Gabriela Adameșteanu sărbătorită la 80 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/gabriela-adamesteanu-sarbatorita-la-80-de-ani/

Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită luni, 4 aprilie 2022, începând cu ora 18.00, în Sala „Perpessicius” din Strada Nicolae Creţulescu nr. 8, la un eveniment dedicat scriitoarei, traducătoarei şi jurnalistei Gabriela Adameşteanu.

Un articol de Liliana Matei|29 martie 2022

Aceasta va împlini, în data de 2 aprilie 2022, 80 de ani.

La întâlnire vor participa Carmen Mușat, critic literar și profesor universitar, Anca Hațiegan, critic literar și lector universitar, Șerban Axinte, cercetător științific și publicist, Livius Ciocârlie, critic literar și profesor universitar, Cosmin Ciotloș, critic literar și lector universitar, Eugen Negrici, critic literar și profesor universitar, și Ioan Cristescu, critic literar și profesor universitar, manager al MNLR.

Evenimentul se va desfășura în prezența scriitoarei Gabriela Adameșteanu. Întâlnirea va fi moderată de Andreea Drăghicescu.

Gabriela Adameșteanu reprezintă astăzi unul dintre cele mai importante nume prin care se definește profilul istoriei literare române și literatura contemporană. Printre prozatorii de excepție ai tuturor generațiilor literare, nu doar a generației din care face parte, Gabriela Adameșteanu se remarcă prin actualitatea scrierilor sale citite și recitite de lectori de toate vârstele, care au marcat în mod profund marea literatură română și care a devenit încă de foarte devreme unul dintre scriitorii canonici ai literaturii recente. Evenimentul organizat pentru a aniversa 80 de ani de la nașterea scriitoarei reprezintă pretextul și contextul revizitării unei cariere profesionale remarcabile și a apropierii publicului nu doar de personalitatea literară a scriitoarei, dar și de umanitatea unuia dintre cei mai generoși oameni de cultură contemporani cu noi.

Gabriela Adameșteanu este absolventă de Litere. Redactor de enciclopedii (1965-1984) și literatură (1985-1990). Redactor-șef al săptămânalului politic și social „22”, editat de Grupul pentru Dialog Social (1991-2005), și al suplimentului „Bucureștiul Cultural”, inițiat de ea, pe care îl va coordona până în 2013. Vicepreşedintă (2000-2004) şi preşedintă a Centrului Român PEN (2004-2006). Membră a Juriului pentru Premiul Uniunii Latine (2007-2010). Președintă de onoare a primului juriu pentru Premiul Goncourt român (2012). Deține Ordinul Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres (2013), acordat de Ministerul Culturii din Franța. Cărțile ei, constant reeditate, sunt traduse în 16 limbi, la edituri cunoscute și foarte bine primite de critica literară națională și internațională. Ficțiune: „Drumul egal al fiecărei zile”, roman (1975) – Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei și Nominalizare pentru Premiul de literatură europeană Jean Monnet; „Dăruiește-ți o zi de vacanță”, nuvele (1979); „Dimineață pierdută”, roman (1984) – Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor; Nominalizare pentru Premiul Uniunii latine; „Vară-primăvară”, proză scurtă (1989); „Întâlnirea”, roman (2003, 2007) – Premiul Ziarului de Iași (ex aequo); Premiul revistei Ateneu; „Provizorat”, roman (2010) – Premiul pentru proză al Revistei „Observator Cultural”; „Fontana di Trevi”, roman (2018) – Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor, al Revistei Observator Cultural, al Radio România Cultural, al Centrului PEN-Român, al Agenției de Carte, Scriitorul Anului. Nonficțiune: „Obsesia politicii”, interviuri (1995); „Cele două Românii”, eseuri (2001); „Anii romantici”, memorialistică (2014) – Premiul Special al Uniunii Scriitorilor; Premiul pentru Memorialistică al Revistei Observator Cultural; Premiul Muzeului Național al Literaturii Române din București. Cărțile sale se numără printre cele mai traduse cărți din literatura contemporană, acestea fiind astăzi cunoscute în versiuni în franceză, engleză, germană, maghiară, spaniolă, ebraică, italiană, bulgară, portugheză, poloneză, estoniană, turcă şi suedeză.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.