Gala Metropolis 7 ani – 7 pariuri pentru teatrul românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-metropolis-7-ani-7-pariuri-pentru-teatrul-romanesc/

Teatrul Metropolis a aniversat aseară şapte ani de la înfiinţare, printr-o gală la care au participat nume importante ale scenei româneşti. Șapte tineri actori au primit ştafeta la de foşti profesori şi colegi de breaslă. În fruntea plutonului – Marius Manole.

Un articol de Adina Scorţescu|20 decembrie 2014

Actori și regizori cunoscuți au pășit aseară pe covorul roșu de la intrarea în Teatrul Metropolis. Printre ei – Radu Beligan, Ion Besoiu, Tania Filip, Florin Zamfirescu, Cecilia Bârbora, Victor Ioan Frunză, Marius Stănescu, Ileana Stana Ionescu, Adela Mărculescu. Gazda serii a fost tânărul actor Vlad Corbeanu.

Primul care și-a prezentat nominalizările a fost actorul Florin Zamfirescu, rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) în perioada 2000 – 2008: „Dacă pot fi invidiat pentru ceva, pot fi invidiat pentru această bucurie de a avea o relație cu tinerii.” Nominalizați au fost tineri care au absolvit UNATC anul trecut.

Primul dintre ei, Andrei Ciopec, a primit premiul/ștafetă de la Olga Delia Mateescu. Mihai Gruia Sandu i-a oferit premiul actriței Cătălina Bălălău, nu înainte de a-și declara încrederea în talentul tinerei generații: „ Există o teamă în rândul actorilor de o anumită vârstă – printre care eu nu mă număr, că sunt între -, că stilul de teatru de după ’90 s-a schimbat, că s-au pierdut subtilitățile… Au apărut însă acești tineri nemaipomeniți care ne dau speranța că modul în care se face teatru redevine complex.”

irina Sarbu

Între rundele de premiere, atmosfera serii a fost întreținută de Irina Sârbu, care a cântat jazz, și de corul de studenți al UNATC, care i-a colindat pe spectatori.

Regizorul Gelu Colceag (rector al UNATC în perioada 2008-2012) a făcut următoarele două nominalizări și i-a mulțumit directorului Teatrului Metropolis, George Ivașcu: „Suntem o familie în acest teatru, pe care George l-a înființat acum șapte ani. Cred că toți care suntem în sală am lucrat aici. Ideea lui George aduce o bucurie pentru actori, într-un imens ocean de dezamăgiri și nemulțumiri.”

Tania Filip i-a înmânat premiul Dianei Cavallioti, care a declarat: „Dumneavoastră, aici, sunteți actorii pe care noi îi admirăm și regizorii pe care îi așteptăm să ne cheme la casting. Vă mulțumesc, în numele generației mele.”

Doru Ana i-a înmânat înmânat premiul lui Gabi Costin: „Pentru mine, Teatrul Metropolis este acasă, pentru că aici am debutat acum șapte ani, sub regia lui Felix Alexa.”

Actorul Adrian Titieni, rector al UNATC din 2012, a vorbit despre școala care trebuie să ia atitudine, despre actorii dublați de caracter și despre predarea ștafetei: „Vreau să vă spun cu toată sinceritatea că n-aș vrea să predau ștafeta, aș vrea să mai alerg și eu puțin…”. De asemenea, actorul a făcut un apel pentru salvarea studioului de teatru Casandra – locul în care tinerii pot avea primele experiențe pe o scenă profesionistă.

Paul Chiribuță, decanul Facultății de Teatru din UNATC, i-a oferit premiul lui Anghel Damian (21 de ani), iar actorul Radu Gabriel – Dianei Roman. „Sper ca această diplomă să-ți aducă ceea ce nu poți obține, oricât de talentată și de exuberantă ai fi: noroc!”

Spre finalul serii, George Ivașcu a prezentat albumul-enciclopedie „7 ani de spectacol”, realizat de Monica Andrei, care îi include pe primii 70 de actori care au jucat pe scena de la Metropolis, în ultimii șapte ani. „Nu am să vă spun mare lucru, pentru că, în acești șapte ani, voi ați spus în numele meu totul. M-ați făcut un om mândru că sunt un actor care care grijă de un teatru.”

George Ivașcu i-a oferit un premiu special celui mai tânăr actor al Teatrului Metropolis, copilul Alexandru Grădinaru, care joacă în spectacolele „Tarelkin” și „Țarul Ivan își schimbă meseria”.

Gala s-a încheiat cu premiul oferit de Radu Beligan (directorul onorific al Teatrului Metropolis) lui Marius Manole: „Nu mă întrebați de ce îl iubesc; pentru că așa e el; pentru că așa sunt eu. Între mine și Marius Manole e o diferență de 60 de ani. […] De talent, ce să mai vorbim!? Îl depășește pe al meu. Cred cu tărie că Marius Manole reprezintă pentru teatrul românesc unul dintre acei actori extraordinari, care se nasc doar o dată la 100 de ani.”

Manole a subliniat: „Pentru că în sală sunt mulți tineri, vreau să vă spun că secretul acestui premiu nu e talentul, ci puterea de muncă și norocul.”

FOTO:  Simion Buia, Maria Ștefănescu; VIDEO: Judy Florescu, Simion Buia

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.