea (la Viena, Casablanca, Kiev, Torun (Polonia), Belgrad (BITEF), Hamburg, Moscova – NET, „Masca de aur”, Utrecht etc).

Furtuna

Regizorul bulgar Alexander Morfov

În România este binecunoscut publicului datorită precedentei realizări de la Naţionalul bucureştean, „Vizita bătrânei doamne” (nominalizat la Premiile UNITER pentru „cel mai bun spectacol”), precum şi cu ocazia celor două spectacole de mare succes jucate, în turneu, pe aceeaşi scenă, „Exilaţii” după Ivan Vazov şi „Don Juan” după Molière.

 Prospero, descifrat de Ion Caramitru

Caramitru se află la cel de-al treilea rol shakespearian pe scena Naţionalului din Bucureşti, după Eduard al III-lea (2008) şi Macbeth (2011). Totodată este o revenire, după mai bine de trei decenii asupra piesei în care l-a întruchipat, în 1978, pe Ferdinand, în direcţia de scenă a maestrului Liviu Ciulei, având-o parteneră, în rolul Miranda, pe Mariana Mihuţ.Furtuna

În actuala montare, acest rol principal feminin este deţinut de tânăra şi talentata Crina Semciuc, cooptată recent în trupa Naţionalului.

În distribuţie veţi întâlni şi alte nume îndrăgite, pe Mihai Călin, Andrei Finţi, Gavril Pătru, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Calotă, Vitalie Bichir, Marcelo S. Cobzariu, Axel Moustache, Eduard Adam, Istvan Teglaş, Alexandru Călin, Eduard Cârlan, Mădălin Mandin, Idris Clate, Ionuţ Toader, Alexandra Poiană.

Echipei de creatori ai spectacolului li s-au alăturat şi Andrada Chiriac – costumele, Chris Jaeger – Lighting design, Florin Fieroiu – coregrafia.

Următoarele reprezentaţii vor avea loc miercuri 7 mai şi joi 8 mai, de la ora 19.30.

Foto de la repetiţiile spectacolului Furtuna – Augustin Bucur

Citiţi şi:
11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.