Gala International Classical Music Awards (ICMA), la Radio România Muzical. Compozitorul anului: românul Sebastian Androne
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-international-classical-music-awards-icma-la-radio-romania-muzical-compozitorul-anului-romanul-sebastian-androne/

Joi, 21 aprilie, Radio România Muzical transmite în direct, începând cu ora 21.00, Gala International Classical Music Awards (ICMA), ce are loc la Filarmonica din Luxembourg.

Un articol de Liliana Matei|18 aprilie 2022

Este a 11-a ediție a acestei gale prestigioase, ce continuă tradiția premiilor MIDEM de la Cannes; un juriu alcătuit din jurnaliști de la cele mai importante reviste/site-uri/radiouri de muzică clasică din Europa premiază pe criterii strict profesionale producții audio și video apărute în intervalul noiembrie 2020-octombrie 2021, dar acordă și premii speciale, printre ele, Compozitorul anului, care în 2022 este românul Sebastian Androne-Nakanishi.

Sebastian Androne-Nakanishi

Orchestra Filarmonicii din Luxembourg, dirijată de Ivan Boumans va interpreta în cadrul galei lucrarea “Lan Huahua − The Dark Blue Flower” de Sebastian Androne, prezentată în premieră europeană, în prezența compozitorului. În premieră românească, această lucrare poate fi ascultată pe scena Sălii Radio din București vineri, 6 mai, în cadrul stagiunii Orchestrei Naționale Radio, dirijor Nicolae Moldoveanu – un concert inclus în cadrul stagiunii EBU 2021-2022.

Premiile speciale ICMA se acordă în urma propunerilor membrilor juriului și votului tuturor membrilor juriului. Pentru premiul “Compozitorul anului”, Sebastian Androne a fost propus de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical, membră a juriului ICMA începând din decembrie 2020.

Este prima dată în istoria premiilor ICMA când un român câștigă un premiu special – un adevărat eveniment pentru cultura românească, onorat de prezența la decernarea premiilor a Excelenței sale, dna ambasadoare a României în Marele Ducat de Luxembourg, Livia Rusu.

În motivarea acordării premiului “Compozitorul anului” lui Sebastian Androne, juriul ICMA a declarat: “Compozitorul român Sebastian Androne este un adevărat talent, dovedind creativitate și versatilitate atât în lucrări de muzică contemporană, cât și coloanele sonore compuse pentru cinema și teatru. Născut în 1989, a studiat în România, Franța, Marea Britanie și Elveția. Este laureatul a câteva dintre cele mai importante concursuri internaționale pentru compozitori, precum International Film Music Competition din Zurich (2018). Muzica înseamnă comunicarea cu publicul: acesta este credo-ul său artistic, exprimat în cele aproape 100 de lucrări scrise până în prezent.”

Sebastian Androne (32 ani) este unul dintre cei mai cunoscuți și talentați compozitori români ai tinerei generații. Lucrările sale au fost interpretate în Europa, Asia și Australia, de muzicieni și ansambluri foarte cunoscuți, precum BBC Singers sau Orchestra Tonhalle din Zurich. Este laureatul a peste 20 de concursuri de compoziție, printre care Golden Eye Award 2018, Tenso Young Composers Awards 2015 și Concursul George Enescu 2014. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, dar și la Birmingham și Paris, iar în prezent se perfecționează la Zurich.

În cadrul Galei premiilor ICMA din 21 aprilie, vor evolua și alți laureați ai ediției 2022, printre care dirijorul Adam Fischer – Life achievement award, Orchestra Operei Regale din Versailles – Label of the year award, clarinetistul Martin Fröst – Artist of the year, violonistul Frank Peter Zimmerman – Concerto award.

Concertul din 21 aprilie este comentat în direct din studioul Radio România Muzical de Irina Cristina Vasilescu; în pauză este programată o intervenție în direct a compozitorului premiat, Sebastian Androne.

“Alături de Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, echipa ICR Bruxelles se bucură să promoveze pe canalele sale de comunicare această performanță a compozitorului român Sebastian Androne. Dincolo de relevanța în plan artistic, credem că este un moment relevant în planul diplomației culturale din spațiul Benelux. Muzica, dansul, artele spectacolului au avut întotdeauna o putere remarcabilă de a pătrunde în inimile și mințile oamenilor din întreaga, lume datorită universalității lor. Este întotdeauna remarcabilă capacitatea acestora de a atinge cele mai profunde sentimente ale oamenilor, fără a fi nevoie de vreo traducere, de la un spațiu la altul. În numele echipei ICR Bruxelles, transmit călduroase felicitări laureatului acestei prestigioase gale ICMA, în cadrul secțiunii Compozitorul anului 2022.”, a transmis conf. univ. dr. Liliana Țuroiu, director ICR Bruxelles.

International Classical Music Awards (ICMA) sunt printre cele mai cunoscute și apreciate premii ale industriei discografice internaționale. Juriul este alcătuit din critici muzicali profesioniști, de la cele mai importante reviste, reviste online și posturi de radio: Andante (Turcia), Crescendo (Belgia), Das Orchester (Germania), Deutsche Welle (Germania), IMZ (Austria), MDR-Klassik (Germania), Musical Life (Rusia), Musica (Italia), Musik & Theater (Elveția), Opera (Marea Britanie), Orpheus Radio (Rusia), Papageno (Ungaria), Pizzicato (Luxembourg), Polskie Radio Chopin (Polonia), Radio 100,7 (Luxembourg), Radio Romania Muzical (Romania), Resmusica.com (Franța), Scherzo (Spania), Rondo Classic (Finlanda), Unison (Croatia). Reprezentând Radio România Muzical, din juriul ICMA face parte Cristina Comandașu, muzicolog cu o importantă activitate în domeniul actualității discografice, manager Radio România Muzical.

08
/12
/19

VUNK a lansat videoclipul baladei de dragoste 5,3. Cântecul este extras de pe cel mai nou album al formației, „Domnul Portocaliu și Mașina Timpului“.

08
/12
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 8 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Peer Gynt” de Edvard Grieg și „Carmina Burana” de Carl Orff, coregrafia poartă semnătura lui Davide Bombana, costumele, decorul și luminile au fost create de către Mario De Carlo, asistent scenografie Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, Corul Operei Naționale București a fost pregătit de către Daniel Jinga, iar Corul de copii de către Smaranda Morgovan.

08
/12
/19

Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, desfăşurată la Ateneul Român din Bucureşti, și care iniţiate de soprana Mariana Nicolesco s-au impus din nou ca un revelator extraordinar al comorii de peste 10.000 de lieduri româneşti, fondate pe vechiul cântec de dor.

05
/12
/19

Două ansambluri de muzică contemporană aduc publicului colinde contemporane, dar și o selecție de colinde tradiționale mai puțin cunoscute transpuse într-un limbaj muzical actual, înainte de Sărbători, pe scena Teatrelli. Concertul este programat pentru 10 decembrie, de la ora 19 și reunește ansamblul SonoMania și pe artiștii Maria Balabaș, Mihai Balabaș, Călin Torsan și Marina Pingulescu.

05
/12
/19

Opera Națională București prezintă joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

04
/12
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

03
/12
/19

Orchestra Română de Tineret va susţine un concert sub bagheta dirijorului Diego Dini Ciacci în seara de 5 decembrie 2019, ora 19:30, la Catedrala Sf. Iosif  din Bucureşti, solist fiind concertmaestrul orchestrei, Radu Dunca, concertul fiind organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

02
/12
/19

Vineri, 6 decembrie (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului american multipremiat internațional RYAN BANCROFT aduc în fața publicului bucureștean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX și începutul sec. XX: CLAUDE DEBUSSY.

01
/12
/19

Opera e muzică, teatru, scenografie, mișcare – totul live. E o reflecție a societății de demult și de acum. E pasiune, dramă, e toate sentimentele la superlativ. E muzică vie vocală, corală și instrumentală. Vă invităm în decembrie la Opera din București, să vă convingeți!

01
/12
/19

Pe 12 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Radio Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: „Sergiu Cioiu, one-man show, cântece ale prezentului continuu”.

01
/12
/19

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică și din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

25
/11
/19

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte și serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.