Galeria Posibilă lansează volumul „Categorii”, semnat de fotograful Bogdan Gîrbovan
https://www.ziarulmetropolis.ro/galeria-posibila-lanseaza-volumul-categorii-semnat-de-fotograful-bogdan-girbovan/

Galeria Posibilă vă invită miercuri, 20 martie, de la ora 18:00, la Modul Cărtureşti, unde va avea loc lansarea cărţii lui Bogdan Gîrbovan: „Categorii”.

Un articol de Liliana Matei|18 martie 2019

Categorii ia forma unei publicații bilingve care dorește să ofere o imagine de ansamblu asupra conceptelor și problematicilor expuse de artist. Proiectele realizate începând cu anul 2006 până în prezent sunt adunate și alăturate respectând relația lor la nivel conceptual. Poeta Svetlana Cârstean, criticii de artă Diana Marincu, Igor Mocanu, Sanda Watt, jurnalista Andra Matzal, artiștii Dan Perjovschi, Michele Bressan, Bogdan Gîrbovan, Nicu Ilfoveanu, Iosif Kiraly și galeristul Matei Câlția propun diferite moduri de a privi lucrările artistului.

Pentru Svetlana Cârstean, care deschide volumul cu eseul poetic Camera lucida, „Bogdan Gîrbovan ne scoate din zona de confort și nu din când în când, ci de fiecare dată. Nu o face în mod brutal, dar constant și precis. Ne scoate din zona de confort, din definițiile frumosului și ne țintuiește privirea exact în direcția în care poate nu am vrea să privim”.

Monografia face parte dintr-o serie viitoare care își dorește să medieze întâlnirea dintre fotografie și cititor.

„Când am obținut finanțarea eram nehotărâți cu privire la forma pe care să o ia cartea, dar un lucru am știut sigur, că trebuie să fie ceva diferit. Și atunci ce putea fi? Cărți s-au tot scris, cu și despre fotografie. Așa ne-am gândit la o simbioză între imagini și texte, care să le prezinte din perspective diferite. Au rezultat Categoriile, un efort comun: zece proiecte văzute prin ochii a zece oameni pe care mi-am dorit încă de la început să-i implic în proiect”, spune Bogdan Gîrbovan

Bogdan Gîrbovan (n. 1981, Drobeta-Turnu Severin) a absolvit în 2008 Universitatea Națională de Arte din București, departamentul Fotografie. Este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din România, proiectele 10/1 și Uniforme și Veșminte fiind expuse și publicate cu numeroase ocazii.

Pe lângă activitatea expozițională, Galeria Posibilă are o experiență editorială de peste 10 ani prin publicații precum: R.A.P.I. (2016), Borrowed Territories (2016), Petite Histoire (2010), fiind preocupată de felul în care este percepută fotografia la nivelul comunității.

Proiect editorial co-finanțat de AFCN.

Cartea va fi distribuită de Editura Trei.

COORDONATE eveniment de lansare

Data: miercuri, 20 martie, ora 18:00

Loc: Modul Cărturești, str. Academiei, nr. 18-20

Eveniment Facebook aici.

23
/08
/23

Anul acesta, Timișoara s-a transformat într-un tărâm plin de magie, un ținut în care cultura își expune farmecele în cele mai radiante forme ale sale. Un loc în care vibrațiile interioare aproape că sunt palpabile, iar întru-poveste este o formă de a fi. În acest context, Galatic Tick Festival, își așază pe umeri, ca un zâmbet croit în lumină, mantia fluorescentă a premierelor culturale și propune publicului o călătorie în care sufletul și mintea devin aripile cu care ființa își desfată zborul.

22
/08
/23

21.000 de festivalieri și-au dat întâlnire la Sibiu pentru a participa la un maraton de concerte memorabile susținute, pe cele 3 scene concept, de 16 trupe din România și din străinătate, și la evenimentele alternative oferite de ediția din acest an a festivalului ARTmania în parteneriat cu muzee și instituții culturale de prestigiu.

21
/08
/23

Dezbaterea „Dimitrie Cantemir – un prinț român în Europa Luminilor”, susținută în limba engleză, de Ștefan Lemny, fost responsabil al colecțiilor de istorie la Biblioteca Națională a Frantei, și de Anna Svenbro, șefa Bibliotecii Nordice din cadrul Bibliotecii Sainte-Geneviève din Paris, se va desfășura luni, 21 august 2023, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm.

21
/08
/23

În prima parte a anului s-a derulat un proiect foarte sensibil, al cărui scop a fost creșterea stării de bine, atât fizică, cât și emoțională, și a ancorării în corp și în comunitate – ParkinsOn Dance, un prim demers ce și-a propus să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu boala Parkinson din România.

18
/08
/23

Actorul american Armand Assante, cunoscut și aclamat la nivel mondial pentru rolurile sale din filme precum Gotti, The Odyssey sau American Gangster, vine la Buzău, ca invitat de onoare al Buzău International Arts Festival. Publicul BIAF va avea parte de o întâlnire memorabilă cu actorul ce a cucerit inimile a milioane de cinefili: pe data de 10 septembrie, ora 21.00, în spațiul dedicat din Piața Dacia, actorul va fi prezent pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?

10
/08
/23

Suntem într-a 8-a lună în care Timișoara este, alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria), un important centru cultural european. Și urmează încă luni bune de evenimente interesante, care merită o vizită în Banat. Aflați de ce în interviul următor.